Thursday, September 27, 2007

Pripravil Michal Novák

15:00 27.09.2007

Pri zásahu bezpečnostných síl proti demonštrantom prišiel v Mjanmarsku o život jeden Japonec. Ak bude informácia potvrdená, obeť bude prvým cudzincom, ktorý zahynul pri zásahu vojenskej junty proti prodemokratickým demonštrantom. Japonské veľvyslanectvo vyslalo do nemocnice osobu, ktorá má potvrdiť totožnosť zabitého Japonca. Po celom Mjanmarsku už niekoľko dní pokojne protestujú tisícky budhistických mníchov proti vojenskému režimu. K mníchom sa postupne začali pripájať bežní obyvatelia. Proti demonštrantom včera začala zasahovať polícia. Zásah si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a 100 zranených.

Európsky parlament dnes vyzval Rusko a Čínu, aby prestali blokovať Bezpečnostnú radu OSN a odsúdili násilné represie proti mierovým demonštrantom v Mjanmarsku. Včera sa Bezpečnostnej rade, v ktorej majú Moskva aj Peking právo veta, nepodarilo odsúdiť mjanmarskú vojenskú vládu a iba vyslovili "silnú podporu" vyslaniu splnomocnenca OSN do oblasti "hneď, ako to bude možné."

Počet nezamestnaných v Nemecku v septembri rapídne klesol. V krajine bolo tento mesiac bez práce 3 a pol milióna ľudí. Ide o najnižší stav za posledných 12 rokov. Kritici obviňujú vládu kancelárky Angely Merkelovej, že dodatočne žne úspechy reforiem jej predchodcu. Schröderova vláda znížila pomerne luxusný životný štandard nezamestnaných, sprísnila podmienky na vyplácanie podpôr a prinútila ich poberateľov aktívnejšie sa snažiť o prácu.

Neznámi ozbrojenci neďaleko Kábulu uniesli dvoch zahraničných a dvoch afganských zamestnancov Medzinárodného výboru Červeného kríža. Štvoricu neidentifikovali a neprezradili ani štátnu príslušnosť zahraničných pracovníkov. Zamestnanci sa vracali z misie, ktorej cieľom bolo pomôcť prepusteniu uneseného Nemca a piatich Afgancov.

Stav Mareka Müllera je stále veľmi vážny, no žije. Pre agentúru SITA to povedal primár Vladimír Cingel, ktorý tiež viedol operačný tím pri oddeľovaní siamských dvojičiek. "Michal je stabilizovaný, no stav Mareka sa cez noc zhoršil kvôli infekcii. Marek má navyše vrodenú srdcovú chybu.

Mesto Poprad má oddnes dvoch viceprimátorov. Poslanci Mestského zastupiteľstva na návrh primátora Antona Danka zvolili za druhého zástupcu poslanca Adriána Kromku, ktorý do mestského zastupiteľstva kandidoval za Hnutie za demokraciu. "Poprad je veľkým mestom a prechod kompetencií na samosprávu v poslednom období je masívny, preto si myslím, že potrebujeme aj druhého viceprimátora," zdôvodnil svoje rozhodnutie primátor Popradu Anton Danko. Nový viceprimátor pôsobí v Poprade ako advokát.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,87
USD1 23,88
GBP1 48,43

Hokejový obranca Tomáš Valečko skončil svoje pôsobenie v extraligovom klube HK AquaCity ŠKP Poprad. "Nepodával také kvalitné výkony, aké sme si predstavovali. Po určitých upozorneniach, ktoré nerešpektoval, sme ho ponúkli niektorým tímom. Chceme za neho buď náhradu, alebo peniaze, za ktoré kúpime nejakého kvalitného obrancu," povedal tréner Popradu František Hossa.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvládla aj druhý zápas na turnaji v Číne a po víťazstve 6:1, 6:2 nad neznámou Číňankou Šan-šan Song postúpila už do štvrťfinále.

***********

V noci bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najnižšia nočná teplota 14 až 10 stupňov.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené, neskôr na západe premenlivá oblačnosti. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 15 až 19, na krajnom východe okolo 21 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 stupňov.
Prevažne južný vietor 15 až 30 km/h.