Sunday, September 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

8.00
Ukrajinská opozičná líderka Julia Tymošenková sa pravdepodobne stane novou premiérkou krajiny, ak sa potvrdia odhady výsledkov predčasných parlamentných volieb. Pre tlačovú agentúru Interfax to včera večer povedal vysokopostavený predstaviteľ strany Naša Ukrajina-Ľudová sebaobrana. Rozhodlo o tom viac ako 37 miliónov voličov.

Mjanmarská vojenská junta povolala do Rangúnu a do najväčších miest ďalšie tisíce policajtov a vojakov, ktorí majú obyvateľov odradiť od ďalších protivládnych protestov. Príslušníkov poriadkových síl je v Rangúne podľa odhadov už najmenej 20-tisíc. Pokračuje aj masové zatýkanie demonštrantov. Štátne médiá ohlásili znovunastolenie poriadku "po najmenšom možnom použití sily".

Päť ľudských životov si od piatka v strednej časti Mexika vyžiadala tropická búrka Lorenzo, ktorá na mnohých miestach krajiny spôsobila ničivé záplavy a zosuvy pôdy. Hurikán Lorenzo zasiahol v Mexiku najprv pobrežie štátu Veracruz a v sobotu zoslabol na tropickú búrku.

Obrovskú erupciu sopky, ktorá lávou a popolom pokryla jemenský ostrov v Červenom mori, spozorovala včera večer flotila NATO smerujúca k Suezskému kanálu. Jemenská vláda požiadala NATO o pomoc pri záchrane ľudí. K ostrovu postihnutému sopečnou erupciou sa blíži kanadská fregata. Celý ostrov pokryla láva a magma, ktorá tečie do mora. Kanadské ozbrojené sily sa snažia nájsť deväť ľudí, o ktorých sa predpokladá, že sú na mori.

Október prinesie viaceré zmeny. Jednou z nich je napríklad zvýšenie minimálnej mzdy na 8.100 korún. Ak sa v budúcnosti na jej každoročnom zvýšení nedohodnú sociálni partneri, porastie takým tempom ako priemerný zárobok na Slovensku.

Na cvičnej horolezeckej stene v kameňolome v Tatranskej Kotline v Belianskych Tatrách sa včera podvečer zranila 27-ročná Jana zo Spišskej Belej. Poranila si hlavu pri spoločnom zlaňovaní zo steny pravdepodobne po chybe spolulezca. Muž po dopade na zem uvoľnil lano a spolulezkyňa spadla z výšky približne desiatich metrov na kamennú sutinu. Po páde zostala v bezvedomí. Posádka Leteckej záchranky ju po ošetrení prepravila vrtuľníkom do popradskej nemocnice.

Cez víkend pokračovala hokejová extraliga 10-tym kolom: Poprad - Slovan 3:1, Žilina - Nitra 5:0, L.Mikuláš - Skalica 4:2, Zvolen - Kežmarok 8:2, Martin - Košice 2:5, Trenčín - SR 20 5:3.

Súhrn výsledkov stretnutí 11. kola futbalovej Corgoň ligy FC Senec - MFK Ružomberok 2:3, ZTS Dubnica - Artmedia Petržalka 1:3, Dukla Banská Bystrica - MFK Košice 1:2, FC Nitra - AS Trenčín 2:0, FC ViOn Zlaté Moravce - MŠK Žilina 1:2, FC Spartak Trnava - Slovan Bratislava 1:1

Štyroch zranených policajtov si podľa predbežných informácii vyžiadali zrážky medzi fanúšikmi trnavského Spartaka a bratislavského Slovana počas futbalového zápasu v Trnave a po jeho skončení. Polícia nezaznamenala väčšiu bitku fanúšikov, no po zápase na tribúnach i neskôr v meste hádzali fanúšikovia z oboch táborov kamene po sebe aj po policajtoch.

************************************
Jasno až polooblačno. Ráno v nižších polohách miestami hmla alebo nízka
oblačnosť. Najvyššia denná teplota 19 až 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.