Thursday, September 27, 2007

Pripravil Michal Novák

13:00 27.09.2007

Tisíce demonštrantov, ktorí dnes zaplnili centrum mjanmarského Rangúnu, podľa svedkov opustili ulice. Splnili tak príkaz vojakov, ktorí ich varovali pred použitím "extrémnych opatrení", ak sa dav nerozíde do 10 minút. Malé skupinky ľudí zostali na balkónoch a mostoch, zatiaľ čo vojaci a polícia prechádzali centrom, aby ho úplne vyčistili od demonštrantov. Po vyhlásení ultimáta zatkli najmenej 100 ľudí, ktorých odviezli vo vojenských autách.

Čína dnes vyzvala mjanmarskú vojenskú vládu, aby zachovala zdržanlivosť pri riešení protivládnych protestov v krajine. Neodsúdila však zásahy proti demonštrantom, ktoré si vyžiadali obete a zranených. " hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí odmietla priamo odpovedať na opakované otázky, či Peking odsudzuje zabíjanie nenásilných demonštrantov. Namiesto toho kritizovala zahraničnú tlač, ktorá poukazovala na väzby medzi Čínou a Mjanmarskom.

Gruzínsky prezident Michail Saakašvili obvinil ruskú armádu z účasti na "misii rozvracania a násilia" v separatistickom gruzínskom regióne Abcházsku. Saakašvili to povedal na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Informoval o minulotýždňovom incidente v Abcházsku, počas ktorého gruzínske bezpečnostné sily zabili príslušníka ruskej armády, ktorý v horách viedol skupinu povstalcov.

Očakáva sa, že víťazom predčasných parlamentných volieb, ktoré budú na Ukrajine v nedeľu, bude Strana regiónov terajšieho premiéra Viktora Janukovyča. Nepredpokladá sa však, že voľby ukončia krízu ukrajinskej politickej scény. Dôvodom je , že výsledky sa nebudú výrazne líšiť od predchádzajúcich volieb a nevzíde z nich jasný víťaz.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf dnes zaregistroval svoju kandidatúru pre prezidentské voľby, ktoré budú 6. októbra. Okolo budovy, v ktorej sídli volebná komisia, nasadili stovky príslušníkov poriadkovej polície a špeciálnych jednotiek a bezpečnostné sily zablokovali všetky cesty k budove. Úrady zatkli stovky opozičných aktivistov a lídrov.

Španielska polícia zničila sieť pedofilov, ktorí si z internetu sťahovali detské porno. Zatkla pätnásť ľudí a ďalších 21 vyšetruje. Polícia pri raziách našla množstvo videonahrávok, DVD a CD nosičov a tisíce fotografií.

Prudké dažde, ktoré postihli juh Brazílie, pripravili o život štyroch ľudí a tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy. Rozvodnené rieky zaplavili 58 miest.

Sedem mužov a jednu ženu obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite z podvodu. Organizovaná skupina fungovala ako sieť obchodných zástupcov poisťovne, boli dokonca hierarchicky rozdelení na oblastného riaditeľa, finančných a poistných poradcov. V Bratislavskom kraji spísali vyše dvesto poistných zmlúv a vylákali tak od poisťovne provízie. Potom zmluvy vypovedali. Poisťovni spôsobili škodu viac ako 15 miliónov korún.

Žilinu by podľa primátora Ivana Harmana ľudia nemali vnímať ako xenofóbne mesto. "Bol by som veľmi rád, keby mesto Žilina ľudia vnímali ako moderné mesto, pre ktoré je normálne, že obyvatelia sa navzájom poznajú a úplne normálne vychádzajú s rôznymi národnostnými menšinami," konštatoval. K tomu má prispieť aj štvrtý ročník festivalu národnostných menšín, ktorý je oddnes do soboty v Žiline aj v Dunajskej Strede.

Hokejový obranca Tomáš Valečko skončil svoje pôsobenie v extraligovom klube HK AquaCity ŠKP Poprad. "Nepodával také kvalitné výkony, aké sme si predstavovali. Po určitých upozorneniach, ktoré nerešpektoval, sme ho ponúkli niektorým tímom. Chceme za neho buď náhradu, alebo peniaze, za ktoré kúpime nejakého kvalitného obrancu," povedal tréner Popradu František Hossa.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvládla aj druhý zápas na turnaji v Číne a po víťazstve 6:1, 6:2 nad neznámou Číňankou Šan-šan Song postúpila už do štvrťfinále.

***********
Popoludní bude oblačno až zamračené a od juhozápadu postupne na viacerých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najvyššia denná teplota 15 až 19, na východe miestami okolo 21 stupňov.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h, na západe v nárazoch miestami okolo 45 km/h.