Sunday, September 23, 2007

Pripravil Michal Novák

9:00 24.09.2007

Centrom kosovskej metropoly Priština otriasol dnes asi druhej ráno silný výbuch. Explózia si v nákupnom centre, kde bolo otvorených niekoľko kaviarní a reštaurácií, vyžiadala dva ľudské životy a 10 ľudí zranila. Príčiny výbuchu ani útočník zatiaľ nie sú známe. Kosovo je formálne stále súčasťou Srbska, provinciu však spravuje OSN a NATO.

Irán nepotrebuje jadrové zbrane a nepripravuje sa na vojnu so Spojenými štátmi, vyhlásil včera iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád. Jadrový program je úplne transparentný. Spojené štáty a ich európski spojenci rokujú o treťom kole sankcií Bezpečnostnej rady OSN voči Iránu. Západné krajiny podozrievajú Irán z tajnej snahy vyrobiť jadrové zbrane. Podľa Teheránu je však jeho jadrový program čisto mierový. Ahmadínedžád sa v New Yorku zúčastní na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

Približne 500 mníchov sa dnes zišlo pri mjanmarskej zlatej pagode. Vyzvali svojich podporovateľov, aby vydržali pri mierových protestoch. V nedeľu cez Rangún pochodovalo približne 20 tisíc mníchov a ich stúpencov, pričom išlo o najväčšiu demonštráciu v krajine za takmer dvadsať rokov. Mnísi demonštrujú proti vláde vojenskej chunty.

Dnes pokračuje pojednávanie o zločinoch spáchaných počas režimu Saddáma Husajna s 15 obžalovanými. Medzi nimi je aj Chemický Ali, ktorý je obvinený z potlačenia šiitského povstania na juhu krajiny po vojne v Perzskom zálive v roku 1991.

Britský premiér Gordon Brown zatiaľ neuvažuje o predčasných voľbách. Tri mesiace po nástupe Browna do funkcie jeho labouristi opäť vedú v prieskumoch verejnej mienky nad konzervatívcami. Bez vypísania predčasných volieb môže Brown zostať v úrade do roku 2010.

Koalícia je podľa premiéra Roberta Fica stabilná aj po piatkovom chaose v parlamente, HZDS žiadalo stiahnuť návrh zákona o sociálnom poistení z rokovania. Podľa premiéra ide v koalícii o vecný spor, ako vykryť deficit Sociálnej poisťovne v dôchodkovom systéme - čo je asi 26 a pol mld. korún. Fico nechcel hádať, čo sa stane dnes. "Pripúšťam aj variant, že Tomanovej zákon neprejde. Povedal premiér.

V popradskej hale Aréna vyvrcholí 29. septembra celoslovenský projekt mladých FESTA 2007. Program budú tvoriť sociálne, charitatívne a environmentálne aktivity pre obyvateľov mesta, škôl, sociálnych a zdravotníckych zariadení. Pôjde napríklad o športovo-zábavné hry pre deti na sídliskách, návštevu sociálnej ubytovne pre bezdomovcov, kultúrny program pre pacientov v nemocnici, úpravu detských ihrísk a areálov škôl, zbieranie odpadkov, údržbu zelene, sadenie stromčekov a podobne.

Kurzy NBS:

EUR1 33,93
USD1 24,14
GBP1 48,66

Medailovú zbierku slovenska na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v brazílii rozšírili v C2 súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci o ďalšie zlato a kajakárka Elena Kaliská o striebro v kategórii K1 žien. Slovensko tak získalo dve zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu.

Hokejová extraliga:
Kežmarok - HK Ardo Nitra 3:0
Košice - Lipt. Mikuláš 4:1
Slovan - Skalica 3:1
Martin - Žilina 1:2
Zápas Slovenskej 20 a Popradu preložili kvôli chrípke popradských kamzíkov.

Slovenskí tenisti prehrali s Kórejskou republikou v súboji o účasť v budúcoročnej svetovej skupine Davisovho pohára 2:3.

****************

Jasno až polojasno. Predpoludním v nižších polohách miestami
hmla alebo nízka oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 19 až 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý premenlivý vietor.