Sunday, September 30, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
Ukrajinská opozičná líderka Julia Tymošenková sa pravdepodobne stane novou premiérkou krajiny, ak sa potvrdia odhady výsledkov predčasných parlamentných volieb. Pre tlačovú agentúru Interfax to včera večer povedal vysokopostavený predstaviteľ strany Naša Ukrajina-Ľudová sebaobrana. Rozhodovalo o tom viac ako 37 miliónov voličov. Oficiálne výsledky budú známe v priebehu dnešného dňa.

Mjanmarská vojenská junta povolala do Rangúnu a do najväčších miest ďalšie tisíce policajtov a vojakov, ktorí majú obyvateľov odradiť od ďalších protivládnych protestov. Príslušníkov poriadkových síl je v Rangúne podľa odhadov už najmenej 20-tisíc. Pokračuje aj masové zatýkanie demonštrantov. Štátne médiá ohlásili znovunastolenie poriadku "po najmenšom možnom použití sily".

Obrovskú erupciu sopky, ktorá lávou a popolom pokryla jemenský ostrov v Červenom mori, spozorovala včera večer flotila NATO smerujúca k Suezskému kanálu. Jemenská vláda požiadala NATO o pomoc pri záchrane ľudí.

Od dnes, prvého októbra živnostenské úrady získali nové kompetencie. Budúci podnikateľ si práve tu splní všetky administratívne náležitosti, čo by mu malo podnikanie uľahčiť. Na živnostenskom liste sa bude uvádzať len jedna živnosť, čo bude spoplatnené stokorunovým kolkom. U koncesovaných živností to bude tisíc korunový kolok. Zmena nastane aj pre remeselníkov. Už nebudú musieť dokazovať svoju odbornú spôsobilosť vo vzťahu k rokom praxe.

Naše úrady budú od dnes prísnejšie posudzovať žiadosti cudzincov o udelenie štátneho občianstva. Namiesto 5tich rokov budú potrebovať až 8 ročný trvalý pobyt na Slovensku. Sprísňuje sa aj ovládanie slovenského jazyka. Po novom ho musia ovládať slovom aj písmom. Ich jazykové znalosti bude skúšať komisia.

Štyroch zranených policajtov si podľa predbežných informácii vyžiadali zrážky medzi fanúšikmi trnavského Spartaka a bratislavského Slovana počas futbalového zápasu v Trnave a po jeho skončení. Polícia nezaznamenala väčšiu bitku fanúšikov, no po zápase na tribúnach i neskôr v meste hádzali fanúšikovia z oboch táborov kamene po sebe aj po policajtoch. Zápas sa skončil nerozhodne 1:1.

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nedotiahla svoje celotýždňové snaženie na turnaji WTA Tour v Luxemburgu do úspešného konca. Vo včerajšom finále podľahla druhej nasadenej Srbke Ane Ivanovičovej 6:3 a 2x 4:6.
************************************

Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 19 až 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st. Slabý vietor alebo bezvetrie.