Tuesday, February 19, 2008

pripravila katarína plavčanová Rakúsko uzná nezávislosť Kosova v stredu na rokovaní vlády.

16.00
Kosovská polícia požiadala o pomoc mierové jednotky NATO, ktoré ju prisľúbili. Vrtuľník KFOR by mal pomôcť pri evakuácii kosovských policajtov, ktorí sa museli ukryť pred asi 1000-členným davom srbských demonštrantov. V severnej časti Kosova sa dnes ozývali sporadické explózie, zatiaľ čo miestni Srbi rozhnevane odsúdili uznanie nezávislosti nepokojnej provincie Spojenými štátmi a EÚ a žiadali o pomoc Rusko pri obnovení srbskej suverenity nad kosovským územím.

Maďarská vláda by mala čo najskôr naštartovať proces uznania nezávislosti Kosova a maďarský prezident by mal podniknúť kroky k nadviazaniu diplomatických stykov s Kosovom, odporučila šéfka diplomacie Kinga Gönczová.

Americký prezident George Bush dnes vyjadril nádej, že odchod kubánskeho vodcu Fidela Castra (81) z najvyšej funkcie bude začiatkom prechodu z diktatúry na demokratický systém na Kube. Bush povedal, že prvým krokom by malo byť prepustenie politických väzňov na slobodu a že medzinárodné spoločenstvo by malo spolupracovať s Kubáncami a začať s nimi budovať inštitúcie nevyhnutné pre demokratickú spoločnosť.

Americká armáda má v pláne zostreliť nefunkčný špionážny satelit už vo štvrtok ešte skôr, než sa dostane do zemskej atmosféry, informovala televízia CNN. V prípade, že by prvý pokus nevyšiel, ešte stále zostane niekoľko dní na jeho zopakovanie, uviedla CNN. Satelit je v súčasnosti je mimo kontroly - ale takmer plne natankovaný, predstavuje podľa zdrojov z Washingtonu potencionálne nebezpečenstvo v prípade, že sa zrúti na Zem.

Sneženie hlásili dnes z Jeruzalema a časti palestínskych území. Je to už po druhý raz počas tohtoročnej zimy, čo studená vlna priniesla do regiónu aj snehové vločky.
Napriek bielej pokrývke, ktorá pokryla ulice Jeruzalemu v skorých ranných hodinách, nedošlo k narušeniu plynulosti cestnej dopravy, aj keď v meste jazdilo o čosi menej vozidiel ako obvykle.

Prezident Gašparovič s manželkou Silviou sa dnes v Prezidentskom paláci stretli s víťazmi projektu Študentská osobnosť Slovenska v minulom školskom roku. "Ide o mladých ľudí, ktorí už počas štúdia dosahujú také výsledky, že ich výstupy z niektorých prác sa dajú uplatniť v živote," uviedol prezident Gašparovič.

Europoslanci za SDKÚ a SMK podporia zajtra v Európskom parlamente Lisabonskú zmluvu. Dnes to potvrdil šéf európskych ľudovcov Joseph Daul. "Viem, že s tým majú naše partnerské strany problém doma, ale to je len vnútropolitická záležitosť, ktorá sa, dúfam, vyrieši. V stredu budú hlasovať tak ako väčšina skupiny a zmluvu podporia," povedal.

Aj po prijatí stavebnej uzávery vyrastú na sídlisku Juh v Poprade nové byty. Pri nákupnom stredisku Výkrik sa pripravuje čiastková zmena územného plánu. Investor z Vysokých Tatier, plánuje na tomto území postaviť osemposchodový polyfunkčný objekt. V podzemí by mali byť garáže, na prvom a druhom obchody, služby a administratívne priestory a na treťom až ôsmom poschodí 69 bytov.

Slovenský tenista Lukáš Lacko postúpil z 1. kola challengerového turnaja vo francúzskom Besancone po víťazstve 6:4 a 6:0 nad Rusom Andrejom Golubevom.

Hádzanárky ŠKP Bratislava sa vo štvrťfinále Vyzývacieho pohára žien 2007/2008 stretnú s francúzskym tímom Cercle Dijon Bourgogne.

*******************************
NOC:
Polojasno až oblačno, k ránu v nižších polohách
miestami hmlisto.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st.
Slabý premenlivý vietor.

DEŇ:
Polojasno až oblačno a ojedinele slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, na severe miestami okolo 3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 0 st.
Slabý premenlivý vietor.