Friday, September 21, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

13.00
Západné Mexiko sa pripravuje na príchod hurikánu Ivo. Lejaky a víchrice, ktoré ho sprevádzajú, očakávajú v štátoch Baja California Sur a Sinaloa. V noci mal živel rýchlosť vetra 112 km/hod.

Otázky týkajúce sa pričlenenia krajín Vyšehradskej štvorky k schengenskému priestoru budú hlavnou témou summitu prezidentov tohto zoskupenia. Ten dnes pokračuje druhým dňom v juhomaďarskom Keszthelyi. Po schôdzke štyroch prezidentov sa Ivan Gašparovič stretne s hostiteľom Lászlóom Sólyomom. Mal by s ním hovoriť o otázke Benešových dekrétov.

Nakazené jedlo otrávilo v Číne 280 detí. Podľa správy tlačovej agentúry Sinchua išlo pravdepodobne o pokazenú ovsenú kašu a staré pečivo. Väčšina detí je z najhoršieho vonku, ale 16 ich je stále v kritickom stave v nemocnici v meste v provincii Kan-su.
Otrava jedlom je v čínskych školách častým problémom hlavne vo vidieckych oblastiach. Laxný prístup úradov povzbudzuje dodávateľov školských jedální, aby znižovali náklady na úkor riadnej hygieny a bezpečnosti jedál.

Záchranári našli ruského turistu, ktorý bol takmer tri týždne nezvestný v oblasti západnej Číny. Jeho traja spoločníci sú už mŕtvi a po dvoch stále pátrajú.

Agentúra OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) vyhlásila 23 nových prírodných rezervácií svetového významu, čím tento zoznam narástol na 552 položiek.

V októbri chce česká sociálna demokracia s veľkou parádou predstaviť svojho oficiálneho prezidentského kandidáta. Doteraz ako neoficiálny kandidát ČSSD vystupoval bývalý šéf československej diplomacie Jiří Dienstbier. Sociálni demokrati meno budúceho kandidáta úzkostlivo taja, ale médiá špekulujú, že by mohlo ísť buď o bývalého premiéra Josefa Tošovského alebo o exprezidenta Václava Havla.

Prijímatelia 2 % dane získali ku koncu augusta tohto roka 1,2 mld. Sk. Táto suma nie je konečná vzhľadom na povolené odklady na podanie daňového priznania. Dnes o tom informovala riaditeľka odboru služieb pre verejnosť Daňového riaditeľstva.

Zajtra odíde 90 profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR, príslušníkov Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru na 2. púť Ordinariátu Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR do Ríma a Vatikánu. Účastníci púte sa zúčastnia na generálnej audiencii pápeža Benedikta XVI. a oficiálne navštívia aj Žandársky zbor mestského štátu Vatikán, Pápežskú švajčiarsku gardu.

V pohorí Západných Tatier skolaboval včera podvečer 62-ročný anglický turista. Srdcové ťažkosti u neho nastali v oblasti Baranca, ktorý je vo vyše 2-tisíc metrovej nadmorskej výške. Muža sa už nepodarilo oživiť," povedal službukonajúci Horskej služby v Žiarskej doline. Turistickú skupinu tvorili štyria ľudia a medzi nimi aj manželka zosnulého turistu. Podľa jej slov jej muž obľuboval hory, patril medzi zdatnejších návštevníkov.

Slovenské kajakárky v kvalifikácii K1 žien na Majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Brazílii excelovali. Všetky tri skončili v elitnej päťke. Vyhrala ju Jana Dukátová pred Elenou Kaliskou, piata bola Gabriela Stacherová. Bezpečne teda postúpili do nedeľného semifinále.

Hokejová extraliga dnes pokračuje 6-tym kolom. Poprad sa stretne s Trenčínom , Žilina so Slovanom, Skalica s Kežmarkom, Nitra s Košicami, LM so slovenskou 20-tkou, Poprad s Trenčínom a Zvolen s Martinom.

Súboj dvoch majstrov sveta prinesie dnešný duel hokejovej extraligy, v ktorom v Skalici privítajú Kežmarok. Na prvý zápas v drese nováčika extraligy z Kežmarku vykorčuľuje Ľuboš Bartečko, v domácom tíme nebude chýbať Žigmund Pálffy. Bartečko sa bude pred odchodom do Švédska rozohrávať v Kežmarku do 21. októbra, potom sa opäť objaví v drese Luley.

***********************************
P O P O L U D N I E: Slnečno.Najvyššia teplota 15 až 20 stupňov, miestami v horských dolinách okolo 13 stupňov.Slabý vietor.