Sunday, September 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

1.10 7.00
Mjanmarská vojenská junta povolala do Rangúnu a do najväčších miest ďalšie tisíce policajtov a vojakov, ktorí majú obyvateľov odradiť od ďalších protivládnych protestov. Príslušníkov poriadkových síl je v Rangúne podľa odhadov už najmenej 20-tisíc. Pokračuje aj masové zatýkanie demonštrantov. Štátne médiá ohlásili znovunastolenie poriadku "po najmenšom možnom použití sily".

Päť ľudských životov si od piatka v strednej časti Mexika vyžiadala tropická búrka Lorenzo, ktorá na mnohých miestach krajiny spôsobila ničivé záplavy a zosuvy pôdy. Hurikán Lorenzo zasiahol v Mexiku najprv pobrežie štátu Veracruz a v sobotu zoslabol na tropickú búrku. Za uplynulých niekoľko týždňov to v tejto stredoamerickej krajine bola už tretia prírodná katastrofa tohto druhu.

Obrovskú erupciu sopky, ktorá lávou a popolom pokryla jemenský ostrov v Červenom mori, spozorovala včera večer flotila NATO smerujúca k Suezskému kanálu. Jemenská vláda požiadala NATO o pomoc pri záchrane ľudí. K ostrovu postihnutému sopečnou erupciou sa blíži kanadská fregata. Celý ostrov pokryla láva a magma, ktorá tečie do mora. Kanadské ozbrojené sily sa snažia nájsť deväť ľudí, o ktorých sa predpokladá, že sú na mori.

Október prinesie viaceré zmeny. Jednou z nich je napríklad zvýšenie minimálnej mzdy na 8.100 korún. Ak sa v budúcnosti na jej každoročnom zvýšení nedohodnú sociálni partneri, porastie takým tempom ako priemerný zárobok na Slovensku.

Na cvičnej horolezeckej stene v kameňolome v Tatranskej Kotline v Belianskych Tatrách sa včera podvečer zranila 27-ročná Jana zo Spišskej Belej. Poranila si hlavu pri spoločnom zlaňovaní zo steny pravdepodobne po chybe spolulezca. Muž po dopade na zem uvoľnil lano a spolulezkyňa spadla z výšky približne desiatich metrov na kamennú sutinu. Po páde zostala v bezvedomí. Posádka Leteckej záchranky ju po ošetrení prepravila vrtuľníkom do popradskej nemocnice.

Cez víkend pokračovala hokejová extraliga 10-tym kolom: Poprad - Slovan 3:1, Žilina - Nitra 5:0, L.Mikuláš - Skalica 4:2, Zvolen - Kežmarok 8:2, Martin - Košice 2:5, Trenčín - SR 20 5:3.

Súhrn výsledkov stretnutí 11. kola futbalovej Corgoň ligy FC Senec - MFK Ružomberok 2:3, ZTS Dubnica - Artmedia Petržalka 1:3, Dukla Banská Bystrica - MFK Košice 1:2, FC Nitra - AS Trenčín 2:0, FC ViOn Zlaté Moravce - MŠK Žilina 1:2, FC Spartak Trnava - Slovan Bratislava 1:1

Štyroch zranených policajtov si podľa predbežných informácii vyžiadali zrážky medzi fanúšikmi trnavského Spartaka a bratislavského Slovana počas futbalového zápasu v Trnave a po jeho skončení. Polícia nezaznamenala väčšiu bitku fanúšikov, no po zápase na tribúnach i neskôr v meste hádzali fanúšikovia z oboch táborov kamene po sebe aj po policajtoch.
************************************
Jasno až polooblačno. Ráno v nižších polohách miestami hmla alebo nízka
oblačnosť. Najvyššia denná teplota 19 až 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.