Thursday, September 20, 2007

Pripravil Michal Novák

14:00 20.09.2007

Britský premiér Gordon Brown pohrozil, že bude bojkotovať tohtoročný summit Európskej únie a afrických lídrov, pokiaľ sa na ňom zúčastní prezident Zimbabwe Robert Mugabe. "Prezident Mugabe je jediným africkým lídrom, na ktorého sa vzťahuje cestovný zákaz EÚ. Pre to existuje dôvod - týranie svojho ľudu," "V Zimbabwe nie je sloboda, žiadna sloboda zhromažďovania, žiadna sloboda tlače. A je tam rozšírené mučenie a zastrašovanie politickej opozície." napísal Brown..

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner sa ponúkol, že navštívi Irán a bude viesť rozhovory o iránskom jadrovom programe. Kouchner to povedal niekoľko dní po tom, čo šokoval slovami o vojne proti Iránu. Bol som zle pochopený, povedal Kouchner a dodal, že Francúzsko nie je proti dialógu s Iráncami, naopak, stále ho podporuje. Povedal, že jeho najsilnejším želaním je, aby Bezpečnostná rada OSN prijala nové sankcie voči Iránu.

Vodca teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin vyhlásil vojnu pakistanskému prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi a jeho armáde. Mušarráfa varuje bin Ládinov zástupca Ajman al-Zavahrí. Pakistanskému prezidentovi odkazuje, že bude potrestaný za smrť duchovného počas júlových útokov na Červenú mešitu v Islamabade.

V Poprade dnes nacvičovali záchranu ľudí pri hromadnej dopravnej nehode s veľkým počtom zranených. Pri fingovanej havárii autobusu a štyroch osobných automobilov v Poprade sa zranilo 40 osôb, z toho šesť ťažko, päť osôb zahynulo. Súčasťou cvičenia bolo aj preverenie traumatologického plánu popradskej nemocnice. Priamo v jedálni nemocnice bol zriadený centrálny príjem pre obete veľkej katastrofy. Podobnú skúsenosť má popradská nemocnica spred 20-tich rokov, keď na železničnej stanici v Poprade vybuchol plyn. Sanitky, ale i osobné autá vtedy do nemocnice privážali desiatky zranených.

Dnes bude v Klube Zóna Domu kultúry v Poprade koncert známych českých pesničkárov Ivana Hlasa, Olina Nejezchlebu a Norberta Kovacsa. Koncert sa začne o siedmej večer.

Sport

Tréner anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea šokujúco opúšťa svoj tím. Informáciu britských médií už potvrdilo aj vedenie mužstva a podľa viacerých indícií Mourinho v Chelsea skončil z vlastnej vôle. Mourinha strieda vo funkcii Avram Grant, ktorému bude pomáhať Steve Clarke. Zatiaľ nie je isté, či Grand s Clarkom povedú mužstvo len dočasne alebo dostali trvalé poverenie.

Včerajšie zápasy Ligy majstrov: Rangers - Stuttgart 2:1, Barcelona - Lyon 3:0, AS Rím - Kyjev 2:0, Sporting - Manchester 0:1, PSV - CSKA Moskva 2:1, Fenerbahce - Inter M. 1:0, Slavia Praha - Steaua Bukurešť 2:1, Arsenal - Sevilla 3:0.

Slovenské basketbalistky vstúpili neúspešne do finálového turnaja dodatkovej kvalifikácie o postup na ME. V talianskom Lanciane prehrali včera večer s tímom Izraela 71:84 a takmer úplne si zahatali cestu k účasti na kontinentálnom šampionáte. Svoje účinkovanie vo finálovom kvalifikačnom miniturnaji uzavrú zajtra súbojom proti Poľsku.

********************************

Popoludní ma byt slnečno.
Najvyššia denná teplota 13 až 18 stupňov.
Slabý, na východe severný vietor 5 až 20 km/h.