Monday, September 24, 2007

Pripravil Michal Novák

13:00 24.09.2007

V Rangúne proti junte protestuje už 100-tisícový dav. Vedie ich asi 20 000 budhistických mníchov. Demonštrácie sa začali už v auguste ako hnutie, ktoré protestuje proti ťažkej ekonomickej situácii obyvateľstva po tom, ako vláda výrazne zdvihla ceny paliva. Armáda zatiaľ do protestov nezasiahla. Podľa diplomatov sa zdržala zásahu aj na nátlak kľúčového obchodného partnera - Číny. Peking je hostiteľom letných olympijských hier. Čína je najväčším podporovateľom chunty, takže ak vláda podnikne akúkoľvek akciu, ovplyvní to imidž Číny".

Dvaja ľudia zahynuli a jeden je nezvestný po záplavách na východe Španielska. 44-ročný Nemec sa utopil v garáži. Dvoch ľudí voda odniesla v terénnom aute. Jednu obeť už našli po druhej osobe sa pátra. Silné zrážky skomplikovali situáciu aj na Malorke v Stredozemnom mori - po zaplavení niekoľkých staníc metra v hlavnom meste Palma museli úrady uzavrieť celý systém metra.

Centrom kosovskej metropoly Priština otriasol dnes asi druhej ráno silný výbuch. Explózia si v nákupnom centre, kde bolo otvorených niekoľko kaviarní a reštaurácií, vyžiadala dva ľudské životy a 10 ľudí zranila. Príčiny výbuchu ani útočník zatiaľ nie sú známe. Kosovo je formálne stále súčasťou Srbska, provinciu však spravuje OSN a NATO.

Národná rada posunula do druhého čítania vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení. Návrh podporilo 84 poslancov vládnej koalície. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar pred hlasovaním oznámil podmienky, za ktorých je jeho strana ochotná podporiť návrh zákona do druhého čítania. Mimo iného HZDS žiada, aby predčasní starobní dôchodcovia mohli poberať dôchodok aj pracovať, aby si matky na materskej dovolenke, invalidní dôchodcovia a opatrovatelia zdravotne postihnutých mohli vybrať starobné dôchodkové sporenie buď v prvom alebo v druhom pilieri podľa ich vlastného rozhodnutia.

Ročné zúčtovanie zdravotného poistenia nepodalo vyše 80-tisíc ľudí. To je asi 16 % z tých, ktorí ho podať mali. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ich vyzýva, aby ročné zúčtovanie podali čo najskôr, aby ho zdravotné poisťovne mohli spracovať do konca októbra. Posledný októbrový deň je zároveň termínom, kedy musia poistenci uhradiť poisťovniam nedoplatky a zdravotné poisťovne vrátiť preplatky na poistnom.

Hokejový klub zo Žiliny angažoval útočníka Martina Parouleka. Dvadsaťsedemročný krídelník podpísal s klubom kontrakt do konca sezóny. Paroulek hrával za Mladú Boleslav, v jednom zápase nastúpil aj za Spartu Praha. V minulosti hral aj za Vsetín, Plzeň, Beroun a Třinec.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa opäť vrátila na 10. miesto v rebríčku WTA tour. Slovenská dvojka Dominika Cibulková postúpila z 57. na 52. pozíciu, a zatiaľ je najvyššie v kariére. Na prvom mieste je - Belgická tenistka Justine Heninová.

Medailovú zbierku slovenska na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v brazílii rozšírili v C2 súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci o ďalšie zlato a kajakárka Elena Kaliská o striebro v kategórii K1 žien. Slovensko tak získalo dve zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu.

Slovenskí tenisti prehrali s Kórejskou republikou v súboji o účasť v budúcoročnej svetovej skupine Davisovho pohára 2:3.

****************

Popoludní bude jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota 19 až 24 stupňov.
Slabý premenlivý vietor.