Wednesday, September 26, 2007

Pripravil Michal Novák

18:00 26.09.2007

Najmenej štyria mnísi prišli dnes o život počas zásahu bezpečnostných síl proti protestujúcim proti vláde vojenskej chunty v Mjanmarsku. Jeden mních zahynul, keď sa snažil vytrhnúť zbraň vojakovi, dvoch ďalších bezpečnostné sily zbili na smrť. Polícia sa snažila demonštrantov rozohnať obuškami, slzným plynom a varovnými výstrelmi. Podľa oficiálnych zdrojov si zásah vyžiadal najmenej 100 zranených.

Bezpečnostná rada OSN dnes rokuje, aby zvážila kroky, ktoré môže podniknúť proti krvavým zrážkam v Mjanmarsku. Zasadanie zvolali na žiadosť všetkých európskych členov 15-člennej rady.

Po zrútení mosta vo Vietname zahynulo vyše 50 ľudí. Most je vo výstavbe a zranených je ďalších takmer 100 robotníkov. Presný počet nezvestných zatiaľ nie je známy, za normálneho dňa by na 100-metrovom moste, ktorý sa zrútil z výšky 30 metrov, pracovalo najmenej 200 ľudí.

Vláda na dnešnom výjazdovom zasadnutí v Tisovci hovorila o sociálno-ekonomickej situácii okresu Rimavská Sobota. Najväčšími problémami v okrese sú vysoká miera nezamestnanosti, slabá vzdelanosť zlá infraštruktúra. Okres Rimavská Sobota má dlhodobo najvyššiu mieru nezamestnanosti zo všetkých okresov na Slovensku - ku koncu júla dosahovala vyše 27 percent. Pritom druhú najvyššiu mieru nezamestnanosti na Slovensku má susedný okres Revúca.

Zlepšenie v okrese Rimavská Sobota má priniesť riešenie štyroch priorít. Dobudovanie rýchlostnej cesty R2 Zvolen - Rimavská Sobota - Rožňava - Košice, priemyselné zóny v Rimavskej Sobote a v Hnúšti. Treťou prioritou je rozvoj cestovného ruchu a štvrtou projekt sociálneho poľnohospodárskeho podniku.

Kurzy NBS od zajtra:
EUR1 34,07
USD1 24,11
GBP1 48,62

Sport

Ruský miliardár a majiteľ anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea Roman Abramovič už údajne našiel nástupcu za trénera Josého Mourinha. Podľa denníka The Sun ponúkol Abramovič trénerské kreslo holandskému kormidelníkovi Marcovi van Bastenovi a teraz čaká na jeho reakciu.

****************************************
V noci bude oblačno, od juhu postupne zamračené a miestami dážď najmä na juhu.
Najnižšia nočná teplota 11 až 7 stupňov.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 12 stupňov.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h, v západnej polovici v nárazoch prechodne 35 až 55 km/h.