Friday, September 21, 2007

11.00
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy včera potvrdil svoje presvedčenie, že Turecko by nemalo byť členom Európskej únie. V rozhovore pre francúzske televízne stanice ponúkol Ankare namiesto členstva v EÚ "pravé partnerstvo". Nemyslím si, že Turecko patrí do Európy, a to z dôvodu, že je v Malej Ázii," povedal Sarkozy. Odpor francúzskej verejnosti voči vstupu Ankary do EÚ je považovaný za jeden z dôvodov odmietnutia európskej ústavy v tamojšom referende v roku 2005.

Portugalská polícia dnes prehľadávala krematórium pre zvieratá vzdialené okolo 50 km od letoviska Praia da Luz, z ktorého zmizlo štvorročné britské dievčatko Madeleine McCannová. Dnes o tom informovala agentúra Reuters. Madeleine McCannová údajne zmizla z hotelovej izby v meste Algarve 3. mája v dobe, keď jej rodičia boli na večeri. Portugalská polícia zatiaľ neobjavila žiadnu stopu, pričom vypočúvaní ako podozrivý už boli aj rodičia dievčatka.

Tisícky demonštrantov zaplnili včera ulice juhoamerického mesta Jena v štáte Luisiana, aby protestovali proti rasovej nespravodlivosti. Opakované bitky sa strhli medzi čiernymi a bielymi študentami. V škole nasledovali rasovo podnietené bitky a požiare. Vo väčšine prípadov bieli študenti údajne unikli odsúdeniam, zatiaľ čo čierni boli po útokoch zatknutí za pokusy o vraždu.

Česká polícia včera rozbila skupinu podozrivú z pašovania ľudí z Ázie. Zatkla 14 osôb vrátane dvoch Číňanov a 11 Vietnamcov. Pri raziách v Prahe, Brne a severných častiach krajiny sa podarilo zadržať aj Číňana, ktorého považujú za vodcu skupiny v Česku. Úlohou českých členov bolo preberanie migrantov na slovenskej hranici, ich dočasné ubytovanie v Prahe a preprava do Nemecka.

Rusko priznalo, že jeho lietadlá minulý týždeň narušili fínsky vzdušný priestor, no zároveň poprelo, že by išlo o zámer. Rusko vyjadrilo nad incidentom ľútosť a navrhlo rokovania, aby sa v budúcnosti podarilo vyhnúť takýmto situáciám."

Rusko opäť zdôraznilo svoj nárok na arktický Lomonosov chrbát. Test vzoriek dovezených z nedávnej expedície dokazuje, že obrovské podmorské pohorie je súčasťou Ruska, uviedli dnes ruské médiá. Správa o teste vzoriek pochádza z ruského ministerstva prírodných zdrojov. Expedícia vztýčila ruskú trikolóru začiatkom augusta na arktickom dne, pod ktorým sa majú nachádzať obrovské zásoby ropy, plynu a minerálov.

Predstavitelia irackej metropoly Bagdad vyzvali obyvateľov, aby šetrili vodu a urobili si zásoby pre prípad, že by bolo nutné zastaviť prevádzku vodární pre šíriacu sa ropnú škvrnu na rieke Tigris. Stredajší bombový útok spôsobil v Iraku ekologickú katastrofu. Do rieky Tigris uniklo obrovské množstvo ropy.

Minimálne 27 osôb zomrelo v južnom Pakistane na následky konzumácie otráveného alkoholu. Úmrtia zaznamenali po tom, ako 30 ľudí previezli v bezvedomí do rôznych nemocníc v Karáči.

Futbalisti Artmedie Petržalka prehrali vo včerajšom prvom zápase 1. kola hlavnej súťaže Pohára UEFA s gréckym Panathinaikosom Atény 1:2. Odveta je na programe v utorok 2. októbra v Aténach.

Slovenské kajakárky v kvalifikácii K1 žien na Majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Brazílii excelovali. Všetky tri skončili v elitnej päťke. Vyhrala ju Jana Dukátová pred Elenou Kaliskou, piata bola Gabriela Stacherová. Bezpečne teda postúpili do nedeľného semifinále.

Slovenské volejbalistky sa hneď v úvodnom zápase postarali o prvú senzáciu na ME v Belgicku a Luxembursku, keď v v D-skupine základnej fázy zvíťazili nad bronzovým družstvom z minuloročného svetového šampionátu v Japonsku a jedným z horúcich ašpirantov na medailové umiestnenie Srbskom 3:2. Dnes o pol 6-tej ich čakajú Holanďanky.

*******************************
Slnečno. Najvyššia denná teplota 17 až 20, na severe 14 st.Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 8 st. Bezvetrie alebo len slabý premenlivý vietor.