Wednesday, September 26, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 26.09.2007

Najmenej štyria mnísi prišli dnes o život počas zásahu bezpečnostných síl proti protestujúcim proti vláde vojenskej chunty v Mjanmarsku. Jeden mních zahynul, keď sa snažil vytrhnúť zbraň vojakovi, dvoch ďalších bezpečnostné sily zbili na smrť. Polícia sa snažila demonštrantov rozohnať obuškami, slzným plynom a varovnými výstrelmi.

Počas dnešného zásahu mjanmarských bezpečnostných síl proti demonštrantom protestujúcim proti vláde zatkli okolo 200 ľudí, z toho najmenej 100 budhistických mníchov. V Rangúne a ďalších mjanmarských mestách sa pod vedením mníchov protestuje už deväť dní. Dnes sa bezpečnostné sily prvýkrát snažili rozohnať davy, ktoré porušujú zákaz zhromažďovania z utorka, keď vojenský režim vyhlásil v Rangúne "zakázanú zónu". Podľa oficiálnych zdrojov si zásah vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a 100 zranených.

Bezpečnostná rada OSN dnes zasadne, aby zvážila kroky, ktoré môže podniknúť proti krvavým zrážkam v Mjanmarsku. Zasadanie zvolali na žiadosť všetkých európskych členov 15-člennej rady.

Po zrútení mosta vo Vietname zahynulo vyše 50 ľudí. Most je vo výstavbe a zranených je ďalších takmer 100 robotníkov. Presný počet nezvestných zatiaľ nie je známy, za normálneho dňa by na 100-metrovom moste, ktorý sa zrútil z výšky 30 metrov, pracovalo najmenej 200 ľudí.

Líder teroristickej organizácie Al-Kájda v Iraku Abú Musáb al-Zarkáví bol "diabolsky skvelý taktik" a jeho smrť znamenala tvrdý úder pre irackých teroristov. Povedala americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová. Al-Zarkávího zabili pred vyše rokom americké jednotky. Myslím si, že bol vynikajúci organizátor a mal zmysel pre stratégiu," vyhlásila Riceová, podľa ktorej sú jeho nasledovníci menej talentovaní a schopní. Al-Kájda v Iraku podľa nej utrpela od jeho smrti vážne straty, no stále predstavuje veľkú hrozbu.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád využil svoj včerajší prejav na pôde OSN, aby ostro zaútočil na Spojené štáty americké. Obvinil ich z porušovania ľudských práv. "Nanešťastie, ľudské práva nadmerne porušujú určité veľmoci, najmä tie, ktoré vystupujú ako ich exkluzívni obhajcovia," povedal iránsky prezident, no USA priamo nespomenul. "Zakladanie väzníc, unášanie ľudí a tajné tresty bez spravodlivého procesu, prílišná kontrola telefonických hovorov a súkromných mailov... to všetko sa stáva všedným a obvyklým," dodal iránsky líder. Miesta americkej delegácie boli počas Ahmadínedžádovho prejavu prázdne.

Uzavretie hraníc medzi Iránom a irackým Kurdistanom stojí denne asi milión dolárov. Vyhlásil minister obchodu v Kurdistane Muhammad Raúf. " Na hraniciach čaká tovar za milióny," povedal. Irán v pondelok uzavrel všetkých päť hraničných priechodov s kurdským regiónom v Iraku na protest proti zadržaniu Iránca americkou armádou. Na priechodoch uviazli desiatky kamiónov s potravinami a iným tovarom.

Vláda na dnešnom výjazdovom zasadnutí v Tisovci hovorila o sociálno-ekonomickej situácii okresu Rimavská Sobota. Najväčšími problémami v okrese sú vysoká miera nezamestnanosti, slabá vzdelanosť zlá infraštruktúra. Okres Rimavská Sobota má dlhodobo najvyššiu mieru nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku - ku koncu júla dosahovala vyše 27 percent. Pritom druhú najvyššiu mieru nezamestnanosti na Slovensku má susedný okres Revúca.

