Wednesday, September 26, 2007

Pripravil Michal Novák

13:00 26.09.2007

Mjanmarská armáda a polícia dnes použila varovné výstrely a slzný plyn, aby rozohnala tisíce ľudí v uliciach Rangúnu. Tí prišli podporiť asi tisíc budhistických mníchov. Vojakov a políciu nasadili v centre Rangúnu potom, ako vojenský režim včera zakázal zhromažďovanie a Rangún vyhlásil za "zakázanú zónu". Policajti odviedli najmenej 100 ľudí vrátane niekoľkých mníchov. Proti davu, v ktorom boli aj študenti a mnísi použili obušky. Zásah polície je "neprijateľný", vyhlásil francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti, ktorý zároveň vyzval na prísnejšie sankcie voči mjanmarskému vojenskému režimu.

Po zrútení mosta vo Vietname zahynulo vyše 50 ľudí. Most je vo výstavbe a zranených je ďalších takmer 100 robotníkov. Presný počet nezvestných zatiaľ nie je známy, za normálneho dňa by na 100-metrovom moste, ktorý sa zrútil z výšky 30 metrov, pracovalo najmenej 200 ľudí.

Významná operácia proti Talibanu v južnej afganskej provincii Helmand si doteraz vyžiadala životy viac ako 100 povstalcov. Boje za účasti medzinárodných pozemných a vzdušných síl sa začali včera.

Uzavretie hraníc medzi Iránom a irackým Kurdistanom stojí denne asi milión dolárov. Vyhlásil minister obchodu v Kurdistane Muhammad Raúf. " Na hraniciach čaká tovar za milióny," povedal. Irán v pondelok uzavrel všetkých päť hraničných priechodov s kurdským regiónom v Iraku na protest proti zadržaniu Iránca americkou armádou. Na priechodoch uviazli desiatky kamiónov s potravinami a iným tovarom.

Zrušenie Benešových dekrétov požadovalo včera večer v Budapešti vyše 300 demonštrantov s maďarskými národnými vlajkami pred sídlom slovenského veľvyslanectva. Organizátori podujatia sa neúspešne pokúsili odovzdať petíciu na slovenskom veľvyslanectve, ktorého budovu obkolesila polícia kovovými bariérami.

Poslanec za SMK Zsolt Simon sa dnes pokúsil na výjazdovom rokovaní vlády v Tisovci odovzdať petíciu občanov okresu Rimavská Sobota za zrušenie spoplatnenia obchvatov Oždian a Tornale. V regióne sú len tieto dva krátke úseky rýchlostnej cesty. Obidva sú spoplatnené, hoci sú to len dvojprúdové cesty. Vláda si na Simona nenašla čas. "Žiadali sme aspoň päť minút, aby sme odovzdali petičné hárky predsedovi vlády. Dedinský futbal a pivo je pre vládu prednejšie než riešenie regionálnych problémov. " povedal Simon.

Záchranari z ATE mali dnes v noci prvú záchrannú akciu na Slovensku, počas ktorej pilot vrtuľníka použil vo vysokohorskom teréne špeciálne okuliare na nočné videnie. Leteckí záchranári zachraňovali českého turistu, ktorý sa s rodinou vybral na túru do Západných Tatier.
Po útoku rottweilerov prišiel o život 62-ročný muž zo Senice. Pracoval ako vrátnik v stavebnej spoločnosti. Včera podvečer vypúšťal strážnych psov. Tí však na neho zaútočili. Senickí policajti začali trestné stíhanie pre usmrtenie.

Dnes na železničnej stanici Poprad-Tatry uvedú do prevádzky nové podchody a nástupištia. Stavba zlepší kultúru cestovania a bezpečnosť na Popradskej stanici.

Primátor mesta Poprad Anton Danko spolu s podpredsedom vlády a ministrom školstva Jánom Mikolajom otvorí V PIATOK NOVÉ DETSKÉ DOPRAVNÉ IHRISKO v Poprade. Ihrisko bude na popradskom sídlisku Západ, pri Základnej škole Komenského.

Sport

Včera sa hralo 8 kolo hokejovej extraligy:

Poprad - Košice 5 : 2
Lipt. Mikuláš - Kežmarok 4 : 1
Žilina - Skalica 3 : 1
Nitra - Slovan BA 1 : 4
Martin - Trenčín 1 : 5

Hokejový útočník Tomáš Surový sa nepresadil v kempe klubu NHL Phoenix Coyotes a do prvého mužstva sa nedostal. Dvadsaťpäťročný rodák z Banskej Bystrice sa vracia do Európy, kde sa dohodol so švédskym Linköpingom.

****************************************

Popoludní bude veľká oblačnosť, na východe spočiatku slnečno. K večeru ojedinele slabý dážď. Najvyššia denná teplota 15 až 20 stupňov, na Kysuciach, Orave a Liptove 14 stupňov. Slabý premenlivý vietor.