Friday, September 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16.00
Bezpečnostné sily počas tretieho dňa zásahov v Mjanmarsku vystrelili varovné výstrely a použili obušky proti asi 10 tisíc demonštrantom v centre Rangúnu. Podľa doterajších informácií v zástupe jasajúcich a spievajúcich demonštrantov, väčšinou mladých ľudí a študentov nedošlo k zraneniam. Druhý protest sa konal v blízkosti mestského parku, kde na ulici pochodovalo okolo 500 ľudí spievajúcich národnú hymnu. Na chodníkoch im potleskom vyjadrovali podporu tisícky ľudí.

Mjanmarská vládna chunta v piatok prerušila internetové spojenie krajiny s okolitým svetom, aby zabránila šíreniu videozáznamov, fotografií a informácií o násilných spôsoboch potláčania najväčších protivládnych demonštrácií. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Internetové kaviarne boli uzavreté a hlavný internetový server nereagoval na telefonáty žiadajúce vysvetlenie nefunkčnosti siete.

Polícia sprísnila bezpečnostné opatrenia v tokijskom metre po telefonáte varujúcom pred teroristickými útokmi, uviedli dnes médiá. Polícia zatiaľ žiadne bomby, podozrivé objekty alebo incidenty nezistila. Tokijské metro požiadala o zvýšenú ostražitosť.

Hurikán Lorenzo, ktorý dnes ráno zasiahol pobrežie mexického štátu Veracruz v Mexickom zálive, zoslabol po niekoľkých hodinách na tropickú búrku. Silný dážď a vietor spôsobili v oblasti výpadky elektriny, zaplavenie ciest a vyvrátenie stromov. Z oblasti predtým evakuovali 100-tisíc ľudí.

Dlhotrvajúce intenzívne zrážky v západných oblastiach Nemecka mali v noci na dnes spôsobili vyliatie viacerých riečnych tokov z korýt a následné záplavy. V Aachene sa pod vodou ocitla časť historického jadra, v regióne Eifel vodná masa zaplavila časti niektorých obcí a vynútila si uzavretie cestných komunikácií.

Štyroch členov rodiny našli obesených v kuchyni ich domu v meste neďaleko severofrancúzskeho prístavu Calais. Podľa polície ide zrejme o hromadnú samovraždu. Telá manželského páru vo veku približne 60 rokov a muža a ženy približne o polovicu mladších objavil sused včera večer. Okolnosti prípadu vyšetrujú.

Švédske moria ohrozuje americká medúza Mnemiopsis, ktorá môže zmeniť ich vnútorný ekosystém. Živočíchy nie sú pre ľudí priamo nebezpečné, ale doteraz sa na severe Európy nevyskytovali.

Visutá lanovka zo Skalnatého plesa na Lomnický štít vo Vysokých Tatrách nebude od pondelka 1. októbra do nedele 7. októbra premávať. Dôvodom odstávky je údržba jej trate. V pondelok bude mimo prevádzky aj kabínková lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso.

Titul obhajujúci švajčiarsky tenista Roger Federer sa pre vyčerpanosť odhlásil z budúcotýždňového turnaja Japan Open v Tokiu. Lekári mu odporučili nehrať ešte aspoň desať dní.

Hokejová extraliga dnes pokračuje 9-tym kolom 17:00Kežmarok - Poprad 17:30Trenčín - Žilina, 17:00 slovenská 20 - Martin, 17:30Košice - Zvolen, 18:00Slovan - LM, 17:00 Skalica - Nitra
******************************
N O C:
Oblačno a miestami slabý dážď alebo prehánky, postupne ustávanie zrážok a zmenšenie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 11 až 7 stupňov.
S O B O T A:
Polooblačno až oblačno. Miestami prehánky, prevažne popoludní. Najvyššia denná teplota 16 až 20 stupňov. Vietor južných smerov 2 až 5 m/s.