Wednesday, September 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

12.00
Mjanmarská armáda a polícia dnes použila varovné výstrely do vzduchu a slzný plyn, aby rozohnala tisíce ľudí v uliciach Rangúnu. Tí prišli povzbudiť asi tisíc budhistických mníchov pochodujúcich do centra mesta. Ako uviedli svedkovia, ľudia hľadali úkryt v budovách. Vojakov a políciu nasadili v okolí pagody Sule v centre Rangúnu potom, ako vojenský režim v utorok zakázal zhromažďovanie a Rangún vyhlásil za "zakázanú zónu".
Zrušenie Benešových dekrétov požadovalo včera večer v Budapešti vyše 300 demonštrantov s maďarskými národnými vlajkami pred sídlom slovenského veľvyslanectva. Organizátori podujatia sa neúspešne pokúsili odovzdať petíciu slovenskému veľvyslanectvu, ktorej budovu obkolesila polícia kovovými bariérami.

Líder teroristickej organizácie Al-Kájda v Iraku Abú Musáb al-Zarkáví bol "diabolsky skvelý taktik" a jeho smrť znamenala tvrdý úder pre irackých teroristov. V rozhovore pre TV stanicu FOX to dnes povedala americká ministerka zahraničia Condoleezza Riceová. Al-Zarkávího zabili pred vyše rokom americké jednotky. Al-Kájda v Iraku podľa nej utrpela od jeho smrti vážne straty, no stále predstavuje veľkú hrozbu.

Najmenej 60 robotníkov zahynulo dnes pri zrútení rozostaveného mosta na juhu Vietnamu. Ďalších 100 osôb je zatiaľ nezvestných. K nešťastiu došlo zo zatiaľ neznámych príčin na stavbe mosta v meste Can Tho, asi 170 km južne od Hočiminovho Mesta. Podľa vietnamskej televízie mohlo dôjsť k oslabeniu základov stavby v dôsledku dažďov.

Po útoku rottweilerov prišiel o život 62-ročný muž zo Senice. Pracoval ako vrátnik v stavebnej spoločnosti. V utorok podvečer, tak tak ako po iné dni, vypúšťal z kotercov do priestorov firmy dvoch strážnych psov. Psi však na neho z neznámych príčin zaútočili. Senickí policajti začali trestné stíhanie pre usmrtenie.

Dnes o 14:00 hod. na železničnej stanici Poprad-Tatry slávnostne uvedú do prevádzky nové podchody a nástupištia. Prítomní budú zástupcovia Železníc Slovenskej republiky, zástupcov Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií. Stavba významným spôsobom zlepšuje kultúru cestovania, bezpečnosť železničnej prevádzky a technické vybavenie tohto dôležitého dopravného uzla.

Zajtra bude vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Poprade zápis záujemcov o štúdium na Univerzite tretieho veku. Zápis sa začína o 16-tej hodine.

V šlágri anglického Ligového pohára zvíťazili futbalisti Arsenalu Londýn nad Newcastlom United 2:0. Do štvrtého kola postúpil aj Liverpool, ktorý zásluhou hetriku Fernanda Torresa vyhral na pôde Readingu 4:2.

Dominika Cibulková sa suverénnym spôsobom prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v čínskom Kantone. V úvodnom kole deklasovala Bielorusku Pučekovú 6:0 a 6:3.

Najvyššie nasadená tenistka na turnaji ITF v Podgorici Slovenka Martina Suchá vyhrala v 1. kole nad Slovinkou Fabijanou Palčičovou 2x 6:1.
****************************************
P O P O L U D N I E:
Veľká oblačnosť, na východe spočiatku slnečno. K večeru ojedinele slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 15 až 20 stupňov, na Kysuciach, Orave, Liptove a Záhorí 14 stupňov. Slabý premenlivý vietor.