Thursday, September 27, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 27.09.2007

Bezpečnostné sily mjanmarskej vojenskej vlády dnes strieľali automatickými zbraňami na protivládnych demonštrantov v najväčšom meste krajiny Rangún. Potom, čo vojaci niekoľkokrát vystrelili do davu, zatkli päť mužov a niekoľkých zbili. Po uliciach Rangúnu utekali tisíce protestujúcich. Výstrely podľa svedkov zranili najmenej jedného človeka, hoci zbrane údajne nemierili priamo na obrovský dav v okolí pagody Sule.

Pri zásahu bezpečnostných síl proti demonštrantom prišiel v Mjanmarsku o život jeden Japonec. Je to prvý prvým cudzinec, ktorý zahynul pri zásahu vojenskej junty proti prodemokratickým demonštrantom. Po celom Mjanmarsku už niekoľko dní pokojne protestujú tisícky budhistických mníchov proti vojenskému režimu. K mníchom sa postupne začali pripájať bežní obyvatelia. Proti demonštrantom včera začala zasahovať polícia. Včerajší zásah si vyžiadal najmenej štyroch mŕtvych a 100 zranených.

Európsky parlament dnes vyzval Rusko a Čínu, aby prestali blokovať Bezpečnostnú radu OSN a odsúdili násilné represie proti mierovým demonštrantom v Mjanmarsku. Včera sa Bezpečnostnej rade, v ktorej majú Moskva aj Peking právo veta, nepodarilo odsúdiť mjanmarskú vojenskú vládu a iba vyslovili "silnú podporu" vyslaniu splnomocnenca OSN do oblasti "hneď, ako to bude možné."

Čína dnes vyzvala mjanmarskú vojenskú vládu, aby zachovala zdržanlivosť pri riešení protivládnych protestov v krajine. Neodsúdila však zásahy proti demonštrantom, ktoré si vyžiadali obete a zranených. " hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí odmietla priamo odpovedať na opakované otázky, či Peking odsudzuje zabíjanie nenásilných demonštrantov. Namiesto toho kritizovala zahraničnú tlač, ktorá poukazovala na väzby medzi Čínou a Mjanmarskom.

Počet nezamestnaných v Nemecku v septembri rapídne klesol. V krajine bolo tento mesiac bez práce 3 a pol milióna ľudí. Ide o najnižší stav za posledných 12 rokov. Kritici obviňujú vládu kancelárky Angely Merkelovej, že dodatočne žne úspechy reforiem jej predchodcu. Schröderova vláda znížila pomerne luxusný životný štandard nezamestnaných, sprísnila podmienky na vyplácanie podpôr a prinútila ich poberateľov aktívnejšie sa snažiť o prácu.

Ničivé požiare, ktoré v auguste zachvátili južné časti Grécka, zničili vyše 97 000 hektárov lesa, z čoho približne tretinu tvoria chránené krajinné oblasti. Podľa prieskumu vedcov v Solúne plamene na polostrove Peloponéz zničili celkom 170 000 hektárov porastov vrátane poľnohospodárskej pôdy, ktorú väčšinou pokrývali olivové háje. Plamene zasiahli aj sedem oblastí, ktoré sa nachádzajú na európskom zozname chránených regiónov Natura 2000.

Očakáva sa, že víťazom predčasných parlamentných volieb, ktoré budú na Ukrajine v nedeľu, bude Strana regiónov terajšieho premiéra Viktora Janukovyča. Nepredpokladá sa však, že voľby ukončia krízu ukrajinskej politickej scény. Dôvodom je , že výsledky sa nebudú výrazne líšiť od predchádzajúcich volieb a nevzíde z nich jasný víťaz.

Traja možní demokratickí kandidáti na post amerického prezidenta včera večer v televíznej diskusii pripustili, že nemôžu zaručiť stiahnutie vojakov USA z Iraku v najbližších rokoch. "Domnievam sa, že je ťažké plánovať na štyri roky," povedal senátor Barack Obama. "Je veľmi ťažké vedieť, čo zdedíme," dodala senátorka Hillary Clintonová. "Nemôžem urobiť tento záväzok," povedal bývalý senátor John Edwards.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf dnes zaregistroval svoju kandidatúru pre prezidentské voľby, ktoré budú 6. októbra. Okolo budovy, v ktorej sídli volebná komisia, nasadili stovky príslušníkov poriadkovej polície a špeciálnych jednotiek a bezpečnostné sily zablokovali všetky cesty k budove. Úrady zatkli stovky opozičných aktivistov a lídrov.

Neznámi ozbrojenci neďaleko Kábulu uniesli dvoch zahraničných a dvoch afganských zamestnancov Medzinárodného výboru Červeného kríža. Štvoricu neidentifikovali a neprezradili ani štátnu príslušnosť zahraničných pracovníkov. Zamestnanci sa vracali z misie, ktorej cieľom bolo pomôcť prepusteniu uneseného Nemca a piatich Afgancov.

Španielska polícia zničila sieť pedofilov, ktorí si z internetu sťahovali detské porno. Zatkla pätnásť ľudí a ďalších 21 vyšetruje. Polícia pri raziách našla množstvo videonahrávok, DVD a CD nosičov a tisíce fotografií.

