Friday, September 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

11.00
Mjanmarské jednotky dnes obsadili hlavné budhistické kláštory, aby tak zamedzili pohyb mníchov stojacich na čele protestov proti 45-ročnej vojenskej vláde. Postup armády vyvoláva obavy, že sa chystá zintenzívniť zásahy, pri ktorých doteraz zahynulo najmenej desať ľudí. Aj keď v posledných dňoch v Rangúne protestovali desaťtisíce ľudí, vojaci a polícia rýchlo zakročili proti zástupu asi 300 ľudí, ktorí sa zhromaždili v najväčšom meste Mjanmarska. Podľa svedkov polícia dav rozohnala, nikoho však nezatkla a nedošlo ani k streľbe.

Austrálsky veľvyslanec v Mjanmarsku v piatok vyhlásil, že počet obetí zásahu ozbrojených zložiek proti demonštrantom v Rangúne je oveľa vyšší, ako udávajú oficiálne čísla. Svedkovia včera videli vyšší počet mŕtvych odnášaných z miesta demonštrácií z centra Rangúnu". Skutočný počet obetí je "niekoľkonásobne vyšší ako 10, ktoré úrady priznali", tvrdí diplomat. Podľa neho bol zásah "absolútne neadekvátnou odozvou na mierové demonštrácie".

Štrnástim "vysoko ceneným" podozrivým z terorizmu zadržiavaným na americkej námornej základni Guantánamo ponúkli právo požiadať o právneho zástupcu, informuje dnešný denník The Washington Post. Tento krok by mohol podozrivým umožniť, aby podľa zákona z roku 2005 predložili námietku voči svojmu štatútu "nepriateľských bojovníkov" na americkom odvolacom súde. Medzi väzňami je aj Chálid Šajch Muhammad, údajný strojca útokov z 11. septembra 2001.

Tropická búrka Lorenzo dnes zosilnela na hurikán a zasiahla mexické pobrežie, informovalo americké Národné centrum pre hurikány. Lorenzo dosahuje maximálnu rýchlosť 130 km/h. Silné zrážky, ktoré živel sprevádzajú môžu viesť k záplavám a zosuvom pôdy. Z oblasti evakuovali 100-tisíc ľudí

Mjanmarská vládna chunta dnes prerušila internetové spojenie krajiny s okolitým svetom, aby zabránila šíreniu videozáznamov, fotografií a informácií o násilných spôsoboch potláčania najväčších protivládnych demonštrácií. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Internetové kaviarne boli uzavreté a hlavný internetový server nereagoval na telefonáty žiadajúce vysvetlenie nefunkčnosti siete.

Cesty by sa sa mali stavať rýchlejšie. Vláda schválila viacero zmien zákonov tak, aby sa niektoré úseky diaľnic dali stavať aj na súkromných pozemkoch. Osobné vlastníctvo tak prehralo spor so štátom. Minister dopravy tvrdí, že je to v záujme väčšiny. Kritici, že je to v rozpore s ústavou. Vláda zákon obhajuje prospechom pre všetkých a niekoľko majiteľov vraj nemôže brzdiť výstavbu diaľnice z Bratislavy do Košíc. V ceste jej stojí takmer 50 nehnuteľností, z toho polovica sú rodinné domy. Zákon už dnes ide na schválenie do parlamentu, platiť by mal začať od januára.

Zdravotný stav Marka Müllera zostáva aj po uplynulej noci veľmi vážny, dá sa povedať, že je na hranici života a smrti, potvrdil primár Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave Vladimír Cingel. Bez liekov, náhrad krvi alebo jednotlivých komponentov krvi, bez náhrad plazmy a podpory dýchacích prístrojov by asi neprežil," spresnil Cingel.

Slovenská curlingová reprezentácia sa na ME miešaných družstiev v španielskom Madride postarala o jednu zo senzácií šampionátu, keď zdolala favorizované Taliansko 9:4.
********************************
Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky,
ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 15 až 19, na krajnom východe okolo 22 st.
Vietor od juhu do 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 12 m/s.