Thursday, June 21, 2007

Pripravila Katarína Plavčanová

12.00
Premiéri a prezidenti 27 členských krajín Európskej únie sa dnes zídu v Bruseli, aby na summite, ktorým sa ukončí polročné nemecké predsedníctvo, hľadali pod vedením nemeckej spolkovej kancelárky Angely Merkelovej náhradu za euroústavu odmietnutú v roku 2005 holandskými a francúzskymi voličmi.

SR bude zastupovať premiér Robert Fico a minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Podľa vyjadrenia nemeckého predsedníctva sa na summite bude diskutovať približne o 15 sporných bodoch, z toho päť či šesť označil Berlín za kľúčové, pričom najproblematickejším je požiadavka Poľska na zmenu prerozdelenia hlasov jednotlivých členských krajín pri procese rozhodovania.

Americká armáda stupňuje útoky proti sieťam al-Kájdy v Iraku. Okolo desaťtisíc amerických a irackých vojakov za podpory helikoptér spustilo včera operáciu s cieľom vykoreniť v regióne militantov z al-Kájdy.

Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko navrhujú odložiť udelenie nezávislosti Kosovu o ďalších 120 dní. Podľa ich návrhu rezolúcie, po tejto 120-dňovej lehote má generálny tajomník OSN Pan Ki-mun okamžite zvolať rokovania o konečnom statuse Kosova. Rusko, ktoré sa už dlhodobo stavia proti nezávislosti Kosova a ako jeden zo stálych členov BR OSN má právo veta, už oznámilo, že ani tento nový návrh nebude akceptovať.

Silné búrky a následné lokálne povodne zasiahli v noci na dnes viaceré regióny rakúskej spolkovej krajiny Salzbursko. Dažďová voda zaplavila desiatky ciest, pivníc a podzemných garáží. Informácie o škodách nie sú známe, informuje rakúska agentúra APA.

Slovensko by sa malo stať súčasťou schengenského systému v januári 2008.
Kamerový systém na sledovanie 98-kilometrovej slovensko-ukrajinskej hranice dodá Ministerstvu vnútra súkromná firma z Novej Dubnice. Objednávka má hodnotu takmer 33 mil. korún bez DPH.

Odsúdení majú v Žiline možnosť odpykať si trest prácou pre mesto. V marci tohto roka začal pre mesto pracovať prvý odsúdený, od júna sa k nemu pripojil ďalší. Aplikovanie alternatívneho trestu sa stretlo u občanov s kladným ohlasom. Odsúdení pomáhajú pri sťahovaní nábytku a robia čistiace a natieračské práce. Výkon trestu povinnej práce nie je na Slovensku až tak známy, do praxe sa dostal minulý rok. Využíva ho len niekoľko miest, v Žiline tak urobili prvýkrát. Nejde však o páchateľov závažnej trestnej činnosti.

Ak bude naďalej pretrvávať súčasný ráz počasia, je pravdepodobné, že početnosť podkôrneho hmyzu sa v priebehu roka zdvojnásobí. Pre TASR to uviedol vedúci odboru ochrany lesa Národného lesníckeho centra vo Zvolene Andrej Kunca. Po príchode teplého počasia a tropických letných dní sa objavujú stovky až tisíce suchých stromov, konštatoval odborník.

V súboji o semifinále na turnaji WTA v Holandsku dnes Danielu Hantuchovú čaká atraktívna súperka – Srbka Ana Ivanovičová. Finalistka nedávneho grandslamového Roland Garros je vo výbornej forme. Stretnutie bude mať aj príchuť akejsi predpremiéry pred júlovým fedcupovým duelom proti Srbsku. Do semifinále sa Hantuchovú dostala cez američanku Meghann Shaughnessyovou, ked jej súperka zápas pre zranenie členka vzdala.


*********************************
P O P O L U D N I E:
Polojasno až oblačno a miestami, najmä na západe a k večeru prehánky a búrky, ojedinele aj s krupobitím. Juhovýchodný až južný vietor 2 až 6 m/s. Najvyššia denná teplota 28 až 33 stupňov.