Monday, September 24, 2007

Pripravil Michal Novák

9:00 25.09.2007

Mjanmarské štátne médiá dnes varovali budhistických mníchov, aby ukončili svoje protivládne protesty a nezasahovali do politiky. Zahraničné médiá obvinili z podnecovania nepokojov. V štátnej televízii hrozili tvrdým zásahom proti demonštrantom. Varovania prichádzajú po tom, ako budhistickí mnísi včera viedli demonštráciu viac ako 100 tisíc ľudí.

Libanonská polícia a armáda dnes uzavreli centrum Bejrútu. Parlament má rozhodnúť o novej hlave štátu. Situácia v krajine je poznačená nedávnou vraždou poslanca a očakáva sa, že voľbu bude blokovať opozícia pod vedením Hizballáhu.

Pri čelnej zrážke autobusov v Afganistane zomrelo 40 ľudí. Na diaľnici sa zrazili dva zájazdové autobusy. Čelný náraz vo vysokej rýchlosti neprežilo asi 15 žien a detí, a 25 mužov. Na Afganských dialnicia nie je pre autobusy obmedzená rýchlosť.

Väčšina ľudí si myslí, že svet musí v najbližších rokoch podniknúť kroky proti klimatickým zmenám. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky v 21 krajinách. Za razantné kroky sú najmä Španieli, Taliani a Francúzi. Väčšina obyvateľov je za to, aby emisie obmedzili aj bohaté aj rozvojové krajiny.

Skládky odpadu nemožno zatvoriť ihneď, tvrdí Slovenská inšpekcia životného prostredia. Reaogovala na výzvu občianskeho združenia Priatelia Zeme a organizácie Greenpeace. Ochranári vyzvali na zatvorenie asi 50 skládok komunálneho odpadu, ktoré využívajú dočasné povolenia, lebo nie sú bezpečné pre životné prostredie. zo strany týchto organizácií ide prinajmenšom o nedorozumenie. Skládky, na zatvorenie ktorých vyzývajú, sú totiž v prevádzke v súlade s našimi i európskymi legislatívnymi normami." povedal hovorca inšpekcie Michal Štefánek.

Kurzy NBS:
EUR1 34,14
USD1 24,19
GBP1 48,98

Trénerska dvojica Ján Majdek a Rudolf Záruba ostáva na lavičke hokejistov hokejového klubu Liptovský Mikuláš. Majú pred sebou ešte minimálne tri zápasy. Nie je vylúčené, že tam zotrvajú až do konca ročníka. Majdek a Záruba vystriedali na lavičke dvojicu Milan Jančuška, Jerguš Bača po piatom kole. Ešte o jedno kolo menej ako Jančuška s Bačom vydržali na lavičke Nitry Ivan Dornič s Marcelom Ozimákom, ktorých nahradili Rostislav Vlach s Janom Nelibom.

Prezident Medzinárodnej cyklistickej Pat McQuaid v predvečer svetového šampionátu v Stuttgarte označil Španielsko za krajinu, kde má krvný doping lepšiu živnú pôdu ako kdekoľvek inde. "Zo všetkých prípadov, pochádza 85 percent zo Španielska.

************

Dnes bude jasno až polojasno, popoludní na západe pribúdanie oblačnosti. Predpoludním v nižších polohách miestami hmla.
Najvyššia denná teplota 19 až 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st.
Vietor južných smerov do 20 km/h.