Tuesday, September 25, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

26.9. 7.00
Organizácie na ochranu ľudských práv včera vyzvali OSN a spojencov Mjanmarska, aby zakročili proti vojenskej junte a zabránili jej v násilnostiach proti pokojne protestujúcim obyvateľom krajiny. Amnesty International informovala, že Bezpečnostná rada OSN musí do tejto ázijskej krajiny vyslať svoju misiu, ktorá by zabránila potenciálnym stretom medzi demonštrantami a úradmi.

V Mjanmarsku vyšli včera napriek varovaniu vojenskej junty do ulíc tisíce mníchov. Ignorovali výzvu na ukončenie protestov, ktoré trvali už ôsmy deň. Aj napriek varovaniam armády sa tisíce obyvateľov pridalo k demonštrantom. Včera v Rangúne demonštrovalo opäť 50 až 100 tisíc ľudí. Strach z násilnej konfrontácie v krajine však narastá. Podľa britského premiéra Gordona Browna "Je nevyhnutné, aby mjanmarské úrady využili príležitosť začať proces skutočnej politickej reformy".

Niekoľko stoviek ľudí sa včera večer zišlo pred slovenským veľvyslanectvom v Budapešti na protestnom zhromaždení proti Benešovým dekrétom. Akciu zvolal Svetový zväz Maďarov za účasti ďalšej desiatky krajne pravicových maďarských organizácií. Demonštranti odsudzovali uznesenie slovenského parlamentu z minulého týždňa, ktoré označilo majetkovoprávne dôsledky povojnových dekrétov vtedajšieho československého prezidenta ako nedotknuteľné, zároveň sa však dištancovalo od princípu kolektívnej viny. Dekréty ako také sú podľa nich nezlúčiteľné s právom a s humanizmom.

Poľský Inštitút pamäti národa na internete zverejnil tajné spisy bývalej komunistickej polície. Medzi prvými sú záznamy o bratoch Kaczyńských, z ktorých je Jaroslaw premiérom a Lech prezidentom.

Vláda Fidela Castra na Kube sa chýli ku koncu. V prejave na Valnom zhromaždení OSN to vyhlásil americký prezident George Bush. Kubánska delegácia na protest opustila rokovaciu sálu. Kubánska misia pri OSN krátko po Bushovom prejave vydala vyhlásenie, podľa ktorého bol odchod kubánskej delegácie "vyjadrením hlbokého nesúhlasu s arogantným a podpriemerným prejavom prezidenta Busha".

Do konca týždňa máte čas na zmenu zdravotnej poisťovne. Niektoré pobočky budú mať otvorené aj cez víkend. Stačí vyplniť prihlášku vami vybratej novej poisťovne. Starý preukaz si nechajte do konca roka.

Kauza Hedvigy Malinovej naberá druhý dych. Potom, čo zistil chyby vo vyšetrovaní, generálny prokurátor Dobroslav Trnka odobral prípad nitrianskemu vyšetrovateľovi. Bude sa ním zaoberať nový tím piatich vyšetrovateľov a prokurátorov.

Včera pred 7-mou večer sa pred obcou T.Matliare stala vážna dopravná nehoda, pri ktorej sa zranilo viacero osôb. Na mieste nehody zasahovali Hasiči PP a privolané sanitky RZP. Z nákladného auta vypadol kmeň stromu a zasiahol auto idúce v protismere. Cesta je už prejazdná.

So štyrmi vzácnymi kovmi a rovnakým počtom miesteniek na budúcoročnú olympiádu v čínskom Pekingu sa včera popoludní vrátili slovenskí reprezentanti z majstrovstiev sveta v brazílskom Foz do Iguassu. V olympijských disciplínach sa Slovensko stalo najúspešnejšou krajinou na šampionáte, keď v štyroch kategóriách získali vodáci spod Tatier dve zlaté (v C1 Michal Martikán a v C2 bratia Hochschornerovci) a jednu striebornú medailu (v K1 žien Elena Kaliská). Potvrdili tým, že v tomto športe sú svetovou jednotkou.

8. kolo hokejovej extraligy: Poprad - Košice 5:2, Žilina - Skalica 3:1, Liptovský Mikuláš - Kežmarok 4:1, Martin - Trenčín 1:5, Nitra - Slovan 1:4.
*******************************
Jasno až polojasno. Popoludní oblačno a ojedinele prehánky alebo občasný dážď. Najvyššia denná teplota 17 až 20 st. Vietor od juhovýchodu bude fúkať rýchlosťou do 6m/s.