Thursday, September 27, 2007

Pripravil Michal Novák

11:00 27.09.2007

Mjanmarskí vojaci dnes prikázali desaťtisícom demonštrantov v centre Rangúnu, aby sa do 10 minút rozišli, inak použijú "extrémne opatrenia". "Všetci na cestách a uliciach, všetci musia ihneď odísť," varovali. Podľa svedkov jednu z ulíc zablokovalo asi 200 vojakov a policajtov, zatiaľ čo poriadková polícia bila obuškami do demonštrantov. Dnes nadránom mjanmarské zložky uskutočnili razie v dvoch budhistických kláštoroch a najmenej 70 mníchov zatkli.

Očakáva sa, že víťazom predčasných parlamentných volieb, ktoré budú na Ukrajine v nedeľu, bude Strana regiónov terajšieho premiéra Viktora Janukovyča. Nepredpokladá sa však, že voľby ukončia krízu ukrajinskej politickej scény. Dôvodom je , že výsledky sa nebudú výrazne líšiť od predchádzajúcich volieb a nevzíde z nich jasný víťaz.

Traja možní demokratickí kandidáti na post amerického prezidenta včera večer v televíznej diskusii pripustili, že nemôžu zaručiť stiahnutie vojakov USA z Iraku v najbližších rokoch. "Domnievam sa, že je ťažké plánovať na štyri roky," povedal senátor Barack Obama. "Je veľmi ťažké vedieť, čo zdedíme," dodala senátorka Hillary Clintonová. "Nemôžem urobiť tento záväzok," povedal bývalý senátor John Edwards.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf dnes zaregistroval svoju kandidatúru pre prezidentské voľby, ktoré budú 6. októbra. Okolo budovy, v ktorej sídli volebná komisia, nasadili stovky príslušníkov poriadkovej polície a špeciálnych jednotiek a bezpečnostné sily zablokovali všetky cesty k budove. Úrady zatkli stovky opozičných aktivistov a lídrov.

Írsky premiér Bertie Ahern sa včera tesne vyhol odvolaniu z funkcie. Ahern čelil hlasovaniu o nedôvere v parlamente. Hlasovalo sa po premiérovom svedectve v korupčnom procese, ktorý odhalil, že Ahern v polovici 90. rokov prijal viac než 100 000 eur od podnikateľov. Poslanci mu však vyslovili dôveru. Ahern sa teší obľube vo svojej krajine, premiérom je od roku 1997.

Podmorské zemetrasenie o sile 6,4 včera opäť zasiahlo západnú Indonéziu. Škody alebo obete z oblasti nehlásia. Ostrov Sumatra sa stále spamätáva zo série silných septembrových zemetrasení, ktoré si vyžiadali takmer dve desiatky obetí.

Prudké dažde, ktoré postihli juh Brazílie, pripravili o život štyroch ľudí a tisíce obyvateľov museli opustiť svoje domovy. Rozvodnené rieky zaplavili 58 miest.

Vláda Slovenskej republiky chce, aby sa rýchlostná cesta R2 Zvolen - Rimavská Sobota - Rožňava - Košice realizovala do konca roku 2012. Ceny diaľničných nálepiek sa v budúcom roku nebudú zvyšovať. A spoplatnenie obchvatov Tornale a Oždian sa ruší od začiatku budúceho roka.

Prešovský samosprávny kraj by na vysporiadanie pozemkov pod cestami druhej a tretej triedy potreboval viac ako tri miliardy korún. "Momentálne sa týmto problémom nezaoberáme, musíme ho riešiť spolu so štátom. Evidujeme 80 žiadostí od majiteľov týchto pozemkov o ich vysporiadanie," informovala hovorkyňa Prešovského kraja Veronika Fitzeková. Ak chcú samosprávy získať peniaze na opravy týchto ciest z eurofondov, musia byť pozemky pod nimi vysporiadané.

Asi 50 zamestnancov košického magistrátu príde o prácu, ak mestskí poslanci na dnešnom rokovaní schvália návrh novej organizačnej štruktúry. Predpokladá sa, že zmeny znížia výdavky na chod magistrátu približne o dvadsať miliónov korún.
Sport

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvládla aj druhý zápas na turnaji v Číne a po víťazstve 6:1, 6:2 nad neznámou Číňankou Šan-šan Song postúpila už do štvrťfinále.

Hokejisti Los Angeles Kings zvíťazili na turnaji v rakúskom Salzburgu. Vo finále zdolali švédsky tím Färjestad 4:3. Jeden gól dal slovenský obranca Višňovský. Kings sa dnes presunú do Londýna, kde ich cez víkend čakajú prvé dva zápasy novej sezóny NHL s Anaheimom.

V Anglickom Ligovom pohári Coventry vyradilo Manchester United. Manchester nezvládol zápas na vlastnom ihrisku a prehral šokujúco 0:2

***********
Dnes bude oblačno až zamračené a na mnohých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele i búrky.
Najvyššia denná teplota 16 až 20 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h, na západe
miestami v nárazoch prechodne do 45 km/h.