Monday, September 24, 2007

Pripravil Michal Novák

11:00 24.09.2007

Centrom kosovskej metropoly Priština otriasol dnes asi druhej ráno silný výbuch. Explózia si v nákupnom centre, kde bolo otvorených niekoľko kaviarní a reštaurácií, vyžiadala dva ľudské životy a 10 ľudí zranila. Príčiny výbuchu ani útočník zatiaľ nie sú známe. Kosovo je formálne stále súčasťou Srbska, provinciu však spravuje OSN a NATO.

Pakistanská polícia zadržala dnes desiatky ľudí, ktorí protestovali proti prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi. Opozičné strany tvrdia, že polícia za posledné dni zatkla už stovky ich prívržencov. V sobotu úrady nariadili aj preventívnu väzbu niektorých opozičných lídrov s tým, že plánujú vyvolať nepokoje. Úrady zakázali v Islamabade zhromaždenia viac než piatich ľudí. Parlament bude voliť hlavu štátu 6. októbra. Mušarráf chce byť opäť prezidentom.


Najmenej 30 tisíc ľudí, vrátane 15 000 budhistických mníchov, pochodovalo dnes mjanmarským hlavným mestom Rangún. Pagoda Šwedagon je v meste ohniskom protestov od minulého utorka, pondelkové protesty sú zatiaľ najväčšou demonštráciou proti vláde vojenskej chunty za takmer dve desaťročia od povstania , ktoré armáda brutálne potlačila.

Dnes pokračuje pojednávanie o zločinoch spáchaných počas režimu Saddáma Husajna s 15 obžalovanými. Medzi nimi je aj Chemický Ali, ktorý je obvinený z potlačenia šiitského povstania na juhu krajiny po vojne v Perzskom zálive v roku 1991. O život v tedy prišlo približne 100 tisíc šiitov.
Chemický Alí, by mal byť čoskoro popravený po rozsudku v inom procese pre zorganizovanie masakry kurdských dedinčanov v roku 1988.

Koalícia je podľa premiéra Roberta Fica stabilná aj po piatkovom chaose v parlamente, HZDS žiadalo stiahnuť návrh zákona o sociálnom poistení z rokovania. Podľa premiéra ide v koalícii o vecný spor, ako vykryť deficit Sociálnej poisťovne v dôchodkovom systéme - čo je asi 26 a pol mld. korún. Fico nechcel hádať, čo sa stane dnes. "Pripúšťam aj variant, že Tomanovej zákon neprejde. Povedal premiér. Hlasovať by sa malo v týchto chvíľach.

Sport

Medailovú zbierku slovenska na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v brazílii rozšírili v C2 súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci o ďalšie zlato a kajakárka Elena Kaliská o striebro v kategórii K1 žien. Slovensko tak získalo dve zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu.

Hokejová extraliga:
Kežmarok - HK Ardo Nitra 3:0
Košice - Lipt. Mikuláš 4:1
Slovan - Skalica 3:1
Martin - Žilina 1:2
Zápas Slovenskej 20 a Popradu preložili kvôli chrípke popradských kamzíkov.

Slovenskí tenisti prehrali s Kórejskou republikou v súboji o účasť v budúcoročnej svetovej skupine Davisovho pohára 2:3.

****************

Jasno až polojasno. Predpoludním v nižších polohách miestami
hmla alebo nízka oblačnosť.
Najvyššia denná teplota 19 až 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 14 st.
Slabý premenlivý vietor.