Thursday, September 20, 2007

Pripravil Michal Novák

18:00 20.09.2007

Európska únia sa dnes pripojila k opozícii voči rozhodnutiu Izraela vyhlásiť Pásmo Gazy za "nepriateľské územie". Únia vyzvala židovský štát, aby svoj krok prehodnotil. Včerajšie vyhlásenie izraelskej vlády, ktorá plánuje zastaviť dodávky elektrickej energie a paliva do Pásma Gazy, vyvolalo veľké znepokojenie. Gaza je jedno z najhustejšie obývaných miest na svete, ktoré už trpí pod vplyvom ekonomických sankcií, uzavretím hraníc a izraelskými vojenskými operáciami.

Záchranári ktorí odstraňujú škody po prívalových dažďoch na severe Slovinska našli telá ďalších dvoch obetí. Počet ľudí, ktorí po silných dažďoch a záplavách zahynuli, tak stúpol na šesť. Prírodný živel poškodil stovky domov, vysoká voda odniesla so sebou mosty a autá. Dve dediny zostali odrezané od sveta, keď most a cestu k nim odplavila voda. Potraviny a potrebnú pomoc obyvateľom doviezli vrtuľníky.

V mnohých kresťanských štvrtiach a mestách v Libanone sú dnes po včerajšej vražde protisýrskeho poslanca zavreté obchody, banky, školy a univerzity. "Nie je ťažké uhádnuť, že Sýria stojí za vraždami všetkých lídrov, ktorí sú proti nej zaujatí," povedal bankový úradník. K bombovému útoku došlo niekoľko dní pred voľbou nového prezidenta. Novú hlavu štátu má voliť parlament.

Turkménsko je pripravené predávať niektoré zo svojich obrovských zásob zemného plynu do Európy. Plyn by chcelo dodávať cez Kaspické more. Turkménsko je jednou z krajín s najväčšími zásobami zemného plynu a po Rusku je druhým najväčším producentom zemného plynu. Celý jeho export zatiaľ funguje cez plynovody kontrolované ruským štátnym plynovým gigantom Gazprom.

Vyšší vojenský súd v Trenčíne dnes potvrdil 25-ročný trest pre 34-ročného expolicajta Floriána Zaťka, ktorý vlani v júni vyvraždil svoju rodinu v Neninciach v okrese Veľký Krtíš. Na súde boli rodičia zavraždenej manželky. Tým sa trest 25 rokov za tri vraždy zdá málo. Proti rozsudku nie je možné odvolanie.

Dnes bude v Klube Zóna Domu kultúry v Poprade koncert známych českých pesničkárov Ivana Hlasa, Olina Nejezchlebu a Norberta Kovacsa. Koncert sa začne o siedmej večer.

Kurzy NBS platné od zajtra
EUR1 33,83
USD1 24,10
GBP1 48,39

Sport

Zajtra sa pre slovenských tenistov začne bratislavský druhý pokus o návrat medzi elitnú šestnástku. Bojovať budú s výberom Kórejskej republiky. Slovákom bude chýbať v Davisovom pohári Dominik Hrbatý, ktorý je po operácii lakťa.
Ako prvý nastúpi vo dvojhre Martin Kližan zajtra o tretej popoludní a večer bude hrať Lukáš Lacko.

********************************

V noci bude prevažne jasno.
Najnižšia nočná teplota 5 až 0, v dolinách a kotlinách miestami okolo -2 stupňov.
Zajtra cez deň bude jasno až polojasno. Zrána v nižších polohách hmlisto.
Najvyššia denná teplota 15 až 19 stupňov.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 8 stupňov.
Slabý premenlivý vietor.

U P O Z O R N E N I E:
Nadránom sa aj v nížinách na viacerých miestach vyskytne prízemný mráz.