Wednesday, September 26, 2007

Pripravil Michal Novák

15:00 26.09.2007

Najmenej 17 budhistických mníchov bolo zranených pri zásahu mjanmarských bezpečnostných síl proti pokojným demonštrantom. Polícia sa snažila demonštrantov rozohnať obuškami, slzným plynom a varovnými výstrelmi. Medzi desiatkami zadržaných je podľa svedkov aj asi 80-ročný mních, ktorého polícia bila po hlave. Pracovníci nemocníc odmietajú podať akékoľvek informácie.

Britský premiér Gordon Brown vyzval dnes na urýchlené zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN o situácii v Mjanmarsku. "Celý svet sa teraz pozerá na Mjanmarsko," povedal premiér. "Dúfam, že Bezpečnostná rada zasadne ihneď, ešte dnes, prerokuje problém a zistí, čo sa dá spraviť. Európska únia sa pozrie na súbor sankcií, ktoré môže uvaliť," dodal Brown. Zásah polície je "neprijateľný", vyhlásil francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti, ktorý zároveň vyzval na prísnejšie sankcie voči mjanmarskému vojenskému režimu.

Po zrútení mosta vo Vietname zahynulo vyše 50 ľudí. Most je vo výstavbe a zranených je ďalších takmer 100 robotníkov. Presný počet nezvestných zatiaľ nie je známy, za normálneho dňa by na 100-metrovom moste, ktorý sa zrútil z výšky 30 metrov, pracovalo najmenej 200 ľudí.

Významná operácia proti Talibanu v južnej afganskej provincii Helmand si doteraz vyžiadala životy viac ako 100 povstalcov. Boje za účasti medzinárodných pozemných a vzdušných síl sa začali včera.

Miera korupcie na Slovensku klesá, udržateľnosť tohto trendu je však otázna. Konštatovala to dnes Transparency International Slovakia. Menej korupcie ako na Slovensku je v krajinách visegrádskej štvorky v Maďarsku aj v Českej republike, ktorá urobila oproti minulému roku výrazný pokrok. Za Slovenskom zostáva Poľsko. Krajinami s najmenšou korupciou v Európskej únii sú aj dvaja noví členovia - Slovinsko a Estónsko.

Školstvo a veda by potrebovali budúci rok o 22 miliárd korún viac, než je v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008, myslia si to predstavitelia školstva. Keďže sú realisti, vláda by mala podľa nich pridať aspoň päť miliárd. Vláda má podľa nich splniť záväzky z programového vyhlásenia.


Poslanec za SMK Zsolt Simon sa dnes pokúsil na výjazdovom rokovaní vlády v Tisovci odovzdať petíciu občanov okresu Rimavská Sobota za zrušenie spoplatnenia obchvatov Oždian a Tornale. V regióne sú len tieto dva krátke úseky rýchlostnej cesty. Obidva sú spoplatnené, hoci sú to len dvojprúdové cesty. Vláda si na Simona nenašla čas. "Žiadali sme aspoň päť minút, aby sme odovzdali petičné hárky predsedovi vlády. Dedinský futbal a pivo je pre vládu prednejšie než riešenie regionálnych problémov. " povedal Simon.

Dnes na železničnej stanici Poprad-Tatry uviedli do prevádzky nové podchody a nástupištia. Stavba zlepší kultúru cestovania a bezpečnosť na Popradskej stanici.

Primátor mesta Poprad Anton Danko spolu s podpredsedom vlády a ministrom školstva Jánom Mikolajom otvorí V PIATOK NOVÉ DETSKÉ DOPRAVNÉ IHRISKO v Poprade. Ihrisko bude na popradskom sídlisku Západ, pri Základnej škole Komenského.

Sport

Včera sa hralo 8 kolo hokejovej extraligy:

Poprad - Košice 5 : 2
Lipt. Mikuláš - Kežmarok 4 : 1
Žilina - Skalica 3 : 1
Nitra - Slovan BA 1 : 4
Martin - Trenčín 1 : 5

Hokejový útočník Tomáš Surový sa nepresadil v kempe klubu NHL Phoenix Coyotes a do prvého mužstva sa nedostal. Dvadsaťpäťročný rodák z Banskej Bystrice sa vracia do Európy, kde sa dohodol so švédskym Linköpingom.

Ruský miliardár a majiteľ anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea Roman Abramovič už údajne našiel nástupcu za trénera Josého Mourinha. Podľa denníka The Sun ponúkol Abramovič trénerské kreslo holandskému kormidelníkovi Marcovi van Bastenovi a teraz čaká na jeho reakciu.

****************************************
V noci bude oblačno, od juhu postupne zamračené a miestami dážď najmä na juhu.
Najnižšia nočná teplota 11 až 7 stupňov.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 12 stupňov.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h, v západnej polovici v nárazoch prechodne 35 až 55 km/h.