Wednesday, September 26, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 26.09.2007

Najmenej štyria mnísi prišli dnes o život počas zásahu bezpečnostných síl proti protestujúcim proti vláde vojenskej chunty v Mjanmarsku. Jeden mních zahynul, keď sa snažil vytrhnúť zbraň vojakovi, dvoch ďalších bezpečnostné sily zbili na smrť. Polícia sa snažila demonštrantov rozohnať obuškami, slzným plynom a varovnými výstrelmi. Medzi desiatkami zadržaných je podľa svedkov aj asi 80-ročný mních, ktorého polícia bila po hlave. Pracovníci nemocníc odmietajú podať akékoľvek informácie.

Bezpečnostná rada OSN dnes zasadne, aby zvážila kroky, ktoré môže podniknúť proti krvavým zrážkam v Mjanmarsku. Zasadanie zvolali na žiadosť všetkých európskych členov 15-člennej rady. Po celom Mjanmarsku proti násilníckemu režimu vojenskej junty už niekoľko dní pokojne protestujú tisícky budhistických mníchov. K mníchom sa postupne začali pripájať bežní obyvatelia. Na demonštrantov dnes začala útočiť polícia. V Mjanmarsku sú tieto demonštrácie najväčšími protivládnymi protestmi za posledných 20 rokov.

Po zrútení mosta vo Vietname zahynulo vyše 50 ľudí. Most je vo výstavbe a zranených je ďalších takmer 100 robotníkov. Presný počet nezvestných zatiaľ nie je známy, za normálneho dňa by na 100-metrovom moste, ktorý sa zrútil z výšky 30 metrov, pracovalo najmenej 200 ľudí.

Uzavretie hraníc medzi Iránom a irackým Kurdistanom stojí denne asi milión dolárov. Vyhlásil minister obchodu v Kurdistane Muhammad Raúf. " Na hraniciach čaká tovar za milióny," povedal. Irán v pondelok uzavrel všetkých päť hraničných priechodov s kurdským regiónom v Iraku na protest proti zadržaniu Iránca americkou armádou. Na priechodoch uviazli desiatky kamiónov s potravinami a iným tovarom.

Miera korupcie na Slovensku klesá, udržateľnosť tohto trendu je však otázna. Konštatovala to dnes Transparency International Slovakia. Menej korupcie ako na Slovensku je v krajinách visegrádskej štvorky v Maďarsku aj v Českej republike, ktorá urobila oproti minulému roku výrazný pokrok. Za Slovenskom zostáva Poľsko. Krajinami s najmenšou korupciou v Európskej únii sú aj dvaja noví členovia - Slovinsko a Estónsko.

Školstvo a veda by potrebovali budúci rok o 22 miliárd korún viac, než je v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008, myslia si to predstavitelia školstva. Keďže sú realisti, vláda by mala podľa nich pridať aspoň päť miliárd. Vláda má podľa nich splniť záväzky z programového vyhlásenia.

Záchranari z ATE mali dnes v noci prvú záchrannú akciu na Slovensku, počas ktorej pilot vrtuľníka použil vo vysokohorskom teréne špeciálne okuliare na nočné videnie. Leteckí záchranári zachraňovali českého turistu, ktorý sa s rodinou vybral na túru do Západných Tatier.
Po útoku rottweilerov prišiel o život 62-ročný muž zo Senice. Pracoval ako vrátnik v stavebnej spoločnosti. Včera podvečer vypúšťal strážnych psov. Tí však na neho zaútočili. Senickí policajti začali trestné stíhanie pre usmrtenie.

Dnes na železničnej stanici Poprad-Tatry uviedli do prevádzky nové podchody a nástupištia. Stavba zlepší kultúru cestovania a bezpečnosť na Popradskej stanici.

Kurzy NBS od zajtra:
EUR1 34,07
USD1 24,11
GBP1 48,62

Sport

Včera sa hralo 8 kolo hokejovej extraligy:

Poprad - Košice 5 : 2
Lipt. Mikuláš - Kežmarok 4 : 1
Žilina - Skalica 3 : 1
Nitra - Slovan BA 1 : 4
Martin - Trenčín 1 : 5

Hokejový útočník Tomáš Surový sa nepresadil v kempe klubu NHL Phoenix Coyotes a do prvého mužstva sa nedostal. Dvadsaťpäťročný rodák z Banskej Bystrice sa vracia do Európy, kde sa dohodol so švédskym Linköpingom.

Ruský miliardár a majiteľ anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea Roman Abramovič už údajne našiel nástupcu za trénera Josého Mourinha. Podľa denníka The Sun ponúkol Abramovič trénerské kreslo holandskému kormidelníkovi Marcovi van Bastenovi a teraz čaká na jeho reakciu.

****************************************
V noci bude oblačno, od juhu postupne zamračené a miestami dážď najmä na juhu.
Najnižšia nočná teplota 11 až 7 stupňov.
Zajtra cez deň oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 12 stupňov.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h, v západnej polovici v nárazoch prechodne 35 až 55 km/h.