Monday, September 24, 2007

Pripravil Michal Novák

8:00 25.09.2007

Pri čelnej zrážke autobusov v Afganistane zomrelo 40 ľudí. Na diaľnici sa zrazili dva zájazdové autobusy. Čelný náraz vo vysokej rýchlosti neprežilo asi 15 žien a detí, a 25 mužov. Na Afganských dialnicia nie je pre autobusy obmedzená rýchlosť.

Väčšina ľudí si myslí, že svet musí v najbližších rokoch podniknúť kroky proti klimatickým zmenám. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky v 21 krajinách. Za razantné kroky sú najmä Španieli, Taliani a Francúzi. Väčšina obyvateľov je za to, aby emisie obmedzili aj bohaté aj rozvojové krajiny.

Záplavy v Afrike sa rozšírili do 22 krajín vrátane Etiópie, Nigeru a Sudánu. Prívalové dažde v v týchto krajinách postihli vyše 800 000 ľudí. Najhoršie záplavy za posledných 30 rokov od augusta postihli odhadom 1,5 milióna ľudí v 18 krajinách.

Ruský prezident Vladimir Putin včera vymenoval nových ministrov hospodárstva a zdravotníctva. Zmeny vo vláde sa očakávali. V rusku budú parlamentné a prezidentské voľby. Kandidátom opozície na prezidenta je šachový veľmajster Garri Kasparov. Voľby budú na budúci rok.

Dolná komora japonského parlamentu dnes zvolila za predsedu vlády Jasua Fukudu. Japonský expremiér Šinzo Abe a jeho kabinet odstúpili po roku vládnutia. Jeho vládu postihla séria škandálov. Zo svojich postov museli odstúpiť štyria ministri a jeden pre korupčný škandál spáchal samovraždu.

Včera na zasadnutí Európskeho Parlamentu nemeckí a maďarskí poslanci ostro kritizovali Slovensko za deklaráciu o Benešových dekrétoch. Europoslanec Vladimír MAŇKA povedal, že "Európska komisia považuje otázku dekrétov prezidenta Beneša za vyriešenú a uzavretú"Na základe neustálych snáh o otváranie týchto dekrétov schválila NR uznesenie o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov. Podľa nemeckého poslanca FERBER uznesenie "v sebe nemá ducha zmierenia a pochopenia" a maďarskú, ako aj nemeckú menšinu "označuje za nepriateľov"

Skládky odpadu nemožno zatvoriť ihneď, tvrdí Slovenská inšpekcia životného prostredia. Reaogovala na výzvu občianskeho združenia Priatelia Zeme a organizácie Greenpeace. Ochranári vyzvali na zatvorenie asi 50 skládok komunálneho odpadu, ktoré využívajú dočasné povolenia, lebo nie sú bezpečné pre životné prostredie. zo strany týchto organizácií ide prinajmenšom o nedorozumenie. Skládky, na zatvorenie ktorých vyzývajú, sú totiž v prevádzke v súlade s našimi i európskymi legislatívnymi normami." povedal hovorca inšpekcie Michal Štefánek.

Kurzy NBS:
EUR1 34,14
USD1 24,19
GBP1 48,98

Trénerska dvojica Ján Majdek a Rudolf Záruba ostáva na lavičke hokejistov hokejového klubu Liptovský Mikuláš. Majú pred sebou ešte minimálne tri zápasy. Nie je vylúčené, že tam zotrvajú až do konca ročníka. Majdek a Záruba vystriedali na lavičke dvojicu Milan Jančuška, Jerguš Bača po piatom kole. Ešte o jedno kolo menej ako Jančuška s Bačom vydržali na lavičke Nitry Ivan Dornič s Marcelom Ozimákom, ktorých nahradili Rostislav Vlach s Janom Nelibom.

************

Dnes bude jasno až polojasno, popoludní na západe pribúdanie oblačnosti. Predpoludním v nižších polohách miestami hmla.
Najvyššia denná teplota 19 až 24 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 13 st.
Vietor južných smerov do 20 km/h.