Wednesday, September 26, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

11.00
Mjanmarská armáda a polícia dnes použila varovné výstrely do vzduchu a slzný plyn, aby rozohnala tisíce ľudí v uliciach Rangúnu. Tí prišli povzbudiť asi tisíc budhistických mníchov pochodujúcich do centra mesta. Ako uviedli svedkovia, ľudia hľadali úkryt v budovách. Vojakov a políciu nasadili v okolí pagody Sule v centre Rangúnu potom, ako vojenský režim v utorok zakázal zhromažďovanie a Rangún vyhlásil za "zakázanú zónu".

Zrušenie Benešových dekrétov požadovalo včera večer v Budapešti vyše 300 demonštrantov s maďarskými národnými vlajkami pred sídlom slovenského veľvyslanectva. Organizátori podujatia sa neúspešne pokúsili odovzdať petíciu slovenskému veľvyslanectvu, ktorej budovu obkolesila polícia kovovými bariérami.

Poľský Inštitút pamäti národa na internete zverejnil tajné spisy bývalej komunistickej polície. Medzi prvými sú záznamy o bratoch Kaczyńských, z ktorých je Jaroslaw premiérom a Lech prezidentom.

Najmenej 60 robotníkov zahynulo dnes pri zrútení rozostaveného mosta na juhu Vietnamu. Ďalších 100 osôb je zatiaľ nezvestných. K nešťastiu došlo zo zatiaľ neznámych príčin na stavbe mosta v meste Can Tho, asi 170 km južne od Hočiminovho Mesta. Podľa vietnamskej televízie mohlo dôjsť k oslabeniu základov stavby v dôsledku dažďov.

Cestujúci využívajúci služby železničnej dopravy v krajinách Európskej únie, ktorí budú cestovať cez viac ako jednu krajinu v rámci EÚ, si budú môcť podľa nových pravidiel nárokovať vrátenie časti cestovného v prípade, že vlak bude meškať. Nové pravidlá schválil včera Európsky parlament.

Väčšina nemocníc nedodržiava novelu Zákonníka práce, ktorá platí už takmer mesiac. Ak by tak nerobili a pracovali by len 56 hodín v týždni, ambulancie by zostali prázdne. Odborári tvrdia, že zdravotnícke zariadenia by potrebovali aspoň o 20 percent lekárov viac. Slovenských pacientov tak čo nevidieť nebude mať kto liečiť.

So štyrmi vzácnymi kovmi a rovnakým počtom miesteniek na budúcoročnú olympiádu v čínskom Pekingu sa včera popoludní vrátili slovenskí reprezentanti z majstrovstiev sveta v brazílskom Foz do Iguassu. V olympijských disciplínach sa Slovensko stalo najúspešnejšou krajinou na šampionáte, keď v štyroch kategóriách získali vodáci spod Tatier dve zlaté (v C1 Michal Martikán a v C2 bratia Hochschornerovci) a jednu striebornú medailu (v K1 žien Elena Kaliská). Potvrdili tým, že v tomto športe sú svetovou jednotkou.

Slovenský reprezentant v snoubordkrose Radoslav Židek nedokončil prvé kolo kvalifikácie na pretekoch Svetového pohára v čilskom stredisku Valle Nevado a do druhého kola už nenastúpil.

Slovenská curlingová reprezentácia úspešne odštartovala svoje účinkovanie na majstrovstvách Európy v mixoch v Madride, keď vo svojom úvodnom zápase zvíťazila nad Litvou 8:4.
*******************************
Jasno až polojasno. Popoludní oblačno a ojedinele prehánky alebo občasný dážď. Najvyššia denná teplota 17 až 20 st. Vietor od juhovýchodu bude fúkať rýchlosťou do 6m/s.