Zlepšenie v okrese Rimavská Sobota má priniesť riešenie štyroch priorít. Dobudovanie rýchlostnej cesty R2 Zvolen - Rimavská Sobota - Rožňava - Košice, priemyselné zóny v Rimavskej Sobote a v Hnúšti. Treťou prioritou je rozvoj cestovného ruchu a štvrtou projekt sociálneho poľnohospodárskeho podniku.

Poslanec za SMK Zsolt Simon sa dnes pokúsil na výjazdovom rokovaní vlády v Tisovci odovzdať petíciu občanov okresu Rimavská Sobota za zrušenie spoplatnenia obchvatov Oždian a Tornale. V regióne sú len tieto dva krátke úseky rýchlostnej cesty. Obidva sú spoplatnené, hoci sú to len dvojprúdové cesty. Vláda si na Simona nenašla čas. "Žiadali sme aspoň päť minút, aby sme odovzdali petičné hárky predsedovi vlády. Dedinský futbal a pivo je pre vládu prednejšie než riešenie regionálnych problémov. " povedal Simon.

Záchranari z ATE mali dnes v noci prvú záchrannú akciu na Slovensku, počas ktorej pilot vrtuľníka použil vo vysokohorskom teréne špeciálne okuliare na nočné videnie. Leteckí záchranári zachraňovali českého turistu, ktorý sa s rodinou vybral na túru do Západných Tatier.

Po útoku rottweilerov prišiel o život 62-ročný muž zo Senice. Pracoval ako vrátnik v stavebnej spoločnosti. Včera podvečer vypúšťal strážnych psov. Tí však na neho zaútočili. Senickí policajti začali trestné stíhanie pre usmrtenie.

Primátor mesta Poprad Anton Danko spolu s ministrom školstva Jánom Mikolajom otvoria V PIATOK NOVÉ DETSKÉ DOPRAVNÉ IHRISKO v Poprade. Ihrisko bude na popradskom sídlisku Západ, pri Základnej škole Komenského.

Kurzy NBS od zajtra:
EUR1 34,07
USD1 24,11
GBP1 48,62

Sport

Včera sa hralo 8 kolo hokejovej extraligy:

Poprad - Košice 5 : 2
Lipt. Mikuláš - Kežmarok 4 : 1
Žilina - Skalica 3 : 1
Nitra - Slovan BA 1 : 4
Martin - Trenčín 1 : 5

Hokejový útočník Tomáš Surový sa nepresadil v kempe klubu NHL Phoenix Coyotes a do prvého mužstva sa nedostal. Dvadsaťpäťročný rodák z Banskej Bystrice sa vracia do Európy, kde sa dohodol so švédskym Linköpingom.

O služby brazílskeho futbalistu Ronaldinha okrem anglickej Chelsea prejavili vážny záujem aj v milánskom AC. Pezident "rossoneri" Silvio Berlusconi údajne na to pripravil 70 miliónov libier (takmer 100 miliónov eur). Majiteľ Fc Chelsea, ruský miliardár Roman Abramovič ponúka brazílčanovi päťročnú zmluvu za takmer 84 miliónov eur, s ktorou Ronaldinho vraj súhlasil. Kormidelník "Barcy" však rezolútne odmieta odchod majstra sveta z roku 2002. "Vôbec sa netrápim myšlienkami o jeho odchode. Vo futbale ľudia zabúdajú veľmi rýchlo a pre klub je hráčom s nevyčísliteľnou hodnotou. Stále na sebe pracuje a má v mužstve svoje miesto," povedal Rijkaard.

Ruský miliardár a majiteľ anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea Roman Abramovič už údajne našiel nástupcu za trénera Josého Mourinha. Podľa denníka The Sun ponúkol Abramovič trénerské kreslo holandskému kormidelníkovi Marcovi van Bastenovi a teraz čaká na jeho reakciu.

****************************************
V noci bude oblačno, od juhu postupne zamračené a miestami dážď najmä na juhu.
Najnižšia nočná teplota 11 až 7 stupňov.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 12 stupňov.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h, v západnej polovici v nárazoch prechodne 35 až 55 km/h.