Friday, September 21, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16.00
Vlády Slovenska, Česka a Maďarska v žiadnom prípade nesúhlasia s plánmi rakúskej vlády zaviesť prechodné opatrenia na hraniciach týchto troch krajín po vstupe do schengenského priestoru. Uviedli to prezidenti Gašparovič, Klaus, Kaczynski a Sólyom na tlačovej besede v maďarskom meste Keszthely. Vrcholí tam dvojdňový summit prezidentov krajín visegrádskej skupiny. Prezidenti všetkých štyroch krajín V4 podporujú vstup svojich krajín do schengenu v plánovanom termíne.

Pred mexickým tichomorským pobrežím sa opäť sformoval hurikán. Podľa údajov meteorológov tropická búrka s názvom Ivo dosiahla naposledy rýchlosť vetra až 120 km/h. Sprevádzajú ho lejaky a víchrice. Teraz sa pohybuje pomaly smerom k mexickému polostrovu Baja Kalifornia. Len pred dvoma týždňami postihol mexické tichomorské pobrežie hurikán Henriette.

Neznámy útočník postrelil dnes v skorých ranných hodinách dvoch študentov na pôde americkej Delawarskej štátnej univerzity. Polícia po útočníkovi stále pátra. V nemocnici je s vážnymi zraneniami jedna študentka, stav ďalšieho postreleného študenta je stabilizovaný. Študenti a učitelia dostali príkaz aby nevychádzali tried. Ďalšie informácie zatiaľ nie sú známe.

Nakazené jedlo otrávilo v Číne 280 detí. Podľa správy tlačovej agentúry Sinchua išlo pravdepodobne o pokazenú ovsenú kašu a staré pečivo. Väčšina detí je z najhoršieho vonku, ale 16 ich je stále v kritickom stave v nemocnici v meste v provincii Kan-su.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Kontrolné orgány ich zistili vo Francúzsku, Španielsku, Nemecku a Írsku. Je možné, že sa vyskytujú aj na slovenskom trhu.
Nebezpečná je súprava výrobkov Smilecare Maximum white, tooth whitener set vyrobená v Číne, v ktorej je zubná pasta, kefka a téglik. Škodlivá je aj zubná pasta so zubnou kefkou Mr. Cool Mint takisto z Číny a súprava zubná pasta, kefka a ústna voda Active Ultra White z Veľkej Británie.

Uvedené zubné pasty obsahujú dietylén glykol (DEG), vysoko toxické organické rozpúšťadlo, ktoré sa používa ako nemrznúca zmes. Po požití môže spôsobiť zvracanie, závrate, zlyhanie obličiek, problémy s dýchaním, kŕče a kómu.

Na novorodeneckom oddelení nemocnice s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi vyčíňala salmonelóza. V stredu a vo štvrtok sa zistila pozitivita salmonely skupiny B u siedmich novorodencov, klinické príznaky však prepukli len u dvoch novorodencov. Informoval o tom riaditeľ Úradu verejného zdravotníctva Ivan Rovný.

Hokejová extraliga dnes pokračuje 6-tym kolom. Poprad sa stretne s Trenčínom , Žilina so Slovanom, Skalica s Kežmarkom, Nitra s Košicami, LM so slovenskou 20-tkou a Zvolen s Martinom.

Súboj dvoch majstrov sveta prinesie dnešný duel hokejovej extraligy, v ktorom v Skalici privítajú Kežmarok. Na prvý zápas v drese nováčika extraligy z Kežmarku vykorčuľuje Ľuboš Bartečko, v domácom tíme nebude chýbať Žigmund Pálffy. Bartečko sa bude pred odchodom do Švédska rozohrávať v Kežmarku do 21. októbra, potom sa opäť objaví v drese Luley.

***********************************
N O C:
Prevažne jasno. Najnižšia nočná teplota 5 až 1 stupeň.
Nadránom sa miestami aj v nížinách vyskytne prízemný mráz.
Bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor.

S O B O T A:
Jasno až polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo aj nízka oblačnosť, v nížinách prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 17 až 21 stupňov, na severe miestami chladnejšie. Slabý premenlivý vietor do 5 m/s.