Friday, September 28, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

9.00
V Mjanmarsku vyhlásili zákaz vstupu do piatich hlavných budhistických kláštorov. Vojenská chunta sa snaží potlačiť protivládne demonštrácie mníchov, pri ktorých prišlo o život nejmenej deväť osôb.

Viac ako tisíc Mjanmarčanov sa zhromaždilo pred veľvyslanectvom v Malajzii, aby tu vyjadrili silný nesúhlas s násilným potlačením protivládnych demonštrácií vo svojej krajine.

Tropická búrka Lorenzo zosilnela na prvý stupeň hurikánu a okolo 14. hodiny SELČ by mal živel doraziť na pevninu neďaleko mexického mesta Tuxpan. Z oblasti evakuovali 100-tisíc ľudí. Rýchlosť vetra Lorenza dosahovala o polnoci miestneho času 130 km/h.

Európsky parlament včera vyzval členské krajiny Európskej únie, aby na 62. Valnom zhromaždení OSN predložili rezolúciu o celosvetovom moratóriu na trest smrti. Zaistilo by sa tak jej prijatie ešte v priebehu tohto roka. Europoslanci takisto podporili snahy Európskej komisie, ktorá chce dosiahnuť, aby bol 10. október Európskym dňom proti trestu smrti. Túto iniciatívu Bruselu však blokuje Poľsko, podľa ktorého takýto deň nie je potrebný, keďže v EÚ sa trest smrti nevykonáva.

Svetová banka včera prisľúbila rekordných 3 a pol miliardy dolárov na pomoc najchudobnejším krajinám sveta. Banka tiež vyzvala darcovské krajiny na zvýšenie pomoci 80-tim najchudobnejším, hlavne africkým krajinám.

Zajtra bude v Tatrách veľké upratovanie. Štátne lesy TANAP-u pripravili už 29. ročník podujatia Čisté hory. Do akcie sa môžu zapojiť aj dobrovoľníci, ktorí pomôžu pri upratovaní najnavštevovanejších turistických trás po skončení letnej turistickej sezóny. Účastníci minuloročnej akcie Čisté hory vyzbierali 650 kg odpadkov. Do čistenia tatranských chodníkov sa zapojilo viac ako 1 800 dobrovoľníkov. Zajtra sa bude upratovať aj v Pieninskom národnom parku.

Slovenskí tenisti nastúpia v 2. kole 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára (11-13. apríla 2008) na domácej pôde proti Gruzínsku. Rozhodol o tom včerajší žreb v sídle ITF v Londýne, pri ktorom Slovensko spoločne s Chorvátskom, Bieloruskom a Holandskom figurovalo medzi kvartetom nasadených tímov.

Hokejová extraliga dnes pokračuje 9-tym kolom 17:00Kežmarok - Poprad 17:30Trenčín - Žilina, 17:00 slovenská 20 - Martin, 17:30Košice - Zvolen, 18:00Slovan - LM, 17:00 Skalica - Nitra

********************************
Oblačno až zamračené. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky,
ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 15 až 19, na krajnom východe okolo 22 st.
Vietor od juhu do 8 m/s, v nárazoch miestami okolo 12 m/s.