Friday, February 29, 2008

pripravila katarína plavčanová Velenie britskej armády zvažuje stiahnutie princa Harryho z Afganistanu

11.00
Velenie britskej armády zvažuje stiahnutie princa Harryho z Afganistanu po tom, ako sa na internete objavili informácie, že tam tajne slúži dva až dva a pol mesiaca. Informovala dnes o tom agentúra Reuters. Únik informácií zvýšil obavy o 23-ročného Harryho, ktorý je v poradí tretím následníkom trónu vo Veľkej Británii. Mohol by sa teraz stať cenným terčom pre al-Kájdu alebo iných islamistov.

Írsko sa stalo najnovšou krajinou, ktorá uznala politickú nezávislosť Kosova. Minister zahraničných vecí Dermont Ahern vyhlásil, že celá vláda hlasovala za prijatie rozhodnutia kosovského parlamentu.

Kuba včera podpísala dva medzinárodné dohovory o ľudských právach, oznámil na pôde OSN kubánsky minister zahraničia. Havana tak od roku 2009 umožní inšpektorom OSN monitorovať dodržiavanie ľudských práv. Pre Kubáncov to okrem iného znamená aj zavedenie slobody prejavu a zhromažďovania ako aj právo na cestovanie do zahraničia.

Najmenej traja ľudia zahynuli pri požiari, ktorý v noci nadnes zachvátil dva spacie vozne bulharského vlaku. Vo vlaku bolo celkovo 62 pasažierov a smeroval zo Sofie do mesta Kardam na juhu krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pred kanceláriami vládnej Socialistickej strany v severnom baskickom regióne vybuchla dnes bomba. Stalo sa to menej ako dva týždne pred španielskymi parlamentnými voľbami. Podľa španielskych médií ETA ohlásila bombu záchranným službám a tá následne o 1-nej po polnoci explodovala. Polícia stihla ľudí, ktorí v blízkosti ohrozeného miesta bývajú, evakuovať.

Španielska vláda, ktorá vidí v separatistoch zo skupiny ETA ako aj v islamistických militantoch bezprostrednú hrozbu, vyhlásila pred nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti .

Deti z východného Slovenska sa dočkali jarných prázdnin. Oddychovať budú od pondelka do piatka. Školáci z Košického a Prešovského kraja museli tento rok najdlhšie čakať na jarné prázdniny, keďže dva týždne pred nimi prázdninovali deti na strednom a západnom Slovensku. Všetky školy sa zatvoria najbližšie počas veľkonočných prázdnin, ktoré sa začnú vo štvrtok 20. marca a potrvajú do utorka 25. marca.

Organizátori Svetového pohára žien v alpských lyžiarskych disciplínach v nemeckom stredisku Zwiesel sa rozhodli pozmeniť program na víkend plánovaných technických disciplín. Slalom žien, kde bude jednou z favoritiek aj Veronika Zuzulová, presunuli namiesto obrovského slalomu z nedele na sobotu. Dôvodom je nepriaznivá predpoveď počasia s dažďom, snehom a silným vetrom a tiež to, že slalom je z pohľadu pretekov prioritou. Víkend v Zwieseli môže veľa napovedať do boja o veľký krištáľový glóbus za celkové prvenstvo v SP žien, ale aj do poradia v hodnotení slalomu. V ňom patrí Zuzulovej priebežná 4. priečka.

****************************************
Prevažne polooblačno. Od západu postupne veľká oblačnosť a neskôr
na viacerých miestach občasný dážď. Vietor od juhu do 6m/s. Najvyššia denná teplota 7 až 11 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo nuly.