Wednesday, June 27, 2007

Pripravil Michal Novák

9:00 28.06.2007

EP včera oficiálne podpísal nariadenie, ktoré zníži roamingové ceny a ochráni tak európskych spotrebiteľov , ktorí využívajú služby mobilných operátorov v zahraničí. Lacnejší roaming sa od 30. júna tohto roku stáva realitou.

Blízkovýchodné mierové kvarteto včera vymenovalo Tonyho Blaira za svojho vyslanca pre Blízky východ. Úlohou bývalého britského premiéra bude mobilizácia medzinárodnej pomoci Palestínčanom, vypracovanie plánov palestínskeho ekonomického rozvoja ako aj fungovanie palestínskych vládnych inštitúcií. Blair, ktorý včera rezignoval na post premiéra, sa po menovaní vzdal aj poslaneckého mandátu.

Nový britský premiér Gordon Brown dnes vymenuje nových šéfov najvplyvnejších ministerstiev, ktorí budú súčasťou jeho užšieho vládneho kabinetu. Brown už avizoval viacero zmien v zostave vlády, ktorú vytvoril jeho predchodca. Chce do svojej vlády priviesť mladších zákonodarcov a ministerské kreslá plánuje ponúknuť aj skúseným opozičným politikom a popredným predstaviteľom z podnikateľského prostredia. Británia bude mať po 10 rokoch aj nového ministra financií, ktorým bol doteraz Brown. Jeho nástupcom by mohol byť Alistair Darling, súčasný minister obchodu a priemyslu.

Vzácna snehová prehánka včera poprášila juhoafrické obchodné centrum Johannesburg potom, ako sa nad krajinou presunul zimný front. Vďaka nemu museli uzatvoriť niekoľko horských priechodov a vyžiadal si dokonca i jeden ľudský život. Deti okamžite v začali stavať snehuliakov, kým ľudia si domov odnášali snehové gule, ako suveníry prvého výrazného sneženia od roku 1981. Lety z Johannesburgu meškali tri hodiny, keďže technici museli rozmrazovať kolesá.

Spojené štáty včera potvrdili, že Severná Kórea vypustila balistické rakety s vyhlásením, že Washington "hlboko znepokojil" tento krok. "Odpálenie rakiet je porušením rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá zakazuje Severnej Kórei zapojenie sa do aktivít spojených s balistickými raketami," povedal hovorca americkej Národnej bezpečnostnej rady Gordon Johndroe. Zdá sa, že Pchjongjang včera otestoval balistickú raketu s krátkym doletom, ktorá dopadla v Japonskom mori počas rutinného vojenského cvičenia. Test prišiel v čase, keď do Severnej Kórey prišla prvá návšteva jadrových inšpektorov po takmer piatich rokoch.

Venezuelský prezident Hugo Chávez pricestoval ráno na návštevu Moskvy. Chávez chce so svojím ruským partnerom Vladimirom Putinom prediskutovať predovšetkým nákup ruských zbraní a rozšíriť ekonomické vzťahy medzi oboma krajinami. Venezuelský prezident vyjadril minulý týždeň záujem o ruské ponorky napriek kritike zo strany Spojených štátov v súvislosti s nárastom vojenských výdavkov Venezuely. Chávez, silný odporca Spojených štátov, už od Ruska kúpil zbrane za 3 miliárdy dolárov. Venezuelamá 53 ruských vrtuľníkov, 100 000 kalašnikovov a 24 bojových stíhačiek.

Švédsko sa pripravuje povoliť uzatváranie manželstiev medzi osobami rovnakého pohlavia cirkevným obradom v rámci luteránskej cirkvi. K luteránskej cirkvi sa v 9 miliónovom Švédsku hlási vyše 7 miliónov občanov.Nový zákon o takzvanom rodovo neutrálnom manželstve by mal vstúpiť do platnosti v januári 2008. Od roku 1995 má vo Švédsku partnerský zväzok homosexuálov rovnaký právny štatút ako heterosexuálne manželstvo. "Všetci ľudia sú si pred Bohom rovní. A žiaden človek nie je nesvätý alebo nepožehnaný, Všetci sme si rovní a všetci potrebujeme Božie požehnanie v našich životoch", myslí si pastor Arne Wikeström zo Štokholmu. "Ak Boh stvoril ľudí ako homosexuálov, musíme im žehnať", dodal.

Mesto Košice doteraz nemá vlastnú agentúru regionálneho rozvoja, ktorá by mala na starosti projekty čerpajúce zdroje z európskych fondov. Tieto aktivity zabezpečoval odbor regionálneho rozvoja košického magistrátu. O tom, či vôbec mesto takúto agentúru potrebuje, budú diskutovať poslanci na dnešnom mestskom zastupiteľstve.

Kurzy NBS:

EUR - 33,96
USD - 25,27
GBP - 50,44

Niekoľkohodinový dážď predčasne ukončil včerajší program na tenisovom turnaji vo Wimbledone. Zo slovenských tenistov odohrala svoj zápas podľa plánu iba Jarmila Gajdošová, ktorá prehrala so Srbkou Jelenou Jankovičovou v druhom kole dvojhry 1:6, 1:6.

Výsledky včerajších stretnutí majstrovstiev Južnej Americky vo futbale Copa América:
Čile - Ekvádor 3:2
a veľké prekvapenie turnaja
Mexiko vyhralo nad Brazíliou 2:0

*****************

Dnes bude polooblačno až oblačno. Na severe a východe miestami, inde len ojedinele,
prehánky alebo občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 20 až 25, na Kysuciach, Orave, v Liptove
a na Spiši okolo 18 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 st.
Slabý, v západnej polovici prevažne západný vietor 10 až 25 km/h