Thursday, September 20, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Prezident Spojených štátov amerických George Bush včera vyhlásil, že je odhodlaný dosiahnuť dohodu o zastavení iránskeho jadrového programu mierovými prostriedkami. Zároveň však prisľúbil "udržiavanie nátlaku" na islamskú republiku prostredníctvom sankcií OSN. Bush tiež počas tlačovej konferencie v Bielom dome vyjadril očakávanie, že jadrových "zbraní a zbrojných programov" sa vzdá aj Severná Kórea.

Záchranári dnes našli ruského turistu, ktorý bol takmer tri týždne nezvestný v oblasti západnej Číny. Jeho traja spoločníci sú už mŕtvi a po dvoch stále pátrajú. Informovala o tom šátna tlačová agentúra Sin-chua. Skupina začala výpravu 21. augusta a od 2. septembra sa prestala hlásiť.

Tisícky demonštrantov zaplnili včera ulice juhoamerického mesta Jena v štáte Luisiana, aby protestovali proti rasovej nespravodlivosti. Opakované bitky sa strhli medzi čiernymi a bielymi študentami. V škole nasledovali rasovo podnietené bitky a požiare. Vo väčšine prípadov bieli študenti údajne unikli odsúdeniam, zatiaľ čo čierni boli po útokoch zatknutí za pokusy o vraždu. Protestujúci obviňujú okresného prokurátora z rasizmu, pretože nie je schopný vynášať rovnocenné rozsudky.

Minimálne 27 osôb zomrelo v južnom Pakistane na následky konzumácie otráveného alkoholu. Úmrtia zaznamenali po tom, ako 30 ľudí previezli v bezvedomí do rôznych nemocníc v Karáči.

Agentúra OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) vyhlásila 23 nových prírodných rezervácií svetového významu, čím tento zoznam narástol na 552 položiek.

Rusko opäť zdôraznilo svoj nárok na arktický Lomonosov chrbát. Test vzoriek dovezených z nedávnej expedície dokazuje, že obrovské podmorské pohorie je súčasťou Ruska, uviedli dnes ruské médiá. Správa o teste vzoriek pochádza z ruského ministerstva prírodných zdrojov. Expedícia vztýčila ruskú trikolóru začiatkom augusta na arktickom dne, pod ktorým sa majú nachádzať obrovské zásoby ropy, plynu a minerálov.

Zajtra odíde 90 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR, príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru a ich rodinných príslušníkov na 2. púť Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR do Ríma a Vatikánu. Účastníci púte sa zúčastnia na generálnej audiencii pápeža Benedikta XVI. a oficiálne navštívia aj Žandársky zbor mestského štátu Vatikán, Pápežskú švajčiarsku gardu,

Futbalisti Artmedie Petržalka prehrali vo včerajšom prvom zápase 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA s gréckym Panathinaikosom Atény 1:2. Pred odvetou, ktorá je na programe v utorok 2. októbra v Aténach, tak majú väčšiu šancu na postup do skupinovej fázy európskeho pohára č. 2 Gréci.

Slovenské volejbalistky sa hneď v úvodnom zápase postarali o prvú senzáciu na ME v Belgicku a Luxembursku, keď v v D-skupine základnej fázy zvíťazili nad bronzovým družstvom z minuloročného svetového šampionátu v Japonsku a jedným z horúcich ašpirantov na medailové umiestnenie Srbskom 3:2. Dnes o pol 6-tej ich čakajú Holanďanky.

*******************************
Slnečno. Ráno v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 17 až 20, na severe 14 st.Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.