Thursday, September 20, 2007

Pripravila katarína Plavčanová

21.9. 8.00 kk.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy včera potvrdil svoje presvedčenie, že Turecko by nemalo byť členom Európskej únie. V rozhovore pre francúzske televízne stanice ponúkol Ankare namiesto členstva v EÚ "pravé partnerstvo". Nemyslím si, že Turecko patrí do Európy, a to z dôvodu, že je v Malej Ázii," povedal Sarkozy. Odpor francúzskej verejnosti voči vstupu Ankary do EÚ je považovaný za jeden z dôvodov odmietnutia európskej ústavy v tamojšom referende v roku 2005.

Česká polícia včera rozbila skupinu podozrivú z pašovania ľudí z Ázie. Zatkla 14 osôb vrátane dvoch Číňanov a 11 Vietnamcov. Pri raziách v Prahe, Brne a severných častiach krajiny sa podarilo zadržať aj Číňana, ktorého považujú za vodcu skupiny v Česku. Úlohou českých členov bolo preberanie migrantov na slovenskej hranici, ich dočasné ubytovanie v Prahe a preprava do Nemecka. Medzi zadržanými je aj jeden český občan.

Rusko priznalo, že jeho lietadlá minulý týždeň narušili fínsky vzdušný priestor, no zároveň poprelo, že by išlo o zámer. Do Vzdušného priestoru Fínska sa dostalo dopravné lietadlo ruskej armády. "Rusko vyjadrilo nad incidentom ľútosť a navrhlo rokovania, aby sa v budúcnosti podarilo vyhnúť takýmto situáciám."

Predstavitelia irackej metropoly Bagdad vyzvali obyvateľov, aby šetrili vodu a urobili si zásoby pre prípad, že by bolo nutné zastaviť prevádzku vodární pre šíriacu sa ropnú škvrnu na rieke Tigris. Stredajší bombový útok spôsobil v Iraku ekologickú katastrofu. Do rieky Tigris uniklo obrovské množstvo ropy.

Polícia by od januára už nemala od ľudí vyberať štvortisícové pokuty za poškodené, no neplatné cestovné pasy. Rezort vnútra navrhol zmenu zákona a sankcie budú len za náhradu znehodnoteného či strateného dokladu počas jeho platnosti.

Agentúra OSN pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) vyhlásila včera 23 nových prírodných rezervácií svetového významu. Okrem iných je medzi nimi aj zelená oáza Džabál al-Rihane v inak pustom libanonskom údolí al-Bikaá, alebo sústava 607 koralových ostrovov a ostrovčekov patriacich Mikronézii. Zoznam prírodných rezervácií chránených UNESCO sa tak po včerajšku rozrástol na 552.

Futbalisti Artmedie Petržalka prehrali vo včerajšom prvom zápase 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA s gréckym Panathinaikosom Atény 1:2. Pred odvetou, ktorá je na programe v utorok 2. októbra v Aténach, tak majú väčšiu šancu na postup do skupinovej fázy európskeho pohára č. 2 Gréci.

Slovenské volejbalistky sa hneď v úvodnom zápase postarali o prvú senzáciu na ME v Belgicku a Luxembursku, keď v v D-skupine základnej fázy zvíťazili nad bronzovým družstvom z minuloročného svetového šampionátu v Japonsku a jedným z horúcich ašpirantov na medailové umiestnenie Srbskom 3:2. Dnes o pol 6-tej ich čakajú Holanďanky.

*******************************
Slnečno. Ráno v nižších polohách miestami hmla alebo nízka oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 17 až 20, na severe 14 st.Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.