Monday, September 24, 2007

Pripravil Michal Novák

13:00 24.09.2007

Dvaja ľudia zahynuli a jeden je nezvestný po záplavách na východe Španielska. 44-ročný Nemec sa utopil v garáži. Dvoch ľudí voda odniesla v terénnom aute. Jednu obeť už našli po druhej osobe sa pátra. Silné zrážky skomplikovali situáciu aj na Malorke v Stredozemnom mori - po zaplavení niekoľkých staníc metra v hlavnom meste Palma museli úrady uzavrieť celý systém metra.

Centrom kosovskej metropoly Priština otriasol dnes asi druhej ráno silný výbuch. Explózia si v nákupnom centre, kde bolo otvorených niekoľko kaviarní a reštaurácií, vyžiadala dva ľudské životy a 10 ľudí zranila. Príčiny výbuchu ani útočník zatiaľ nie sú známe. Kosovo je formálne stále súčasťou Srbska, provinciu však spravuje OSN a NATO.

Pakistanská polícia zadržala dnes desiatky ľudí, ktorí protestovali proti prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi. Opozičné strany tvrdia, že polícia za posledné dni zatkla už stovky ich prívržencov. V sobotu úrady nariadili aj preventívnu väzbu niektorých opozičných lídrov s tým, že plánujú vyvolať nepokoje. Úrady zakázali v Islamabade zhromaždenia viac než piatich ľudí. Parlament bude voliť hlavu štátu 6. októbra. Mušarráf chce byť opäť prezidentom.


Najmenej 30 tisíc ľudí, vrátane 15 000 budhistických mníchov, pochodovalo dnes mjanmarským hlavným mestom Rangún. Pagoda Šwedagon je v meste ohniskom protestov od minulého utorka, pondelkové protesty sú zatiaľ najväčšou demonštráciou proti vláde vojenskej chunty za takmer dve desaťročia od povstania , ktoré armáda brutálne potlačila.

Dnes pokračuje pojednávanie o zločinoch spáchaných počas režimu Saddáma Husajna s 15 obžalovanými. Medzi nimi je aj Chemický Ali, ktorý je obvinený z potlačenia šiitského povstania na juhu krajiny po vojne v Perzskom zálive v roku 1991. O život v tedy prišlo približne 100 tisíc šiitov.
Chemický Alí, by mal byť čoskoro popravený po rozsudku v inom procese pre zorganizovanie masakry kurdských dedinčanov v roku 1988.

Národná rada posunula do druhého čítania vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení. Návrh podporilo 84 poslancov vládnej koalície.

Sport

Slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa opäť vrátila na 10. miesto v rebríčku WTA tour. Slovenská dvojka Dominika Cibulková postúpila z 57. na 52. pozíciu, a zatiaľ je najvyššie v kariére. Na prvom mieste je - Belgická tenistka Justine Heninová.

Medailovú zbierku slovenska na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v brazílii rozšírili v C2 súrodenci Pavol a Peter Hochschornerovci o ďalšie zlato a kajakárka Elena Kaliská o striebro v kategórii K1 žien. Slovensko tak získalo dve zlaté, jednu striebornú a jednu bronzovú medailu.

Hokejová extraliga:
Kežmarok - HK Ardo Nitra 3:0
Košice - Lipt. Mikuláš 4:1
Slovan - Skalica 3:1
Martin - Žilina 1:2
Zápas Slovenskej 20 a Popradu preložili kvôli chrípke popradských kamzíkov.

Slovenskí tenisti prehrali s Kórejskou republikou v súboji o účasť v budúcoročnej svetovej skupine Davisovho pohára 2:3.

****************

Popoludní bude jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota 19 až 24 stupňov.
Slabý premenlivý vietor.