Thursday, September 27, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

28.9. 8.00
Bezpečnostné sily mjanmarského vojenského režimu včera opäť strieľali do niekoľkotisícového davu. Pri zásahoch zahynulo najmenej deväť ľudí, vrátane zahraničného novinára. Mnohých ďalších vojaci zbili obuškami a použili proti nim aj slzný plyn. Spojené štáty americké uvalili na krajinu sankcie a zmrazili majetok 14tim mjanmarským predstaviteľom. Prezident Bush vyzval Čínu, aby využila svoj vplyv a podporila mierový prechod k demokracii" v Mjanmarsku.

Chorvátska polícia včera oznámila, že rozbila medzinárodný gang pašerákov ľudí a zatkla 28 podozrivých. Zadržaní prepašovali od februára cez chorvátske hranice do západnej Európy najmenej 150 ľudí, najmä Albáncov a Turkov. Akcia prebehla v spolupráci s políciou z Bosny, Macedónska a Čiernej Hory.Chorvátsko leží na takzvanej balkánskej ceste, ktorú kriminálne skupiny využívajú na pašovanie ľudí do západnej Európy.

Európsky parlament včera vyzval členské krajiny Európskej únie, aby na 62. Valnom zhromaždení OSN predložili rezolúciu o celosvetovom moratóriu na trest smrti. Zaistilo by sa tak jej prijatie ešte v priebehu tohto roka. Europoslanci takisto podporili snahy Európskej komisie, ktorá chce dosiahnuť, aby bol 10. október Európskym dňom proti trestu smrti. Túto iniciatívu Bruselu však blokuje Poľsko, podľa ktorého takýto deň nie je potrebný, keďže v EÚ sa trest smrti nevykonáva.

Svetová banka včera prisľúbila rekordných 3 a pol miliardy dolárov na pomoc najchudobnejším krajinám sveta. Banka tiež vyzvala darcovské krajiny na zvýšenie pomoci 80-tim najchudobnejším, hlavne africkým krajinám.

Srbsko je na nastávajúcich rokovaniach pripravené ponúknuť odštiepeneckému Kosovu "najväčšiu autonómiu na svete". V rozhovore pre agentúru AP to včera v New Yorku povedal srbský prezident Boris Tadič. Minister srbskej vlády tento týždeň povedal, že súčasťou nového návrhu Belehradu je udelenie "95 percent kompetencií" kosovským Albáncom pri spravovaní provincie.

Zákaz fajčenia na verejných miestach, teda v reštauráciách či baroch, podporuje na celom svete 60 percent fajčiarov a 90 percent nefajčiarov. Vyše sedemdesiat percent respondentov si myslí, že fajčenie na verejnosti je v poriadku len v prípade, ak je zabezpečená adekvátna ventilácia alebo vyhradený priestor len pre fajčiarov. Vyplýva to z prieskumu v 15 krajinách vrátane Slovenska.

Stav jedného z oddelených siamských dvojčiat, Mareka, je stále veľmi vážny, žije len vďaka liekom a prístrojom. Infekcia napadla jeho cievny systém, negatívne vplýva na zásobovanie tkanív živinami, centrálny nervový systém, pečeň i obličky. Marek má navyše vrodenú srdcovú chybu.

Zajtra bude v Tatrách veľké upratovanie. Štátne lesy TANAP-u pripravili už 29. ročník podujatia Čisté hory. Do akcie sa môžu zapojiť aj dobrovoľníci, ktorí pomôžu pri upratovaní najnavštevovanejších turistických trás po skončení letnej turistickej sezóny. Účastníci minuloročnej akcie Čisté hory vyzbierali 650 kg odpadkov. Do čistenia tatranských chodníkov sa zapojilo viac ako 1 800 dobrovoľníkov. Zajtra sa bude upratovať aj v Pieninskom národnom parku.

Slovenskí tenisti nastúpia v 2. kole 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára (11-13. apríla 2008) na domácej pôde proti Gruzínsku. Rozhodol o tom včerajší žreb v sídle ITF v Londýne, pri ktorom Slovensko spoločne s Chorvátskom, Bieloruskom a Holandskom figurovalo medzi kvartetom nasadených tímov.

********************************
Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky,
ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 15 až 19, na krajnom východe okolo 22 st.
Vietor od juhu do 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 12 m/s.