Friday, September 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

17.30 *
Satelitné snímky Mjanmarska potvrdzujú správy o vypálených dedinách, nútených presunoch a ďalšie porušovanie ľudských práv, informovali dnes vedci z americkej Asociácie pre vedecký pokrok. "Zistili sme, že zmizlo 18 dedín, ostali po nich len stopy po ohni," uviedol pre tlačovú agentúru Reuters zástupca Asociácie.
Snímky dokumentujú prítomnosť vojenských jednotiek vo východnej časti krajiny, v ktorej prebiehajú najhoršie protivládne demonštrácie za posledných 20 rokov. Desaťdňové protestné akcie budhistických mníchov proti vládnucej vojenskej junte, ktorá dlhodobo porušuje ľudské práva, naberajú na intenzite.

V tretí deň zásahov proti demonštrantom zadržali mjanmarské bezpečnostné sily stovky osôb, pričom sa celkom iste zvýšil aj počet obetí a zranených, povedal dnes nemenovaný západný diplomat. Protestné akcie sa dnes v Rangúne uskutočnili na troch miestach napriek vojenským zásahom z predchádzajúcich dvoch dní, ktoré si vyžiadali najmenej 13 obetí vrátane japonského reportéra. Do ulíc sa v piatok vrátilo asi 10 000 demonštrantov. "Došlo k masívnemu zatýkaniu, celkom iste po stovkách," povedal diplomat sídliaci v Rangúne. Bezpečnostné zložky v piatok zatkli aj štyroch mníchov a obsadili dva kláštory.

Vládni predstavitelia dnes ráno prerušili internetové spojenie krajiny s okolitým svetom, aby zabránili šíreniu videozáznamov, fotografií a informácií o násilných spôsoboch potláčania nepokojov, ktoré si doposiaľ vyžiadali minimálne 9 ľudských životov, počet zranených stále stúpa.

Hurikán Lorenzo, ktorý dnes ráno zasiahol pobrežie mexického štátu Veracruz v Mexickom zálive, zoslabol po niekoľkých hodinách na tropickú búrku. Silný dážď a vietor spôsobili v oblasti výpadky elektriny, zaplavenie ciest a vyvrátenie stromov.

Dlhotrvajúce intenzívne zrážky v západných oblastiach Nemecka mali v noci na piatok spôsobili vyliatie viacerých riečnych tokov z korýt a následné záplavy.
V Aachene sa pod vodou ocitla časť historického jadra, v regióne Eifel vodná masa zaplavila časti niektorých obcí a vynútila si uzavretie cestných komunikácií.

Vzhľadom na dramatickú situáciu v zaplavených oblastiach Afriky uvoľnila Európska únia pomoc vo výške 2 milióny eur. Peniaze sú určené pre štáty Togo, Burkina Faso a Ghana, informovali zástupcovia Európskej komisie. Za prostriedky by sa mali okamžite nakúpiť potraviny a lieky na prevenciu malárie. Najhoršie záplavy za posledných 30 rokov postihli viac ako 20 afrických štátov. Od júla zomrelo takmer 300 ľudí a 1,5 milióna ich zostalo bez strechy nad hlavou.

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád, ktorý nedávno za pomerne búrlivej atmosféry vystúpil s prejavom na americkej univerzite, vyhlásil, že ak by americký prezident George Bush zatúžil po vystúpení na iránskej akademickej pôde, umožnil by mu to. Vo vyhlásení pre štátnu televíziu počas svojej návštevy Latinskej Ameriky iránsky líder uviedol: "Ak si prezident (Bush) želá prísť, povolíme mu aj prejav" na iránskej univerzite.

Štrnástim "vysoko ceneným" podozrivým z terorizmu zadržiavaným na americkej námornej základni Guantánamo ponúkli právo požiadať o právneho zástupcu, informuje dnešný denník The Washington Post. Tento krok by mohol podozrivým umožniť, aby predložili námietku voči svojmu štatútu "nepriateľských bojovníkov". Medzi väzňami je aj Chálid Šajch Muhammad, údajný strojca útokov z 11. septembra 2001.

