Friday, February 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Týždenné jarné prázdniny si začnú od pondelka na západnom Slovensku v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji

11.00
Srbskí radikáli v Belehrade vtrhli včera do budovy amerického veľvyslanectva a zaútočili aj na ďalšie zastupiteľské úrady. Incidenty si vyžiadali jednu obeť a 90 zranených. Násilnosti prepukli po masovej demonštrácii proti nezávislosti Kosova, na ktorej sa v centre Belehradu zúčastnilo viac ako 200-tisíc ľudí. Špeciálne jednotky zasiahli proti demonštrantom slzným plynom. Srbskí demonštranti pálili americké vlajky a rabovali obchody.

Americká armáda verí, že pri zostrelení nefunkčného špionážneho satelitu sa jej včera podarilo zničiť aj jeho palivovú nádrž s toxickým palivom. Raketa vypálená z vojenskej lode neďaleko Havajských ostrovov zasiahla nefunkčný satelit dnes skoro ráno. Po troskách zariadenia armáda v súčasnosti pátra v Atlantickom a Tichom oceáne. Zvyšky satelitu by mali padať na Zem ešte v priebehu dnešného dňa, sú však príliš malé na to, aby mohli spôsobiť nejakú škodu.

Z plagiátorstva obvinila vo včerajšej televíznej debate demokratická kandidátka na amerického prezidenta Hillary Clintonová svojho straníckeho súpera Baracka Obamu. Reagovala tak na slogan kampane "zmena, v ktorú môžme veriť", ktorý Obama prevzal od guvernéra štátu Massachusetts Devala Patricka. Ak už má byť vaša kampaň založená na slovách, mali by to byť vaše vlastné slová, odkázala Clintonová Obamovi. "Vybrať celé pasáže z prejavov niekoho iného nie je zmena, v ktorú môžete veriť. Je to zmena, ktorú môžete xeroxovať," konštatovala ďalej senátorka New Yorku.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval na stretnutí neďaleko Moskvy gruzínsku hlavu štátu Michaila Saakašviliho, že vstup Gruzínska do NATO poškodí bilaterálne vzťahy Moskvy a Tbilisi. Oznámil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
"Čo sa týka rozšírenia NATO, Putin povedal Saakašvilimu, že na to nevidíme žiaden reálny dôvod varoval pred dopadom takéhoto kroku na rusko-gruzínske vzťahy," upresnil Lavrov.

V horskej oblasti severnej Venezuely havarovalo včera večer lietadlo so 46 ľuďmi na palube. Vrak lietadla objavili pátracie tímy v ťažko prístupnej oblasti Ánd v nadmorskej výške takmer 5tisíc metrov. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o osude cestujúcich a členov posádky. Lietadlo sa z obrazoviek radarov stratilo po pol hodine letu.

Týždenné jarné prázdniny si začnú od pondelka na západnom Slovensku v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Po nich budú mať voľno deti z Košického a Prešovského kraja, ktoré budú prázdninovať od 3. do 7. marca. Školám v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji sa prázdniny pomaly končia, ich žiaci zasadnú do školských lavíc v pondelok. Všetci žiaci základných a stredných škôl budú spoločne prázdninovať na celom Slovensku počas veľkonočných prázdnin, ktoré budú od 20. do 25. marca.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v osemfinále dvojhry na turnaji WTA v katarskej Dauhe postarala o obrovskú senzáciu. Po výbornom výkone deklasovala bývalú svetovú jednotku šiestu nasadenú Američanku Venus Williamsovú 2x 6:3.
V dnešnom štvrťfinále si zmeria sily so šestnástkou podujatia, Poľkou Agnieszkou Radwanskou.

Dvojnásobným úspechom rakúskych farieb sa skončil super-G alpského Svetového pohára v kanadskom stredisku Whistler Mountain. Z víťazstva sa tešil Christoph Gruber, druhý skončil so stratou troch stotín Hannes Reichelt.
**************************************
Veľká oblačnosť a miestami občasný dážď, na horách sneženie. V nižších polohách miestami hmlisto. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st.