Thursday, September 20, 2007

Pripravil Michal Novák

15:00 20.09.2007

Európska únia sa dnes pripojila k opozícii voči rozhodnutiu Izraela vyhlásiť Pásmo Gazy za "nepriateľské územie". Únia vyzvala židovský štát, aby svoj krok prehodnotil. Včerajšie vyhlásenie izraelskej vlády, ktorá plánuje zastaviť dodávky elektrickej energie a paliva do Pásma Gazy, vyvolalo veľké znepokojenie. Gaza je jedno z najhustejšie obývaných miest na svete, ktoré už trpí pod vplyvom ekonomických sankcií, uzavretím hraníc a izraelskými vojenskými operáciami.

Britský premiér Gordon Brown pohrozil, že bude bojkotovať tohtoročný summit Európskej únie a afrických lídrov, pokiaľ sa na ňom zúčastní prezident Zimbabwe Robert Mugabe. "Prezident Mugabe je jediným africkým lídrom, na ktorého sa vzťahuje cestovný zákaz EÚ. Pre to existuje dôvod - týranie svojho ľudu," "V Zimbabwe nie je sloboda, žiadna sloboda zhromažďovania, žiadna sloboda tlače. A je tam rozšírené mučenie a zastrašovanie politickej opozície." napísal Brown.

Vodca teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládin vyhlásil vojnu pakistanskému prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi a jeho armáde. Mušarráfa varuje bin Ládinov zástupca Ajman al-Zavahrí. Pakistanskému prezidentovi odkazuje, že bude potrestaný za smrť pakistanského duchovného počas júlových útokov na Červenú mešitu v Islamabade. Teroristi do troch dní zverejnia nahrávku nazvanú "Pripojte sa k džihádu" s bin Ládinovým odkazom.

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner sa ponúkol, že navštívi Irán a bude viesť rozhovory o iránskom jadrovom programe. Kouchner to povedal niekoľko dní po tom, čo šokoval slovami o vojne proti Iránu. Bol som zle pochopený, povedal Kouchner a dodal, že Francúzsko nie je proti dialógu s Iráncami, naopak, stále ho podporuje. Povedal, že jeho najsilnejším želaním je, aby Bezpečnostná rada OSN prijala nové sankcie voči Iránu.

Bývalý vodca bosnianskych Srbov Radovan Karadžič získal od západných krajín záruky beztrestnosti pred stíhaním za vojnové zločiny výmenou za to, že sa pred skončením bosnianskej vojny stiahol z verejného života. Včera to vyhlásil predstaviteľ srbskej vlády zodpovedný za spoluprácu s Medzinárodným trestným tribunálom. Ďalšie informácie v prípade poskytnú dvaja svedkovia, ktorí majú v krátkom čase vypovedať pred srbským prokurátorom pre vojnové zločiny, povedal minister.

Vyšší vojenský súd v Trenčíne dnes potvrdil 25-ročný trest pre 34-ročného expolicajta Floriána Zaťka, ktorý vlani v júni vyvraždil svoju rodinu v Neninciach v okrese Veľký Krtíš. Na súde boli rodičia zavraždenej manželky. Tým sa trest 25 rokov za tri vraždy zdá málo. Proti rozsudku nie je možné odvolanie.

V Poprade dnes nacvičovali záchranu ľudí pri hromadnej dopravnej nehode s veľkým počtom zranených. Pri fingovanej havárii autobusu a štyroch osobných automobilov v Poprade sa zranilo 40 osôb, z toho šesť ťažko, päť osôb zahynulo. Súčasťou cvičenia bolo aj preverenie traumatologického plánu popradskej nemocnice. Priamo v jedálni nemocnice bol zriadený centrálny príjem pre obete veľkej katastrofy. Podobnú skúsenosť má popradská nemocnica spred 20-tich rokov, keď na železničnej stanici v Poprade vybuchol plyn. Sanitky, ale i osobné autá vtedy do nemocnice privážali desiatky zranených.


Dnes bude v Klube Zóna Domu kultúry v Poprade koncert známych českých pesničkárov Ivana Hlasa, Olina Nejezchlebu a Norberta Kovacsa. Koncert sa začne o siedmej večer.

Sport

Tréner anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea šokujúco opúšťa svoj tím. Informáciu britských médií už potvrdilo aj vedenie mužstva a podľa viacerých indícií Mourinho v Chelsea skončil z vlastnej vôle. Mourinha strieda vo funkcii Avram Grant, ktorému bude pomáhať Steve Clarke. Zatiaľ nie je isté, či Grand s Clarkom povedú mužstvo len dočasne alebo dostali trvalé poverenie.

Včerajšie zápasy Ligy majstrov: Rangers - Stuttgart 2:1, Barcelona - Lyon 3:0, AS Rím - Kyjev 2:0, Sporting - Manchester 0:1, PSV - CSKA Moskva 2:1, Fenerbahce - Inter M. 1:0, Slavia Praha - Steaua Bukurešť 2:1, Arsenal - Sevilla 3:0.

Slovenské basketbalistky prehrali na finálovom turnaji dodatkovej kvalifikácie o postup na ME. V talianskom Lanciane nezvládli s Izraelom 71:84. Slovenky si takmer úplne si zahatali cestu na ME.

********************************

V noci bude prevažne jasno.
Najnižšia nočná teplota 5 až 0, v dolinách a kotlinách miestami okolo -2 stupňov.
Zajtra cez deň bude jasno až polojasno. Zrána v nižších polohách hmlisto.
Najvyššia denná teplota 15 až 19 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 stupňov.
Slabý premenlivý vietor.

U P O Z O R N E N I E:
Nadránom sa aj v nížinách na viacerých miestach vyskytne prízemný mráz.