Polícia sprísnila bezpečnostné opatrenia v tokijskom metre po telefonáte varujúcom pred teroristickými útokmi, uviedli dnes médiá. Polícia zatiaľ žiadne bomby, podozrivé objekty alebo incidenty nezistila. Tokijské metro požiadala o zvýšenú ostražitosť.

Cesty by sa sa mali stavať rýchlejšie. Vláda schválila viacero zmien zákonov tak, aby sa niektoré úseky diaľnic dali stavať aj na súkromných pozemkoch. Osobné vlastníctvo tak prehralo spor so štátom. Minister dopravy tvrdí, že je to v záujme väčšiny. Kritici, že je to v rozpore s ústavou. Vláda zákon obhajuje prospechom pre všetkých a niekoľko majiteľov vraj nemôže brzdiť výstavbu diaľnice z Bratislavy do Košíc. V ceste jej stojí takmer 50 nehnuteľností, z toho polovica sú rodinné domy. Zákon už dnes ide na schválenie do parlamentu, platiť by mal začať od januára.

Niektoré skupiny ľudí už na budúci rok nebudú robiť zúčtovanie zdravotných odvodov. Zúčtovanie je komplikované a za minulý rok ho neurobilo asi 80 tisíc ľudí. Od zúčtovania chce vláda oslobodiť študentov, starobných dôchodcov a opatrovateľov zdravotne postihnutých ľudí, ktorí pracujú na dohodu.

Zdravotný stav jedného z oddelených siamských dvojčiat Marka sa opäť zhoršil. K doterajším ťažkostiam pribudol opuch mozgu a príznaky poškodenia centrálnej nervovej sústavy. Informoval o tom špecialista z bratislavskej detskej fakultnej nemocnice na Kramároch Tibor Šagát.

O kurióznom zásahu španielskych policajtov, ktorí včera rozohnali na jednej z frekventovaných komunikácií Madridu demonštráciu kolegov, informujú dnes tamojšie médiá. Dopravu na Avenida Castellana ochromilo asi 500 príslušníkov policajného zboru, požadujúcich zvýšenie miezd. Demonštrantov-policajtov, ktorí boli v civile, napokon rozohnali, respektíve vytlačili z lokality do bočných ulíc ich uniformovaní kolegovia. Hlavným motívom nespokojnosti madridských policajtov je skutočnosť, že ich kolegovia v Baskicku a Katalánsku zarábajú podstatne viac ako oni. Kým priemerný mesačný plat madridského policajta činí 1400 eur, v Baskicku je to 1700 a v Katalánsku dokonca 2500 eur.

ŠPORT
Hokejová extraliga dnes pokračuje 9-tym kolom DO Kežmarku prišiel Poprad. Na kežmarskom štadióne je kolega michal novák.

slovenská 20 - Martin, Skalica - Nitra 17:30Trenčín - Žilina, 1, 17:30Košice - Zvolen, 18:00Slovan - LM,

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová postúpila do semifinále turnaja WTA Tour v Luxemburgu. Nad šiestou nasadenou Švajčiarkou Patty Schnyderovou vyhrala vo štvrťfinále 6:3, 5:7, 7:5

Titul obhajujúci švajčiarsky tenista Roger Federer sa pre vyčerpanosť odhlásil z budúcotýždňového turnaja Japan Open v Tokiu. Lekári mu odporučili nehrať ešte aspoň desať dní.

Slovenská curlingová reprezentácia sa na ME miešaných družstiev v španielskom Madride postarala o jednu zo senzácií šampionátu, keď zdolala favorizované Taliansko 9:4.

Trnavská polícia je pripravená na nedeľný príchod fanúšikov Slovana na futbalové derby. Nad pokojným priebehom zápasu a tiež nad príchodom a odchodom Bratislavčanov budú dohliadať bezpečnostné zložky v spolupráci so železničnou políciou, poriadkovou službou a za pomoci špeciálnej techniky.

******************************
N O C:
Oblačno a miestami slabý dážď alebo prehánky, postupne ustávanie zrážok a zmenšenie oblačnosti. Najnižšia nočná teplota 11 až 7 stupňov.
S O B O T A:
Polooblačno až oblačno. Miestami prehánky, prevažne popoludní. Najvyššia denná teplota 16 až 20 stupňov. Vietor južných smerov 2 až 5 m/s.