Thursday, September 27, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 27.09.2007

Bezpečnostné sily mjanmarskej vojenskej vlády dnes strieľali automatickými zbraňami na protivládnych demonštrantov v najväčšom meste krajiny Rangún. Potom, čo vojaci niekoľkokrát vystrelili do davu, zatkli päť mužov a niekoľkých zbili. Po uliciach Rangúnu utekali tisíce protestujúcich. Výstrely podľa svedkov zranili najmenej jedného človeka, hoci zbrane údajne nemierili priamo na obrovský dav v okolí pagody Sule.

Pri zásahu bezpečnostných síl proti demonštrantom prišiel v Mjanmarsku o život jeden Japonec. Je to prvý prvým cudzinec, ktorý zahynul pri zásahu vojenskej junty proti prodemokratickým demonštrantom. Japonské veľvyslanectvo vyslalo do nemocnice osobu, ktorá má potvrdiť totožnosť zabitého Japonca. Po celom Mjanmarsku už niekoľko dní pokojne protestujú tisícky budhistických mníchov proti vojenskému režimu. K mníchom sa postupne začali pripájať bežní obyvatelia. Proti demonštrantom včera začala zasahovať polícia. Zásah si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a 100 zranených.

Očakáva sa, že víťazom predčasných parlamentných volieb, ktoré budú na Ukrajine v nedeľu, bude Strana regiónov terajšieho premiéra Viktora Janukovyča. Nepredpokladá sa však, že voľby ukončia krízu ukrajinskej politickej scény. Dôvodom je , že výsledky sa nebudú výrazne líšiť od predchádzajúcich volieb a nevzíde z nich jasný víťaz.


Neznámi ozbrojenci neďaleko Kábulu uniesli dvoch zahraničných a dvoch afganských zamestnancov Medzinárodného výboru Červeného kríža. Štvoricu neidentifikovali a neprezradili ani štátnu príslušnosť zahraničných pracovníkov. Zamestnanci sa vracali z misie, ktorej cieľom bolo pomôcť prepusteniu uneseného Nemca a piatich Afgancov.

Prudké dažde, ktoré postihli juh Brazílie, pripravili o život štyroch ľudí a tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy. Rozvodnené rieky zaplavili 58 miest.

Stav Mareka Müllera je stále veľmi vážny, no žije. Pre agentúru SITA to povedal primár Vladimír Cingel, ktorý tiež viedol operačný tím pri oddeľovaní siamských dvojičiek. "Michal je stabilizovaný, no stav Mareka sa cez noc zhoršil kvôli infekcii. Marek má navyše vrodenú srdcovú chybu.

Sedem mužov a jednu ženu obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite z podvodu. Skupina fungovala ako sieť obchodných zástupcov poisťovne, boli dokonca hierarchicky rozdelení na oblastného riaditeľa, finančných a poistných poradcov. V Bratislavskom kraji spísali vyše dvesto poistných zmlúv a vylákali tak od poisťovne provízie. Potom zmluvy vypovedali. Poisťovni spôsobili škodu viac ako 15 miliónov korún.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,87
USD1 23,88
GBP1 48,43

Sport

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová dnes prekonala hranicu 5 miliónov USD zárobku počas profesionálnej kariéry. Podarilo sa jej to ako 34. hráčke v histórii. Popradská rodáčka po víťazstve 6:4, 6:1 nad českou kvalifikantkou Zuzanou Ondráškovou postúpila do štvrťfinále a má istotu prémie 13 500 USD. Na čele historického poradia je Nemka Steffi Grafová so zárobkom 21 895 277 USD.

***********
V noci bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najnižšia nočná teplota 14 až 10 stupňov.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené, neskôr na západe premenlivá oblačnosti. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 15 až 19, na krajnom východe okolo 21 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 stupňov.
Prevažne južný vietor 15 až 30 km/h.