Tuesday, September 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

17.30 * V Príjemný podvečer
V Maďarsku sa chystajú mohutné demonštrácie proti Benešovým dekrétom. Protest, ktorý inicioval Svetový zväz Maďarov má byť dnes večer v Budapešti pred budovou slovenského veľvyslanectva. Pridalo sa k nemu už 14 organizácií. Deklaráciu o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov schválila minulý štvrtok Národná rada SR. Deklarácia vo svojom texte odsudzuje princíp kolektívnej viny. Proti obsahu uznesenia už vystúpili maďarskí poslanci, členovia maďarskej vlády, maďarský prezident i niekoľko europoslnacov.

Britský premiér Gordon Brown dnes vyzval Európsku úniu, aby sprísnila svoj postoj k Mjanmarsku a naliehala na vládnucu vojenskú juntu, aby "sa zdržala zásahov" proti demonštrantom. "Je nevyhnutné, aby mjanmarské úrady využili príležitosť začať proces skutočnej politickej reformy," povedal Brown. Desaťtisíce ľudí s budhistickými mníchmi začalo dnes novú protivládnu demonštráciu proti vojenskému režimu aj napriek varovaniam junty, aby nezasahovali do politiky. Včera viedli demonštráciu viac ako 100 tisíc ľudí. Armáda zatiaľ do protestov nezasiahla.

Americký prezident George Bush dnes oznámi nové sankcie voči vládnucej vojenskej junte v Mjanmarsku. Svetoví lídri vyzvali mjanmarskú juntu, aby zachovala zdržanlivosť a varovali, že bude niesť zodpovednosť za všetky násilné zásahy proti demonštráciám.

Záplavy v Afrike sa rozšírili do 22 krajín vrátane Etiópie, Nigeru a Sudánu. Prívalové dažde v v týchto krajinách postihli vyše 800 tisíc ľudí. Najhoršie záplavy za posledných 30 rokov od augusta postihli odhadom 1,5 milióna ľudí v 18 krajinách.

Väčšina ľudí si myslí, že svet musí v najbližších rokoch podniknúť kroky proti klimatickým zmenám. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky v 21 krajinách. Za razantné kroky sú najmä Španieli, Taliani a Francúzi. Väčšina obyvateľov je za to, aby emisie obmedzili aj bohaté aj rozvojové krajiny. Prieskum pre BBC usporiadala agentúra GlobeScan od mája do júla v Európe, Ázii, Afrike, Severnej a Južnej Amerike a v Austrálii.

Do konca týždňa máte čas na zmenu zdravotnej poisťovne. Niektoré pobočky budú mať otvorené aj cez víkend. Stačí vyplniť prihlášku vami vybratej novej poisťovne. Starý preukaz si nechajte do konca roka.

Koncesionárske poplatky vo výške 140 korún mesačne bude platiť každý, kto odoberá elektrickú energiu. Vyplýva to z návrhu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom, ktorý dnes schválila vláda. Na účel výberu poplatkov vytvoria verejnoprávne inštitúcie novú spoločnosť.

Lesoochranárske zoskupenie VLK zažalovalo Ministerstvo životného prostredia. Ako sa vyjadril náčelník zoskupenia Juraj Lukáč, na rezort podali 43 žalôb pre povolenie odstrelov medveďov, ktoré nerobili žiadne škody a neohrozovali zdravie ľudí. Podľa Lukáča, odstrel, alebo regulačný lov, nerieši problémy s medveďmi, ale ich vo veľkej časti prípadov vytvára.

Slováci by podľa prieskumu spoločnosti Polis Slovakia chceli za budúceho prezidenta Ivana Gašparoviča, opozičnú poslankyňu a exministerku práce Ivetu Radičovú alebo premiéra Roberta Fica. V prieskume dostali všetci traja politici zhruba rovnakú podporu okolo dvadsať percent. Prezidentské voľby budú v roku 2009.


Grónsky ľadovec sa topí tak rýchlo, že z neho odpadávajú kusy veľké aj niekoľko kilometrov a pri dopade vyvolávajú mierne zemetrasenia. Na základe najnovších pozorovaní sa vedci obávajú, že také rýchle topenie môže čoskoro priniesť katastrofálny rast hladiny morí. Navyše upozorňujú, že predpoveď odborníkov na klimatické zmeny pri Organizácii Spojených národov z februára tohto roku bola výrazne podhodnotená.

ŠPORT
Slovenský reprezentant Martin Tešovič získal na MS vo vzpieraní v thajskom Čiang Mai v kategórii do 105 kg bronzovú medailu v trhu, keď výkonom 190 kg vyrovnal vlastný slovenský rekord.

Slovenský futbalový reprezentant Dušan Švento zo Slavie Praha sa vo štvrtok podrobí operácii kolena. Slaviu na budúci týždeň čaká druhé vystúpenie v prestížnej Lige majstrov na pôde španielskej FC Sevilla, úradujúceho víťaza Pohára UEFA. Švento, ktorého čaká plastika kolenného väzu sa zranil ešte na začiatku leta na skúške v anglickom Derby County.
***********************************
N O C:
Jasno až polojasno. V západnej polovici územia veľká oblačnosť a ojedinele občasný dážď. Najnižšia nočná teplota 9 až 4, na juhozápade okolo 11 stupňov.
Slabý premenlivý vietor.

S T R E D A:
Prevažne oblačno a miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 stupňov. Vietor od juhovýchodu bude fúkať rýchlosťou do 6 m/s.