Friday, February 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Srbsko nikdy neuzná nelegálnu nezávislosť Kosova, ale nebude sa ani izolovať

12.00
Srbsko nikdy neuzná nelegálnu nezávislosť Kosova, ale nebude sa ani izolovať. Uviedol to srbský prezident Boris Tadič na stretnutí s rumunskou hlavou štátu Traianom Basescu-om v Bukurešti. Podľa Tadiča je zámerom Srbska "redukovať" diplomatickú spoluprácu s krajinami, ktoré Kosovo uznali. Rumunsko, ktoté Kosovo neuznalo, vyzvalo Srbsko, aby "samo seba neizolovalo" prostredníctvom svojho odporu proti nezávislosti Kosova.

Do severného Iraku vo štvrtok večer vstúpilo 10-tisíc tureckých vojakov, aby prenasledovali kurdských separatistov zo Strany kurdských pracujúcich, ktorí operujú v hraničnej oblasti. Informovala o tom turecká armáda. Pozemnej ofenzíve predchádzalo bombardovanie cieľov v neobývaných horských oblastiach severného Iraku.

Ruský prezident Vladimir Putin varoval na stretnutí neďaleko Moskvy gruzínsku hlavu štátu Michaila Saakašviliho, že vstup Gruzínska do NATO poškodí bilaterálne vzťahy Moskvy a Tbilisi. Oznámil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
"Čo sa týka rozšírenia NATO, Putin povedal Saakašvilimu, že na to nevidíme žiadny reálny dôvod a varoval pred dopadom takéhoto kroku na rusko-gruzínske vzťahy," upresnil Lavrov.

V horskej oblasti severnej Venezuely havarovalo včera večer lietadlo so 46 ľuďmi na palube. Vrak lietadla objavili pátracie tímy v ťažko prístupnej oblasti Ánd v nadmorskej výške takmer 5tisíc metrov. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o osude cestujúcich. Lietadlo sa z obrazoviek radarov stratilo po pol hodine letu.

Týždenné jarné prázdniny si začnú od pondelka na západnom Slovensku v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Po nich budú mať voľno deti z Košického a Prešovského kraja, ktoré budú prázdninovať od 3. do 7. marca. Školám v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji sa prázdniny dnes končia. Veľkonočné prázdniny budú od 20. do 25. marca.

V hokejovej extralige je stále o čo hrať! Do konca základnej časti zostávajú ešte dve kolá. Po 54. kole je už istá osmička pre play off. Nie je však rozhodnuté, kto postúpi z ktorého miesta, preto sa očakáva boj o druhú, resp. štvrtú pozíciu.

O prvom mieste Slovana je už rozhodnuté dávnejšie. Siedma pozícia zostane Popradu a ôsma Žiline. Zostáva teda vyriešiť ďalšie miesta. V hre je ešte boj o druhé miesto, o ktoré si to rozdajú Košice s Martinom. Najväčšia bitka sa však očakáva o štvrté miesto. Medzi Zvolenom, Trenčínom a Skalicou.

Odvety šestnásťfinále Pohára UEFA: Leverkusen - Galatasaray 5:1 (prvý zápas 0:0, postupuje Leverkusen), Hamburg - FC Zürich 0:0 (prvý zápas 3:1, postupuje Hamburg).

Dvojnásobným úspechom rakúskych farieb sa skončil super-G alpského Svetového pohára v kanadskom stredisku Whistler Mountain. Z víťazstva sa tešil Christoph Gruber, druhý skončil so stratou troch stotín Hannes Reichelt.

Volejbalistky VK Doprastav Bratislava sa stali víťazkami 6. ročníka Česko-Slovenského pohára. Vo finálovom dueli v Hnúšti zdolali český VK Prostějov 3:1.
********************************************
[11:58:17] rtinewshead says: Veľká oblačnosť a miestami občasný dážď, na horách sneženie. V nižších polohách miestami hmlisto. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st