Monday, September 24, 2007

Pripravil Michal Novák

16:00 24.09.2007

Noví členovia Európskej únie riskujú stratu niektorých pre nich určených fondov zo spoločného rozpočtu, pretože ich nečerpajú dostatočne rýchlo, informovala dnes Európska komisia.
Ďesť krajin, medzi nimi aj Slovensko, Maďarsko, Poľsko a Česko, využili od svojho vstupu do EÚ iba do 57 percent z peňazí rezervovaných pre regionálne rozvojové projekty. Podľa pravidiel majú na čerpanie peňazí iba dva roky, čo znamená, že tie z roku 2005 musia vyčerpať do konca roka 2007. Staršie členské štáty využili od roku 2000 do septembra 2007 v priemere 75 percent zo štrukturálnych fondov, pričom Írsko až 90 percent.

Zástupcovia 150-tich štátov prijali dnes pozvanie generálneho tajomníka OSN na rokovania o boji proti klimatickým zmenám. Stretnutie je prípravou pred klimatickým summitom OSN, ktorý bude v decembri. Má sa na ňom rokovať o nahradení Kjótskeho protokolu, ktorý platí do roku 2012. Do tohto roku sa hlavné priemyselné krajiny sveta zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov o 5 % v porovnaní so stavom v roku 1990.

V Rangúne proti junte protestuje 100-tisícový dav. Vedie ich asi 20 000 budhistických mníchov. Demonštrácie sa začali už v auguste ako hnutie, ktoré protestuje proti ťažkej ekonomickej situácii obyvateľstva po tom, ako vláda výrazne zdvihla ceny paliva. Armáda zatiaľ do protestov nezasiahla. Podľa diplomatov sa zdržala zásahu aj na nátlak kľúčového obchodného partnera - Číny. Peking je hostiteľom letných olympijských hier. Čína je najväčším podporovateľom chunty, takže ak vláda podnikne akúkoľvek akciu, ovplyvní to imidž Číny".

Bulharskí učitelia dnes začali štrajk za vyššie platy a zvýšenie štátnych dotácií pre vzdelávanie. Štrajk sa začal po týždňových protestoch. Učitelia žiadajú dvojnásobné platy od nového roka a vymedzenie minimálne 5-tich percent hrubého domáceho produktu (HDP) na vzdelávanie.

Ukradnuté autá za približne 15 miliónov korún našli policajti pri razii v Žilinskom okrese a Nitrianskom kraji. Luxusné boli ukradnuté v Nemecku, Taliansku, Rakúsku i na Slovensku. Policajti tiež našli identifikačné štítky a doklady k autám, zbraň s nábojmi, ako aj zariadenia na výrobu dokladov, čiarové kódy k motorom či trháky zámkov. Autá dokázali páchatelia s takýmito zariadeniami zlegálniť a mohli sa predávať v autobazároch na Slovensku i v zahraničí.

Predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Richard Demovič vyzdvihol personál nemocnice v Bratislave pri operácii a pooperačnej starostlivosti o siamske dvojčatá Mareka a Miška. Siamske dvojčatá zrastené bruškami a spodnou časťou hrudníka sa narodili 11. apríla. Podľa lekárov by Marek a Miško bez operácie neprežili. Operáciou zo 14. na 15. septembra ich p úspešne oddelili. Hoci už chlapci prekonali najkritickejšie obdobie, lekári naďalej upozorňujú, že ich stav je veľmi vážny. Udržiavajú ich v umelom spánku, dýchajú pomocou pľúcnej ventilácie.


Národná rada posunula do druhého čítania vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení. Návrh podporilo 84 poslancov vládnej koalície. Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar pred hlasovaním oznámil podmienky, za ktorých je jeho strana ochotná podporiť návrh zákona do druhého čítania. Mimo iného HZDS žiada, aby predčasní starobní dôchodcovia mohli poberať dôchodok aj pracovať, aby si matky na materskej dovolenke, invalidní dôchodcovia a opatrovatelia zdravotne postihnutých mohli vybrať starobné dôchodkové sporenie buď v prvom alebo v druhom pilieri podľa ich vlastného rozhodnutia.


V obci Matysová v okrese Stará Ľubovňa v kuchyni rodinného domu vybuchla propán-butáná bomba. Tlaková vlna vyrazila dvere. 80 - ročná starenka a jej dcéra sončili s popáleninami na tvári, rukách a krku.

Kurzy NBS platné od zajtra:

EUR1 34,14
USD1 24,19
GBP1 48,98

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa opäť vrátila na 10. miesto v rebríčku WTA tour. Slovenská dvojka Dominika Cibulková postúpila z 57. na 52. pozíciu, a zatiaľ je najvyššie v kariére. Na prvom mieste je - Belgická tenistka Justine Heninová.


****************

V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 9 až 4, v dolinách a kotlinách miestami okolo 2 stupňov.
Zajtra cez deň jasno až polojasno, ráno a dopoludnia v nižších polohách miestami hmlisto.
Popoludní na západe pribúdanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 13 stupňov.
Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný až južný vietor 10 až 20 km/h.