Friday, September 21, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

21.9. 17.30 Príjemný podvečer

Vlády Slovenska, Česka a Maďarska v žiadnom prípade nesúhlasia s plánmi rakúskej vlády zaviesť prechodné opatrenia na hraniciach týchto troch krajín po vstupe do schengenského priestoru. Uviedli to prezidenti Gašparovič, Klaus, Kaczynski a Sólyom na tlačovej besede v maďarskom meste Keszthely. Vrcholí tam dvojdňový summit prezidentov krajín visegrádskej skupiny. Prezidenti všetkých štyroch krajín V4 podporujú vstup svojich krajín do schengenu v plánovanom termíne.

Pred mexickým tichomorským pobrežím sa opäť sformoval hurikán. Tropickú búrku s názvom Ivo sprevádzajú lejaky a víchrice. Dosahuje rýchlosť vetra až 120 km/h. Teraz sa pohybuje pomaly smerom k mexickému polostrovu Baja Kalifornia.

Neznámy útočník postrelil dnes v skorých ranných hodinách dvoch študentov na pôde americkej Delawarskej štátnej univerzity. Polícia po útočníkovi stále pátra. V nemocnici je s vážnymi zraneniami jedna študentka, stav ďalšieho postreleného študenta je stabilizovaný. Študenti a učitelia dostali príkaz aby nevychádzali tried. Ďalšie informácie zatiaľ nie sú známe.

Česká polícia včera rozbila 14-člennú skupinu podozrivú z pašovania ľudí z Ázie. Pri raziách v Prahe, Brne a severných častiach krajiny sa podarilo zadržať aj Číňana, ktorého považujú za vodcu skupiny v Česku. Úlohou českých členov bolo preberanie migrantov na slovenskej hranici, ich dočasné ubytovanie v Prahe a preprava do Nemecka.

Nakazené jedlo otrávilo v Číne 280 detí. Podľa správy tlačovej agentúry Sinchua išlo pravdepodobne o pokazenú ovsenú kašu a staré pečivo. Väčšina detí je z najhoršieho vonku, ale 16 ich je stále v kritickom stave v nemocnici. Otrava jedlom je v čínskych školách častým problémom hlavne vo vidieckych oblastiach. Dodávatelia školských jedální znižujú náklady na úkor hygieny.

Rodičia nezvestnej 4-ročnej Britky Madeleine McCannovej sú pripravení podstúpiť test na detektore lži, aby dokázali svoju nevinu. Informovali o tom britské médiá. Kate a Gerry McCannovci, označení portugalskou políciou za podozrivých v široko medializovanom prípade, sú pripravení očistiť svoje mená a pokračovať v pátraní po svojej dcére, ktorá zmizla z dovolenkového apartmánu v Portugalsku 3. mája tohto roka.

Žiakov v Poľsku budú v školách sledovať kamery. Ministerstvo školstva dúfa, že tak zníži agresivitu a detskú kriminalitu. Každá škola, ktorú navštevuje viac ako 200 žiakov musí kamery nainštalovať do roku 2009. Za priestupky žiakom hrozia tresty, vrátane vylúčenia zo školy alebo umiestnenia do ústavu.

Na novorodeneckom oddelení nemocnice s poliklinikou v Spišskej Novej Vsi vyčíňala salmonelóza. V stredu a vo štvrtok sa zistila pozitivita salmonely skupiny B u siedmich novorodencov, klinické príznaky však prepukli len u dvoch.

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na výskyt nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii. Kontrolné orgány ich zistili vo Francúzsku, Španielsku, Nemecku a Írsku. Je možné, že sa vyskytujú aj na slovenskom trhu.
Nebezpečná je súprava výrobkov Smilecare Maximum white, tooth whitener set vyrobená v Číne. Škodlivá je aj zubná pasta so zubnou kefkou Mr. Cool Mint takisto z Číny a súprava zubná pasta, kefka a ústna voda Active Ultra White z Veľkej Británie.
Uvedené zubné pasty obsahujú dietylén glykol (DEG), vysoko toxické organické rozpúšťadlo, ktoré sa používa ako nemrznúca zmes. Po požití môže spôsobiť zvracanie, závrate, zlyhanie obličiek, problémy s dýchaním, kŕče a kómu.

ŠPORT
Hokejová extraliga dnes pokračuje 6-tym kolom. Do Popradu prišiel Trenčín. Na popradskom štadióne je kolega michal novák.
*Dnes je to aj súboj o prvenstvo v tabuľke. Hrá Poprad útočný hokej? Má šance vystriedať Trenčín na čele?
* Ktoré mužstvo si do tejto chvíle vypracovalo viac šancí?


Žilina so Slovanom, Skalica s Kežmarkom, Nitra s Košicami, LM so slovenskou 20-tkou, Poprad s Trenčínom a Zvolen s Martinom.

Futbalisti Artmedie Petržalka po prehre 1:2 s gréckym Panathinaikosom Atény v prvom stretnutí 1. kola Pohára UEFA prakticky stratili reálnu šancu na postup do skupinovej fázy.

Slovenské volejbalistky sa hneď v úvodnom zápase postarali o prvú senzáciu na ME v Belgicku a Luxembursku, keď v D-skupine základnej fázy zvíťazili nad jedným z horúcich kandidátov na medailové umiestnenie Srbskom 3:2.
Dnes hrajú naše volejbalistky s Holanďankami.

Slovenské kajakárky v kvalifikácii K1 žien na Majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Brazílii excelovali. Všetky tri skončili v elitnej päťke. Vyhrala ju Jana Dukátová pred Elenou Kaliskou, piata bola Gabriela Stacherová. Bezpečne teda postúpili do nedeľného semifinále.

Medializovaný prípad bývalého športového riaditeľa, predsedu ligovej komisie, a zastupujúceho generálneho sekretára Slovenského futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho, ktorého trestne stíhajú za korupciu, sa zrejme čoskoro skončí na súde. Podľa dnešného vydania Hospodárskych novín polícia už ukončila vyšetrovanie, čo potvrdil dobre informovaný zdroj z policajného prostredia.
***********************************
N O C:
Prevažne jasno. Najnižšia nočná teplota 5 až 1 stupeň.
Nadránom sa miestami aj v nížinách vyskytne prízemný mráz.
Bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor.

S O B O T A:
Jasno až polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo aj nízka oblačnosť, v nížinách prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 17 až 21 stupňov, na severe miestami chladnejšie. Slabý premenlivý vietor do 5 m/s.