Írsky premiér Bertie Ahern sa včera tesne vyhol odvolaniu z funkcie. Ahern čelil hlasovaniu o nedôvere v parlamente. Hlasovalo sa po premiérovom svedectve v korupčnom procese, ktorý odhalil, že Ahern v polovici 90. rokov prijal viac než 100 000 eur od podnikateľov. Poslanci mu však vyslovili dôveru. Ahern sa teší obľube vo svojej krajine, premiérom je od roku 1997.

Prudké dažde, ktoré postihli juh Brazílie, pripravili o život štyroch ľudí a tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy. Rozvodnené rieky zaplavili 58 miest.

Správy z domova

Stav Mareka Müllera je stále veľmi vážny, no žije. Pre agentúru SITA to povedal primár Vladimír Cingel, ktorý tiež viedol operačný tím pri oddeľovaní siamských dvojičiek. "Michal je stabilizovaný, no stav Mareka sa cez noc zhoršil kvôli infekcii a zlyhávajú mu orgány. Marek má navyše vrodenú srdcovú chybu.

Z masívu Gerlachovského štítu vo Vysokých Tatrách spadol 62-ročný muž zo Zvolena. 400 metrový pád z Gerlachovského štítu turista prežil Podľa lekára Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe muž síce je ťažko zranený, ale nie je v ohrození života. Vo vysokých polohách Vysokých Tatier je už sneh.

Sedem mužov a jednu ženu obvinil vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite z podvodu. Skupina fungovala ako sieť obchodných zástupcov poisťovne, boli dokonca hierarchicky rozdelení na oblastného riaditeľa, finančných a poistných poradcov. V Bratislavskom kraji spísali vyše dvesto poistných zmlúv a vylákali tak od poisťovne provízie. Potom zmluvy vypovedali. Poisťovni spôsobili škodu viac ako 15 miliónov korún.

Mesto Poprad má oddnes dvoch viceprimátorov. Poslanci Mestského zastupiteľstva na návrh primátora Antona Danka zvolili za druhého zástupcu poslanca Adriána Kromku, ktorý do mestského zastupiteľstva kandidoval za Hnutie za demokraciu. "Poprad je veľkým mestom a prechod kompetencií na samosprávu v poslednom období je masívny, preto si myslím, že potrebujeme aj druhého viceprimátora," zdôvodnil svoje rozhodnutie primátor Popradu Anton Danko. Nový viceprimátor pôsobí v Poprade ako advokát.

Prešovský samosprávny kraj by na vysporiadanie pozemkov pod cestami druhej a tretej triedy potreboval viac ako tri miliardy korún. "Momentálne sa týmto problémom nezaoberáme, musíme ho riešiť spolu so štátom. Evidujeme 80 žiadostí od majiteľov týchto pozemkov o ich vysporiadanie," informovala hovorkyňa Prešovského kraja Veronika Fitzeková. Ak chcú samosprávy získať peniaze na opravy týchto ciest z eurofondov, musia byť pozemky pod nimi vysporiadané.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,87
USD1 23,88
GBP1 48,43

Sport

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová dnes prekonala hranicu 5 miliónov USD zárobku počas profesionálnej kariéry. Podarilo sa jej to ako 34. hráčke v histórii. Popradská rodáčka po víťazstve 6:4, 6:1 nad českou kvalifikantkou Zuzanou Ondráškovou postúpila do štvrťfinále na turnaji v Luxembourgu a má istotu prémie 13 500 USD. Na čele historického poradia je Nemka Steffi Grafová so zárobkom 21 895 277 USD.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvládla aj druhý zápas na turnaji v Číne a po víťazstve 6:1, 6:2 nad neznámou Číňankou Šan-šan Song postúpila už do štvrťfinále.

Hokejový obranca Tomáš Valečko skončil svoje pôsobenie v extraligovom klube HK AquaCity ŠKP Poprad. "Nepodával také kvalitné výkony, aké sme si predstavovali. Po určitých upozorneniach, ktoré nerešpektoval, sme ho ponúkli niektorým tímom. Chceme za neho buď náhradu, alebo peniaze, za ktoré kúpime nejakého kvalitného obrancu," povedal tréner Popradu František Hossa.

Hokejisti Los Angeles Kings zvíťazili na turnaji v rakúskom Salzburgu. Vo finále zdolali švédsky tím Färjestad 4:3. Jeden gól dal slovenský obranca Višňovský. Kings sa dnes presunuli do Londýna, kde ich cez víkend čakajú prvé dva zápasy novej sezóny NHL s Anaheimom.

V Anglickom Ligovom pohári Coventry vyradilo Manchester United. Manchester nezvládol zápas na vlastnom ihrisku a prehral šokujúco 0:2

***********
V noci bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najnižšia nočná teplota 14 až 10 stupňov.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené, neskôr na západe premenlivá oblačnosti. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele búrky.
Najvyššia denná teplota 15 až 19, na krajnom východe okolo 21 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 stupňov.
Prevažne južný vietor 15 až 30 km/h.