Tuesday, September 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

16,00
V Maďarsku sa chystajú mohutné demonštrácie proti Benešovým dekrétom. Protest, ktorý inicioval Svetový zväz Maďarov má byť dnes večer v Budapešti pred budovou slovenského veľvyslanectva. Pridalo sa k nemu už 14 organizácií. Deklaráciu o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov schválila minulý štvrtok Národná rada SR. Deklarácia vo svojom texte odsudzuje princíp kolektívnej viny. Proti obsahu uznesenia už vystúpili maďarskí poslanci, členovia maďarskej vlády, maďarský prezident i niekoľko europoslnacov.

Rozhodnutie slovenského parlamentu z minulého týždňa označiť Benešove dekréty za nedotknuteľné vzbudilo negatívne reakcie aj v Rakúsku. Hovorca rakúskych vládnych ľudovcov pre záležitosti vyhnancov Norbert Kapeller označil prijatie tohto dokumentu za "nepochopiteľný akt" a za "facku hodnotám a právu európskeho spoločenstva".

Približne 20-tisíc ľudí vedených budhistickými mníchmi dnes začalo novú protivládnu demonštráciu aj napriek hrozbám mjanmarskej junty, informovali svedkovia. Varovania prichádzajú po tom, ako budhistickí mnísi včera viedli demonštráciu viac ako 100-tisíc ľudí ulicami Rangúnu. Protesty predstavujú najväčšie hnutie odporu voči vláde vojenskej junty za takmer dve desaťročia. Podľa informácií štátnych médií sa protesty rozšírili do siedmich zo 14 provincií krajiny.

Cestujúci využívajúci služby železničnej dopravy v krajinách Európskej únie, ktorí budú cestovať cez viac ako jednu krajinu v rámci EÚ, si budú môcť podľa nových pravidiel nárokovať vrátenie časti cestovného v prípade, že vlak bude meškať. Nové pravidlá by mal Európsky parlament schváliť na svojom dnešnom zasadnutí.

Stav oddelených siamských bratov je stále veľmi vážny. Miška museli v pondelok nečakane operovať, u Marka sa znovu vystupňovala infekcia. Chlapci sú však stabilizovaní, informovala televízia TA3.

Do konca týždňa máte čas na zmenu zdravotnej poisťovne. Niektoré pobočky budú mať otvorené aj cez víkend. Stačí vyplniť prihlášku vami vybratej novej.poisťovne. Starý preukaz si nechajte do konca roka.

Kauza Hedvigy Malinovej naberá druhý dych. Potom, čo zistil chyby vo vyšetrovaní, generálny prokurátor Dobroslav Trnka odobral prípad nitrianskemu vyšetrovateľovi. Bude sa ním zaoberať nový tím piatich vyšetrovateľov a prokurátorov.

Jeden z odsúdených v prípade Cervanová, Milan Andrášik, zostane vo väzbe. Krajský súd v Trnave dnes na neverejnom zasadnutí zamietol jeho sťažnosť proti rozhodnutiu okresného súdu, ktorý ho odmietol podmienečne prepustiť. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.

Slovenský reprezentant Martin Tešovič získal na MS vo vzpieraní v thajskom Čiang Mai v kategórii do 105 kg bronzovú medailu v trhu, keď výkonom 190 kg vyrovnal vlastný slovenský rekord.

****************************************
N O C:
Jasno až polojasno. V západnej polovici územia veľká oblačnosť a ojedinele občasný dážď. Najnižšia nočná teplota 9 až 4, na juhozápade okolo 11 stupňov.
Slabý premenlivý vietor.

S T R E D A:
Prevažne oblačno a miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 stupňov. Vietor od juhovýchodu bude fúkať rýchlosťou do 6 m/s.