Tuesday, September 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

13.00
Desaťtisíce ľudí s budhistickými mníchmi začalo dnes novú protivládnu demonštráciu aj napriek varovaniam junty, aby nezasahovali do politiky. Včera viedli demonštráciu viac ako 100 tisíc ľudí. Armáda zatiaľ do protestov nezasiahla.

Americký prezident George Bush dnes oznámi nové sankcie voči vládnucej vojenskej junte v Mjanmarsku. Svetoví lídri vyzvali mjanmarskú juntu, aby zachovala zdržanlivosť a varovali, že bude niesť zodpovednosť za všetky násilné zásahy proti demonštráciám.

Záplavy v Afrike sa rozšírili do 22 krajín vrátane Etiópie, Nigeru a Sudánu. Prívalové dažde v v týchto krajinách postihli vyše 800 tisíc ľudí. Najhoršie záplavy za posledných 30 rokov od augusta postihli odhadom 1,5 milióna ľudí v 18 krajinách.

Ruský prezident Vladimir Putin včera vymenoval nových ministrov hospodárstva a zdravotníctva. Zmeny vo vláde sa očakávali. V rusku budú parlamentné a prezidentské voľby. Kandidátom opozície na prezidenta je šachový veľmajster Garri Kasparov. Voľby budú na budúci rok.

Koncesionárske poplatky vo výške 140 korún mesačne bude platiť každý, kto odoberá elektrickú energiu. Vyplýva to z návrhu zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Slovenskou televíziou a Slovenským rozhlasom, ktorý dnes schválila vláda. Na účel výberu poplatkov vytvoria verejnoprávne inštitúcie novú spoločnosť.

Slováci by podľa prieskumu spoločnosti Polis Slovakia chceli za budúceho prezidenta Ivana Gašparoviča, opozičnú poslankyňu a exministerku práce Ivetu Radičovú alebo premiéra Roberta Fica. V prieskume dostali všetci traja politici zhruba rovnakú podporu okolo dvadsať percent. Prezidentské voľby budú v roku 2009.


Minister zahraničných vecí Ján Kubiš rokoval v New Yorku s námestníkom ministerky zahraničných vecí USA pre európske záležitosti Danielom Friedom a vyslancom USA pre Kosovo Frankom Wisnerom. Témou rozhovoru bola celá škála vzťahov vrátane vízovej otázky.

V južnom Mexiku sa zrútilo lietadlo s troma tonami kokaínu. Pred pádom stroj prenasledovali vojenské vrtuľníky. Vo vraku sa nenašli žiadne telá. Podľa miestnej polície krúžil stroj nad mestom takmer dve hodiny.

Polhodinový časový posun, ktorý chcel venezuelský prezident Hugo Chávez zrealizovať do budúceho pondelka, sa z technických dôvodov odkladá. Juhoamerický štátnik sa však uskutočnenia tohto kroku v žiadnom prípade nemieni vzdať, informovali dnes miestne médiá. Chávez chcel od pondelka posunúť čas o pol hodiny dozadu.

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 17 rokov zavŕšili úspešný turnaj 1. kola kvalifikácie ME 2008. V Škótsku vyhrali aj tretí zápas, s outsiderom z Lichtenštajnska si poradili v pomere 5:0.
*******************************
P O P O L U D N I E:
Jasno až polojasno, k večeru na západe pribúdanie oblačnosti.
Najvyššia denná teplota 19 až 24 stupňov. Vietor južných smerov do 5 m/s.