Wednesday, September 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Mjanmarská polícia zatkla dnes v Rangúne desiatky demonštrantov, vrátane niekoľkých mníchov, keď sa pokúšali pridať k protivládnym protestom. Polícia naložila demonštrantov a mníchov do troch vozidiel. Polícia obuškami rozohnala predchádzajúcu demonštráciu s približne 700 účastníkmi pred pagodou Šwedagon. Po tom, ako sa dav rozpŕchol, ozbrojené zložky použili ostnatý drôt na uzavretie oblasti okolo pagody. Použitie obuškov v deviaty deň protestov predstavuje prvé násilie voči demonštrantom zo strany vojenského režimu.

Zrušenie Benešových dekrétov požadovalo včera večer v Budapešti vyše 300 demonštrantov s maďarskými národnými vlajkami pred sídlom slovenského veľvyslanectva. Organizátori podujatia sa neúspešne pokúsili odovzdať petíciu slovenskému veľvyslanectvu, ktorej budovu obkolesila polícia kovovými bariérami.

Poľský Inštitút pamäti národa na internete zverejnil tajné spisy bývalej komunistickej polície. Medzi prvými sú záznamy o bratoch Kaczyńských, z ktorých je Jaroslaw premiérom a Lech prezidentom.

Most v štádiu výstavby sa dnes ráno miestneho času zrútil v južnom Vietname. Pri nešťastí zahynulo najmenej 20 robotníkov a desiatky ďalších utrpeli zranenia, alebo sú nezvestní.


Cestujúci využívajúci služby železničnej dopravy v krajinách Európskej únie, ktorí budú cestovať cez viac ako jednu krajinu v rámci EÚ, si budú môcť podľa nových pravidiel nárokovať vrátenie časti cestovného v prípade, že vlak bude meškať. Nové pravidlá schválil včera Európsky parlament.

Vláda Fidela Castra na Kube sa chýli ku koncu. V prejave na Valnom zhromaždení OSN to vyhlásil americký prezident George Bush. Kubánska delegácia na protest opustila rokovaciu sálu. Kubánska misia pri OSN krátko po Bushovom prejave vydala vyhlásenie, podľa ktorého bol odchod kubánskej delegácie "vyjadrením hlbokého nesúhlasu s arogantným a podpriemerným prejavom prezidenta Busha".


Do konca týždňa máte čas na zmenu zdravotnej poisťovne. Niektoré pobočky budú mať otvorené aj cez víkend. Stačí vyplniť prihlášku vami vybratej novej poisťovne. Starý preukaz si nechajte do konca roka.

8. kolo hokejovej extraligy: Poprad - Košice 5:2, Žilina - Skalica 3:1, Liptovský Mikuláš - Kežmarok 4:1, Martin - Trenčín 1:5, Nitra - Slovan 1:4.

Päťdesiatročný Nemec, ktorý bol od júna nezvestný, sa v pondelok prihlásil polícii a povedal, že absolvoval 3 tisíc-kilometrovú cyklotúru naprieč Poľskom. Odcestoval začiatkom júna bez toho, aby informoval svoju rodinu, ktorá ho vyhlásila za nezvestného. Pátral po ňom dokonca aj vrtuľník. Podľa polície muž svoj "výlet" nezdôvodnil a bol očividne v poriadku. "Možno si potreboval iba oddýchnuť," povedal hovorca polície.

*******************************
Jasno až polojasno. Popoludní oblačno a ojedinele prehánky alebo občasný dážď. Najvyššia denná teplota 17 až 20 st. Vietor od juhovýchodu bude fúkať rýchlosťou do 6m/s.