Friday, February 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Princ Harry pôjde domov

15:00 29.02.2008

Britská armáda "okamžite" stiahne princa Harryho z v Afganistanu, pretože informačné embargo o jeho pobyte bolo porušené, informovalo britské ministerstvo obrany. "Chceme požiadať médiá, aby sa zdržali špekulácií o súčasnom mieste pobytu, harmonograme a pohyboch princa Harryho, kým sa nevráti do Británie," uvádza sa vo vyhlásení. Harry, ktorý je dôstojníkom pluku Kráľovského jazdectva, sa po viac ako štvrťstoročí stal prvým členom britskej kráľovskej rodiny, ktorý sa aktívne zapojil do bojov .

Najvyšší predstavitelia Iraku schválili popravu synovca Saddáma Husajna, známeho ako Chemický Alí. Je odsúdený za spoluúčasť na genocíde Kurdov v 80-tych rokoch minulého storočia. Schválenie popravy prezidentom Džalálom Talabáním a dvoma viceprezidentmi je posledným krokom k potvrdeniu hrdelného trestu pre Alího Hassan al-Madžída, ktorý musí byť vykonaný do 30 dní od rozhodnutia.

Havária vrtuľníka, ktorý sa včera zrútil v južnom Kazachstane, si vyžiadala päť obetí na životoch, informovali dnes úrady. Medzi obeťami sú aj miestni štátni predstavitelia. Na základe agentúrnych správ ide o hovorcu regionálnej vlády, pričom guvernér regiónu a ďalší regionálni predstavitelia boli zranení. Vrtuľník sa zrútil pri inšpekcii zaplavenej oblasti v regióne Kzyl-Orda.

Trojicu mužov obvinených v prípade vraždy Daniela Tupého vzal dnes sudca do väzby. Richarda H., ktorý je obvinený z vraždy, vzal sudca do väzby z obavy, že by ušiel alebo by sa vyhýbal trestnému stíhaniu, a tiež z obavy, že bude ovplyvňovať svedkov. Jána S. a Dávida V., ktorí sú obvinení z výtržníctva a z pokusu ublíženia na zdraví, vzal sudca do väzby pre obavu, že by ovplyvňovali svedkov.

Hoci snehu na Slovensku sa od začiatku týždňa ubudlo, pred víkendom je v prevádzke stále okolo 80 lyžiarskych stredísk. Podmienky v nich sú dobré až veľmi dobré. Na víkend sú v strediskách Donovaly, Štrbské Pleso, Skipark Kubínska hoľa a Skipark Chlmec plánované rôzne športové a zábavné podujatia.

Sport

Včera sa začalo play Off v hokejovej extrelige
Košice - Poprad 3:2
Slovan Bratislava - Žilina 6:2
Dnes si súboje tieto tímy zopakujú. V Košiciach sa začína o piatej a v Bratislave o šiestej.

Po 87 dňoch zimnej prestávky sa opäť otvoria brány futbalových štadiónov a dnešným podvečerným duelom 19. kola FC Senec - MŠK Žilina sa začne jarná časť najvyššej slovenskej futbalovej súťaže.

**************************************

V noci bude veľká oblačnosť až zamračené a na viacerých miestach dážď. Najnižšia nočná teplota 6 až 2 st.

Zajtra cez deň veľká oblačnosť až zamračené a dážď, neskôr prehánky, ojedinele aj búrky. Od 1300 m sneženie.
Najvyššia denná teplota 6 až 10 st., na juhozápade okolo 12 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m klesne popoludní na -1 st.
Vietor 15 až 25 km/h, neskôr až 45 km/h, v nárazoch - najmä na západe až 90 km/h, na horách víchrica.