Friday, September 21, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

18.00
Pred mexickým tichomorským pobrežím sa opäť sformoval hurikán. Tropickú búrku s názvom Ivo sprevádzajú lejaky a víchrice. Dosahuje rýchlosť vetra až 120 km/h. Teraz sa pohybuje pomaly smerom k mexickému polostrovu Baja Kalifornia.

Česká polícia včera rozbila 14-člennú skupinu podozrivú z pašovania ľudí z Ázie. Pri raziách v Prahe, Brne a severných častiach krajiny sa podarilo zadržať aj Číňana, ktorého považujú za vodcu skupiny v Česku. Úlohou českých členov bolo preberanie migrantov na slovenskej hranici, ich dočasné ubytovanie v Prahe a preprava do Nemecka.

Nakazené jedlo otrávilo v Číne 280 detí. Podľa správy tlačovej agentúry Sinchua išlo pravdepodobne o pokazenú ovsenú kašu a staré pečivo. Väčšina detí je z najhoršieho vonku, ale 16 ich je stále v kritickom stave v nemocnici. Otrava jedlom je v čínskych školách častým problémom hlavne vo vidieckych oblastiach. Dodávatelia školských jedální znižujú náklady na úkor hygieny.

Žiakov v Poľsku budú v školách sledovať kamery. Ministerstvo školstva dúfa, že tak zníži agresivitu a detskú kriminalitu. Každá škola, ktorú navštevuje viac ako 200 žiakov musí kamery nainštalovať do roku 2009. Za priestupky žiakom hrozia tresty, vrátane vylúčenia zo školy alebo umiestnenia do ústavu.

V pohorí Západných Tatier skolaboval včera podvečer 62-ročný anglický turista. Srdcové ťažkosti u neho nastali v oblasti Baranca, ktorý je vo vyše 2-tisíc metrovej nadmorskej výške. Muža sa už nepodarilo oživiť," povedal službukonajúci Horskej služby v Žiarskej doline. Turistickú skupinu tvorili štyria ľudia a medzi nimi aj manželka zosnulého turistu. Podľa jej slov jej muž obľuboval hory, patril medzi zdatnejších návštevníkov.

Slovenský tenista Martin Kližan prehral v baražovom súboji o postup do svetovej skupiny Daviosovho s Kórejčanom Hjung-taik Leeom hladko 3:6, 0:6, 1:6.

***********************************
N O C:
Prevažne jasno. Najnižšia nočná teplota 5 až 1 stupeň.
Nadránom sa miestami aj v nížinách vyskytne prízemný mráz.
Bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor.

S O B O T A:
Jasno až polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo aj nízka oblačnosť, v nížinách prízemný mráz. Najvyššia denná teplota 17 až 21 stupňov, na severe miestami chladnejšie. Slabý premenlivý vietor do 5 m/s.