Wednesday, September 26, 2007

Pripravil Michal Novák

7:00 27.09.2007

Bezpečnostná rada OSN včera vyzvala predstaviteľov mjanmarskej vojenskej vlády, aby povolila návštevu osobitému vyslancovi OSN a preukázali tiež umiernenosť pri protivládnych protestoch. Francúzsky veľvyslanec pri OSN, ktorý tento mesiac predsedá Bezpečnostnej rade povedal, že členovia rady vyjadrili silnú podporu vyslancovej misii v krajine.

Približne 100 budhistických mníchov zatkli mjanmarské bezpečnostné sily počas razie v noci na dnes v kláštore vo východnej časti Rangúnu. Po zásahu ostali porozbíjané okná a na podlahách bolo sklo a prázdne nábojnice. K zákroku došlo potom, ako bezpečnostné sily včera násilne zasiahli proti protestom v Rangúne. Pri zásahu proti demonštrantom zahynuli najmenej štyria ľudia vrátane troch mníchov.

Britský premiér Gordon Brown vyzval na rozsiahlu reformu medzinárodných inštitúcií. Podľa Browna napríklad žiaden orgán nedohliada na globálne úsilie v boji proti klimatickým zmenám, ktoré označil za najväčšiu výzvu priemyselného sveta. "Je pozoruhodné, že klimatické zmeny sú najväčšou globálnou otázkou, ale nemožno uviesť ani jednu medzinárodnú organizáciu, ktorá by niesla zodpovednosť za úsilie pre zlepšenie životného prostredia," povedal Brown.

Španielska polícia zničila sieť pedofilov, ktorí si z internetu sťahovali detské porno. Zatkla pätnásť ľudí a ďalších 21 vyšetruje. Polícia pri raziách našla množstvo videonahrávok, DVD a CD nosičov a tisíce fotografií.

Írsky premiér Bertie Ahern sa včera tesne vyhol odvolaniu z funkcie. Ahern čelil hlasovaniu o nedôvere v parlamente. Hlasovalo sa po premiérovom svedectve v korupčnom procese, ktorý odhalil, že Ahern v polovici 90. rokov prijal viac než 100 000 eur od podnikateľov. Poslanci mu však vyslovili dôveru. Ahern sa teší obľube vo svojej krajine, premiérom je od roku 1997.

Podmorské zemetrasenie o sile 6,4 včera opäť zasiahlo západnú Indonéziu. Škody alebo obete z oblasti nehlásia. Ostrov Sumatra sa stále spamätáva zo série silných septembrových zemetrasení, ktoré si vyžiadali takmer dve desiatky obetí.

Prudké dažde, ktoré postihli juh Brazílie, pripravili o život štyroch ľudí a tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy. Rozvodnené rieky zaplavili 58 miest.

Vláda Slovenskej republiky chce, aby sa rýchlostná cesta R2 Zvolen - Rimavská Sobota - Rožňava - Košice realizovala do konca roku 2012. Ceny diaľničných nálepiek sa v budúcom roku nebudú zvyšovať. A spoplatnenie obchvatov Tornale a Oždian sa ruší od začiatku budúceho roka.

Z masívu Gerlachovského štítu vo Vysokých Tatrách spadol 62-ročný muž zo Zvolena. 400 metrový pád z Gerlachovského štítu turista prežil Podľa lekára Leteckej záchrannej zdravotnej služby Air Transport Europe muž síce je ťažko zranený, ale nie je v ohrození života. Vo vysokých polohách Vysokých Tatier je už sneh.

Kurzy NBS:
EUR1 34,07
USD1 24,11
GBP1 48,62

Hokejisti Los Angeles Kings zvíťazili na turnaji v rakúskom Salzburgu. Vo finále zdolali švédsky tím Färjestad 4:3. Jeden gól dal slovenský obranca Višňovský. Kings sa dnes presunú do Londýna, kde ich cez víkend čakajú prvé dva zápasy novej sezóny NHL s Anaheimom.

***********
Dnes bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h, na západe
miestami v nárazoch prechodne do 45 km/h.